For del år siden lærte jeg en teknikk som kan brukes enten du skal hekle eller strikke, og kalles "Navaho-tripling av garn". Teknikken gjør at du kan lage garn som er tre ganger så tykt som det opprinnelige uten å være nødt til å kjøpe to ekstra nøster, eller sitte og nøste opp tre nøster på forhånd. (Hvem vil ha tre nøster som danser rundt på gulvet samtidig?)
Noen ganger ønsker jeg å bruke det samme garnet, men vil variere med omganger med tykt- og tynt garn i et arbeide, da er denne teknikken genial (for jeg slipper å feste så mange tråder)!
Her har jeg brukt Navaho-teknikken for å lage en tykkere tråd til å hekle kanten med. Kanten består av 1 fastmaske + 1 luftmaske, derfor ser den litt ujevn ut. |
Jeg brukte en tynn lilla tråd og en litt tykkere hvit tråd sammen og strikket en liten prøvelapp for å vise deg hvordan jeg går fram. Prøvelappen er ikke mer enn 12 masker bred, og det er strikket glattstrikking rett opp til jeg hadde ca et kvadrat.
Jeg vil bruke den tynne lilla tråden til å lage en tykk heklet kant rundt prøvelappen.
Den lilla tråden er tynn! |
Framgangsmåte:
Du trenger:
1 nøste tynn tråd, jeg har brukt Gjestal Maxi heklegarn
Heklenål eller strikkepinner som passer til tykt garn.
Garnet mitt skal opprinnelig hekles med heklenål nr 1,25 -1,5 mm, men jeg bruker nå heklenål 4,0 til det triple garnet.
- Start med å lage en renneløkke i enden av tråden (på samme måten som når du skal starte å hekle).
Lag en vanlig renneløkke |
- Jeg skal hekle så jeg fester deretter løkken/garnet til prøvelappen med en kjedemaske.
- Dersom du skal strikke hopper du over dette punktet eller du fester tråden til arbeidet ditt (om du er midt i et arbeide). Til et strikkearbeide må du lese gjennom alle punktene nedover og sjekke at du har laget nok nok tråd til å legge opp maskene med før du starter å strikke.
Tråden er festet til arbeidet med en fastmaske siden jeg skal hekle en kant. |
- Jeg bruker heklekroken (eller fingrene) til å dra den første løkken et stykke ut. På bildene her viser jeg ganske små løkker for at de skal få plass på bildene, men i arbeidet ditt kan du bruke opp til 1 meter lange løkker. Det vil være lurt å starte med relativt små løkker for å bli vant med teknikken!
- Når jeg har dratt den første løkken et stykke ut, så henter jeg tråden på nytt gjennom løkken og drar i denne slik at det dannes ennå en ny løkke (omtrent som luftmasker i hekling). Hvis du kikker på bildet under så vil du se at uansett hvor du kikker i tråden som lages så er det tre tråder som behandles som en tråd i arbeidet ditt.
Hele veien vil det være 3 tråder i den nye tråden din |
- Slik ser tråden min ut... og jeg er klar til å begynne på arbeidet mitt! Du trenger ikke lage "100-meter" med tråd før du starter å jobbe. Lag 1 - 3 løkker av gangen, slik at du har 1-2 meter med ferdig tråd å jobbe med.
Ferdig tråd, klar til å begynne å jobbe |
- Nå har jeg heklet slik at jeg er kommet til den siste enden på tre-lags-tråden min, hva gjør jeg nå?
Løkken du ser øverst er slutten på den triple tråden min... |
- Nå tar jeg tak i den lille løkken med fingrene, henter tråden og drar gjennom en ny løkke fra tråden som kommer fra nøstet mitt.
Stikk fingeren gjennom løkken og hent tråden |
Dra ut en passelig lang løkke og du er klar til å gå videre |
- Denne prosessen gjentar jeg til jeg er ferdig å hekle rundt kanten på prøvelappen min. Jeg klipper at garnet mitt slik at alle tre trådene kuttes, og jeg fester trådene samlet, som om det var en tråd.
- Om du vil veksle mellom å strikke striper med tynt og tykt garn etter denne metoden så må du "låse" løkkene på slutten av en omgang med tykt garn ved å la nøstet gå gjennom den siste løkken du bruker til å strikke med og stramme til slik at løkkene ikke løser seg opp. Dette er på akkurat samme måten som når du trekker tråden gjennom den siste masken ved en avfelling på et strikkearbeid.
Om man lager garn eller driver med en tynn sytråd så får dette norske ordtaket avslutte i dag:
Blunder du også, din enøyde djevel, sa mannen - han skulle træ en tråd i nåla.