mandag 26. november 2018

Krusedull pulsvanter

Plutselig er det rett før advent, og da går tiden fort mot jul...
Julegavene er nesten i boks 🎁 😅 så da er det mulig å få tid til å strikke litt annet her i huset også 😍.
Nå er pulsvantene mine ferdige og oppskriften får du her.

Krusedull pulsvanter er tynne og deilig lange
Krusedull pulsvanter har ulikt mønster på for- og baksiden

Krusedull pulsvanter er lange og gode oppover armen, akkurat slik jeg liker dem. Garnet jeg har benyttet er et tynt ullgarn som strikkes på pinner 3,0 mm. Pulsvantene har ulikt mønster på over og undersiden slik at du kan bruke dem med det mønsteret opp som du foretrekker akkurat den dagen.
Størrelsen er en dame medium og dersom du ønsker dem en størrelse større kan du bruke et garn som er litt tykkere enn det jeg har benyttet. Mitt garn har 175 m/50 gram.

  • Opprinnelig hadde jeg tenkt å bruke koksgrå slik at den okergule fargen ville "sprette fram". Men, det viste seg at den resten jeg hadde med koksgrå var akkurat litt for lite -så, derfor ble det mellomgrå. Jeg håper at du strikker krusedull pulsvanter i dine favorittfarger! Siden det er mye mønster på disse så vil jeg anbefale at du bruker farger med god kontrast slik at mønsteret kommer fram.

Materialer:
Garn: "Tynn ull" fra house of yarn (kjøpt hos Nille), 1 nøste i hver av fargene grå, okergult og hvitt.
Pinner: Settpinner 3,0 mm.
Strikkefasthet: Garnet har 27 m/10 cm i glattstrikk. Det vil tilsvare ca 28-29 m/10 cm mønsterstrikk på pinner 3,0 mm.
Størrelse: Dame medium. Dersom du ønsker en litt større vante kan du benytte et litt tykkere garn.

  • Legg opp 50 masker på pinner nr 3,0 mm med hvitt garn og strikk 12 omganger 1 rett og 1 vrang (NB! det er kun merket opp tre omganger i diagrammet).
  • Deretter fortsetter du å strikke mønster etter diagrammet og starter på 4. omgang i diagrammet! Begynn å strikke diagrammet fra høyre side og strikk ut omgangen. 
  • Den første bølgeborden har 49 masker på omgangen, så på første omgangen etter vrangborden feller du 1 maske.
  • Etter bølgeborden øker du 3 masker jevnt fordelt til 52 masker.
  • Når du kommer til tommelen fortsetter du bare "ut linjen" på diagrammet til tommelen.
  • Når du er ferdig med økningene til tommelkilen er det 14 masker til tommelkilen (= 66 masker på omgangen). Sett de midterste 12 maskene av tommelkilen på en tråd eller maskesamler mens du strikker ferdig vanten først. Du har nå 54 masker på omgangen.
  • Når du er ferdig med å strikke den andre bølgeborden, så strikker du de 2 første maskene på omgangen rett sammen, og de 2 siste maskene på omgangen rett sammen (= 52 masker på omgangen).
  • På neste omgang felles det 4 masker jevnt fordelt. Pass på at disse fellingene ikke kommer rett over fellingene fra forrige omgang (= 48 masker på omgangen).
  • Strikk 6 omganger 1 rett og 1 vrang, fell av passelig stramt.

  • Tommelen: Sett de 12 maskene fra tråden inn på pinnene og strikk 1 omgang rett med grått. Plukk så opp 4 masker langs hullet ved tommelen slik at det er 16 masker på omgangen. Strikk 6 omganger 1 rett og 1 vrang, fell av passelig stramt.
Symboler om er brukt i diagramene


HØYRE VANTE:
Bildet er høyoppløselig og kan skrives ut i A4-format.


VENSTRE VANTE:
Bildet er høyoppløselig og kan skrives ut i A4-format.

  • Strikk en vante til etter det andre diagrammet slik at du får en høyre og en venstre pulsvante. Fest alle trådene og du er klar til kjølige vinterdager.

Krusedull pulsvanter sitter godt på hånden
Jeg avslutter dagens innlegg med det danske ordtaket:
Det nytter ikke å forlange sommer ved juletider.

lørdag 7. juli 2018

Stjernedans...

Det er mye spennende garn i butikkene for tiden og jeg kjøper mye garn med øynene... Farger, teksturer og glansen i garnet gir meg mye kreativ inspirasjon. Garnet jeg har brukt i Stjernedans kjøpte jeg tidlig i sommer, bare fordi nøstet så så pent ut. Hvert nøste ser ut som en liten rund stjernetåke med lange fargeskift og masse spetter som kan minne om stjerner. Jeg var veldig spent på hvordan det ville oppføre seg i hekling siden dette trekker noe mer garn enn strikking. Min konklusjon etter å ha heklet kluten er at dette garnet vil jeg ha mer av!

Stjernedans 1 og 2...
Klut nr 1 ligger bakerst og klut nr 2 øverst
Når jeg først var i gang med dette mønsteret laget jeg like gjerne ett mønster til så denne gangen får du oppskrift på to kluter med variasjoner over stjernemønsteret. Klut nummer to har jeg heklet i ensfarget garn fra Søstrene Grene.

Begge klutene er heklet med en heklenål som er 0,5 mm større enn det strikkepinneforslaget som er gitt for garnet fordi jeg ikke ville at resultatet skulle bli for kompakt.

Dersom du ikke har heklet stjernemasker tidligere, kan det vær lurt å hekle klut nr 1 først.

Materialer:
Garn: Klut nr 1 Maja fra Permin, klut nr 2 Bomullsgarn fra Søstrene Grene.
Heklenål nr 3,5 mm til begge klutene.
Størrelse: 25 cm x 24 cm

  • Jeg starter omgangene i klut nr 1 med en stående stav i stedet for å snu med en 2-luftmaskekjede.  I denne videoen viser de hvordan du snur med en stav, men jeg lager den litt kortere/strammere siden jeg ønsker å ha en halvstav i kanten. Forkortes (h)st.
  • I begynnelsen er det lurt å telle at du har rett masketall på omgangene.
Forkortelser: Luftmasker (lm), halvstaver (hst), staver (st), arbeidet (arb)
Stjernemasker:
De ser virkelig ut som stjerner.
Pass på at øyet i stjernene kommer rett over hverandre.
Hver stjernerad består av to omganger.
Den første stjernen starter med en halvstav. Hekle 1 løkke gjennom luftmasken (øyet), 1 løkke gjennom midten på hst og 1 løkke i samme masken som hst er heklet i.
Hekle 1 løkke til i hver av de to meste maskene = 6 løkker på nålen
Ta et kast på nålen og trekk gjennom alle løkkene på nålen
Lukk stjernen med en luftmaske. Pass på at denne ikke blir for stram.
Det ser ut som om det er for få masker igjen, men det er akkurat plass til en stjerne til.

Klut nr 1:
Legg opp 52 lm og hekle 1 fm gjennom den bakerste "kulen" på hver luftmaske slik at det blir en fin løkkekant nederst på kluten. (Dette kan være litt trangt og dersom du synes dette blir vanskelig kan du hekle 1 fm i hver lm i stedet for). Snu arbeidet (arb).

  1. Omg: Hekle en stående (h)st + 1 lm, (denne lm er "øyet" i stjernen). Stikk nålen gjennom øyet, gjør et kast og trekk løkken gjennom, gjenta midt i st og en gang til nederst i st (= den masken st står i), og i de 2 neste maskene, du har nå 6 løkker på nålen. Kast på nålen og trekk gjennom alle 6 løkkene på en gang, hekle 1 lm for å lukke stjernen. *Den neste stjernen hekles ved å stikke gjennom øyet på den forrige stjernen, rundt siste arm i stjernen, gjennom samme masken som siste armen i forrige stjerne og gjennom de to neste maskene. Du har nå 6 løkker på nålen, kast på nålen og trekk gjennom alle maskene samtidig, 1 lm for å lukke stjernen.* Gjenta *-* ut omgangen, du har nå 26 stjerner på omgangen.
  2. Omg: Vrangen. Snu arb og hekle en stående (h)st og hekle deretter 1 hst til i øyet på den siste stjernen. * Hekle 2 hst i det neste øyet*, gjenta *-* ut omgangen og du har nå 52 hst på omgangen. Denne omgangen fullfører de siste armene på stjernene.
  • Gjenta omgang 1 og 2 til du har i alt 16 rader med stjerner.
  • Før du bryter av garnet hekles to omganger med fastmasker rundt hele kluten slik:
    • Første omgang: Topp og bunn: Hekle 1 fm i hver fm, i hjørnemasken hekler du 1 fm + 1 lm + 1 fm. Sidene: Hekle ca 3 fm for hver hele stjernerad, om du bruker 4 fm noen steder gjør ingen ting så lenge du passer på at det ikke bølger seg. 
    • Andre omgang: 1 fm i hver fm langs alle sidene, i 1-lm buen hekles 1 fm + 1 lm + 1 fm.
    • Klipp av tråden og fest alle endene godt.


Klut nr 2:
  1. Legg opp 54 lm og hekle 1 hst gjennom kulen på baksiden av den 3. lm fra nålen. Hekle 1 hst gjennom hver kul i lm-raden. Du har nå 2 lm + 51 hst.
  2. Omg: Snu med 2 lm og hekle 1hst i hver hst.
  3. Omg: Som 2. omg.
  4. Omg: som 2. omg.
  5. Omg: 2 lm, 7 hst, 1 lm (= øyet i 1. stjerne). Hekle 1 stjernemaske som hekles fast i den siste av de 7 hst, hekle 18 stjernemasker til (husk å lukke den siste stjernen med 1 lm), 7 hst.
  6. Omg: 2 lm, 7 hst, (hekle 2 hst i øyet på stjernemasken) x 19, hopp over de 2 siste maskene i siste stjernemaske, 7 hst.
  7. Omg: Som 5. omg.
  8. Omg: Som 6. omg.
  9. Omg: 2 lm, 7 hst, hekle 1 stjernemaske som hekles fast i den siste av de 7 hst, hekle 3 stjernemasker til (den 4. stjernemasken avsluttes med 1 lm), 22 hst, hekle 1 stjernemaske som hekles fast i den siste av de 22 hst, hekle 3 stjernemasker til (den 4. stjernemasken avsluttes med 1 lm),  7 hst. 
  10. Omg: 2 lm, 7 hst (hekle 2 hst i øyet på stjernen) x 4, hopp, over de 2 siste maskene i siste stjerne, 22 hst, (hekle 2 hst i øyet på stjernen) x 4, hopp over de 2 siste maskene i siste stjerne, 7 hst. Du har nå 52 m på omgangen.

  • Gjenta omgang 9 + 10 i alt 10 ganger. Deretter gjentas omgang 5-8 og avslutt med å gjenta omgang 2 i alt 4 ganger.
  • Avslutt med å hekle 1 omgang fm langs den øverste kanten for å stramme opp den siste omgangen med hst. Klipp av tråden og fest endene godt.

Etter den siste stjernen dannes det et lite hull, det er viktig å ikke tette dette igjen da det endrer fasongen på kluten.
Det siste ordet går til den norske legen og politikeren, Gro Harlem Brundtland:

Det nytter ikke å være en skinnende stjerne på himmelen alene.

onsdag 27. juni 2018

Fruktnett og miljøvett...

I nyhetene ser vi dessverre oftere og oftere forstyrrende reportasjer fra havområder som flyter over av plastikkavfall, om dyr som er viklet inn i plastikkavfall eller bilder av dyr som har spist avfallet og dødd av sult!!!
For noen år siden bestemte jeg meg for å redusere mitt forbruk av plastposer når jeg handler, ikke for at jeg har vært så veldig fokusert på miljøvern, men jeg har irritert meg over at posene ofte gikk i stykker før du kom hjem fra butikken. Derfor kjøpte jeg meg noen handlenett som jeg har liggende i vesken min slik at de alltid er klare til bruk.

Sitroner, tomater og løk har fått sine egne, myke og gode nett.


Nå er jeg klar for neste trinn og har heklet meg noen små nett som jeg vil bruke til frukt og grønnsaker når jeg er i butikken. Nettene er så små og lette at det knapt påvirker prisen på det jeg skal kjøpe, så jeg tenker at de få ørene står jeg i.

Slike nett som dette heklet jeg ofte som barn, til å ha små baller og lignende i -men nå skal de være til frukt og annet som vi i årevis har brukt tynne plastposer til.
Disse posene også fine som søte gaver til noen du vet setter pris på miljøet eller som du vil forsøke å påvirke til å bli litt mer miljøvennlig :-)

Jeg har valgt å bruke et tynt bomullsgarn, Järbo 8/4, som du får i en mengde flotte farger. (Da tåler posene å bli vasket noen ganger også). Jeg har laget en løkstrømpe og to fruktnett.

Her får du oppskriften på mine fruktnett.
Du må kunne magisk ring, luftmasker, fastmasker, staverdobbeltstaver og kjedemasker.

Du trenger:
En rest av tynt bomullsgarn
Heklenål nr 3,5mm.

Med Järbo 8/4 garnet brukte jeg
  • Løknett 12 gram
  • Sitron-nett 18 gram
  • Tomat-nett 18 gram

Forkortelser:
Luftmasker: lm. Fastmasker: fm. Staver: st. Dobbeltstaver: dst. Kjedemasker: kjm.
(Når noe er markert slik) betyr dette en mindre repetisjon.

Bunnen:
Bunnen i løkstrømpen består av de 3 første omgangene i bunnen til fruktnettet som har 6 omganger.

Start med en magisk sirkel og hekle rundt denne slik:

  1. Omg: Hekle 4 luftmasker (lm) = 1 stav (st) + 1 lm, (1 st, 1 lm) x 11, fest til 3. lm med en kjedemaske (kjm). Det er nå 12 staver med 1 lm mellom.
    Første omgang
  2. Omg: Hekle 5 lm, (1 stav i neste stav, 2 lm) x 11, fest til 3. lm med 1 kjm i den første "staven"..
    Andre omgang
  3. Omg: Hekle ( 3 lm (=1 st), 2 lm, i neste st hekles 1 st + 2 lm + 1 st, 2 lm) x 6. Fest med 1 kjm til 3. lm i den første "staven". *Hekler du en løkstrømpe så er du ferdig med bunnen etter denne omgangen. Gå videre til selve nettet.
    Tredje omgang
  4. Omg: Hekle (5 lm (= 1 st + 2 lm), *(1 st i neste st, 2 lm) x 2,  i neste st hekles 1st + 2 lm + 1 st + 2 lm* Gjenta *-* i alt 5 ganger. (1 st i neste st, 2 lm) x 2, 1 st i neste st, 2 lm. Fest med 1 kjm til 3. lm i den første "staven".
    Fjerde omgang
  5. Omg: Hekle (5 lm (= 1 st + 2 lm), *(1 st i neste st + 2 lm) x 3, 1 st i lm buen, 2 lm, 1 st i neste st, 2 lm* Gjenta *-* 5 ganger, (1 st i neste st, 2 lm) x 3, 1 st i lm buen, 2 lm. Fest med 1 kjm til 3. lm i den første "staven".
    Femte omgang
  6. Omg: Hekle (5 lm (=1.st + 2 lm), 1 st i neste st, 2 lm, *1 st i lm buen , 2 lm, (1 st i neste st + 2 lm) x 5*. Gjenta *-* 5 ganger. (1 st + 2 lm) x 3. Fest med 1 kjm til 3. lm i den første "staven". Bunnen er nå ferdig.
  7. Sjette omgang
Sidene: 
Gjentakelser gjelder for løknett/fruktpose.

  1. Omg: Hekle 7 lm (=1 dst + 3 lm), (hopp over neste lm-bue, 1 dst i neste lm-bue, 3 lm, hopp over 1 st, 1 dst i neste st, 3 lm) x 5/11 ganger,  hopp over neste lm-bue, 1 dst i neste lm-bue, 3 lm. Fest med 1 kjm til 4. lm i den første "staven".
  2. Omg: Hekle 7 lm (= 1 dst + 3lm), ( 1 dst i neste dst, 3 lm) x 11/23 ganger. Fest med 1 kjm til 4. lm i den første "staven". 
  3. Omg: Gjenta omgang 2 i alt13 ganger til løkstrømpen og 7 ganger til fruktposen.
Løpegang: Hekle 4 lm, (hopp over 1 m, 1 st i neste m, 1 lm) gjenta () ut omgangen og fest med 1 kjm i første maske.
  • Om du ønsker en litt mer holdbar kant hekler du en omgang med 1 fastmaske i hver maske hele omgangen rundt. Klipp av garnet og fest alle endene godt.
  • Hekle (eller tvinn) en snor med luftmasker ca 75 lm til løknettet og ca 100 lm til fruktposen. Fest tråden i begge sider og tre snoren gjennom løpegangen.
Med tanke for miljøet lar jeg den norske legen Fredrik Georg Gade (1855 - 1933) få siste ordet i dag:
Enhver god gjerning bærer frukt,
om enn ikke den man ventet.