I den norske kontstrikken er arbeidet gjerne flerfarget, men hver av rutene er ensfarget uten strukturmønster. I den europeiske kontestikken bruker de avanserte hull- og strukturmønstre i rutene, noe som gjør at den skiller seg ganske skarpt fra den norske kontstrikken. Jeg hadde lyst til å prøve dette ved å kombinere kontestrikk og enkel fletteteknikk.
Resultatet ble dette babyteppet, men teknikken er spennende å bruke til mye annet også. Her er det bare å prøve seg fram!
Teppet er endelig ferdig! |
Detalj fra mønsteret. |
Størrelse: 90 cm x 90 cm
Silja strømpegarn, jeg brukte 6 forskjellige blå farger (2 bunter av hver farge) og grått til "bunnfarge" (10 bunter). Til den midterste mønsteromgangen (= rad 11, marineblå) går det bare ett nøste.
- Dette teppet passer fint til å leke med restegarn eller sette sammen de fargene du vil ha.
- Ett helt nøste Silja rekker til ca 14 "ruter" eller 1 hel rad med ruter.
- Du trenger ca 800g garn tilsammen om du vil strikke ensfarget.
- Hele teppet er strikket og heklet med dobbelt tråd.
Strikkepinne nr 5,5 mm, 80 cm lang.
Flettepinne
Heklenål 5 mm til kanten rundt teppet.
Slik gjør du:
- Legg opp 100 masker løst med dobbelt garn i mønsterfarge 1 (lyseblått). (Hvis du vil ha teppet større legger du opp 10 masker ekstra for hver ekstra vindmølle i bredden = ca 7,5 cm.)
- Strikk en omgang med 10 halve ruter i kontestrikk over 10 masker hele raden ut.
- Alle rutene i teppet skal strikkes med 4 rett + 2 vrang + 4 rett som basismønster ( På vrangsiden av arbeidet strikkes rettmasker over rettmasker og vrangmasker over vrangmasker).
- Alle trekanter i teppet strikkes uten fletting, kun med rett/vrangmønster. Alle rutene ellers i teppet skal ha en fletting på midten.
- Annenhver rad med ruter strikkes med mønsterfarge (blåfarger) og annenhver strikkes med bunnfargen (grå).
- Strikk rader med vindmøller til du har i alt 21 rader (inkl start- og sluttraden som består av trekanter).
Rad 1 og 13, Lyseblå
Rad 3 og 15, Skarp blå
Rad 5 og 17, Indigo
Rad 7 og 19, Turkis
Rad 9 og 21, Koboltblå
Rad 11, Marineblå
Alle andre omganger (2, 4, 6...) strikkes med grått.
Den siste omgangen med koboltblått strikkes som halve ruter for å avslutte kanten på teppet.
Fletten midt i rutene:
- Når du har strikket fram og tilbake 10 omganger på ruten strikker du en gang ekstra fram og tilbake over de fire første rettmaskene på ruten (=12 omganger). Disse maskene settes så på en flettepinne foran arbeidet. Strikk de neste 4 maskene RETT, og de to siste maskene vrang, strikk så maskene som står på flettepinnen rett.
- Husk å strikke sammen den 4. masken og sidemasken fra den andre ruten. Fortsett å strikke sammen med maskene fra sideruten til alle maskene er felt, strikk en gang til fram og tilbake slik at du har 10 kjedemasker (5 m + 5 m) i siden av fletten.
Starten av arbeidet. |
Plukke opp masker til en ny rute fra fletten under:
Det er en tanke mer kronglete å plukke opp maskene til de nye rutene fra siden av fletten enn fra en helt rett kant. Pass på at du bruker den ytterste delen av løkken, og IKKE VRI maskene når du plukker dem opp, da blir det for stramt. Plukk opp 5 masker før flettingen og 5 masker etter flettingen. Noen ganger kan du ha fått 6 løkker etter flettingen, da stikker du pinnen gjennom 1 og 2 løkke samtidig og forkorter ruten litt samtidig.
Fest alle trådene godt.
Heklekant rundt teppet:
Bruk heklenål nr 5 mm og hekle en kant på 4 omganger med stavgrupper (3 staver + 1 luftmaske) rundt teppet. Langs sidene heklet jeg 3-4 slike grupper i hver trekant på teppet. I hjørnene hekler du slik: 3 staver + 2 luftmasker + 3 staver + 1 luftmaske.
Min trofaste medhjelper er forresten ganske misfornøyd med at ikke hun også får et deilig varmt teppe å kose seg på...
Slike tykke, deilige tepper gir mye varme og Haldis Moren Vesaas sier det så godt:
Det er mange ikring deg som frys, ver du eit bål, strål varme ifrå deg!