søndag 21. mars 2021

Stjernekluter i tunisisk hekling...

 Jeg har alltid litt bomullsgarn liggende, men nå hadde jeg masse rester liggende etter flere større prosjekter. Jeg hadde lyst til å bruke dette til noe fornuftig og da kom ideen om å forsøke meg på en hakket versjon av stjerneklutene som jeg la ut en strikket versjon av tidligere.

En liten stabel med herlige, myke kluter

En oppskrift og så utrolig mange muligheter

Du trenger ingen spesiell hakkenål for å kunne lage disse klutene siden det ikke er mer enn 14 masker på nålen. Men, det er en fordel å ha en heklenål som er rett og uten håndtak.

Du må kunne luftmasker og kjedemasker i tillegg til basismasken i hakking. Har du ikke prøvd deg på hakking tidligere kan du kikke på denne videoen. Kluten hakkes som kiler og sys sammen langs en side til slutt.

Oppskriften på kluten får du her:

Materialer: Kluten har 14 kiler, og det er brukt rester av Bomull Sport (Gjestal) i to fager (ca 20 gram av hver farge) eller diverse farger.

Hakkenål 4,5 mm (eller 5,0 mm).

Om du velger et annet bomullsgarn er det viktig at du velger en hakkenål som er minst 1 mm større enn det som er anbefalt til garnet ditt.

Størrelse: ca 18 cm i diameter.

Forkortelser:  lm = luftmaske, m = maske, kjm = kjedemaske.

Base: Legg opp 14 luftmasker. La det være ca 20 cm tråd i starten av opplegget slik at du kan bruke denne til å sy sammen med til slutt. Hekle opp 1 løkke i hver "bump" på undersiden av luftmaskeraden slik at du har 14 løkker på hakkenålen. Hekle av  alle 14 maskene slik at du står igjen  med 1 maske på nålen.

Her er det heklet opp i kulene på undersiden av luftmaskene.

Her er basen ferdig heklet
1. opphekling: Hekle opp 3 løkker slik at du har 4 løkker på nålen, lag et kast og hekle opp 8 masker til slik at det står igjen 2 masker på basen. (Du har 13 masker på nålen). 
1. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

2. opphekling: Hekle opp 4 masker, kast, hekle opp kastet fra forrige runde og hekle opp 6 masker til, det står igjen 4 masker i alt. (Du har 12 masker på nålen). 

2. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

3. opphekling: Hekle opp 4 masker, kast, hekle opp kastet fra forrige runde og hekle opp 5 masker til, det står igjen 6 masker i alt. (Du har 11 masker på nålen). 

3. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

4. opphekling: Hekle opp 4 masker, kast, hekle opp kastet fra forrige runde og hekle opp 4 masker til, det står igjen 8 masker i alt. (Du har 10 masker på nålen). 

4. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

5. opphekling: Hekle 1 kjm i hver av de 4 første maskene (det forrige kastet er den siste masken du hekler kjm i). Hekle opp de neste 13 maskene. (Du har 14 masker på nålen). Dersom du bruker TO farger så skifter du farge før avheklingen. Når du skifter farge er det lurt å hente opp den nye fargen på samme måte hver gang. (La det også her på den andre kilen være ca 20 cm tråd i starten så du kan bruke denne til å sy sammen midten på kluten)

4 masker er felt, kastet i forrige omgang er den siste masken.

5. avhekling: Hekle av alle maskene. Dersom du bruker flere enn to farger skifter du farge etter denne omgangen.

Gjenta disse 5 rundene til du har 13 kiler. Den 14. kilen hakkes tilsvarende men på den 5. oppheklingen felles alle maskene av med kjedemasker. 

Kilen med base og 4 fullstendige omganger


Kilen er ferdig hakket og du er klar til å starte på neste kile. 
Bruke du to farger skal du nå skifte farge før du hakker av.

  • Når du er ferdig med 14 kiler så skal du sy sammen basen og kjedemaske raden. Legg kluten flatt og finn den første masken på både basen og kjedemaskeraden. Start i midten og sy utover med kastesting, ett sting i hver maske.
  • Bruk tråden fra den andre kilen til å sy sammen midten av kluten ved å tre tråden gjennom maskene og trekke sammen til du får et passe lite hull. Jeg pleier ikke å dra dette helt sammen.
  • Fest alle tråder godt.

Siden verden er i en spesiell situasjon for tiden så lar jeg svensken Stig Johansson få siste ordet i dag:

Alt vi gjør, gjør vi av fri vilje - vår egen eller andres.

tirsdag 23. februar 2021

Frustratus votter med blondekant...

 Etter en lengre tid med høy frustrasjon og mye motgang var jeg "litt" lei. I slike situasjoner reagerer jeg med å bli veldig kreativ, og etter hvert var ideen til Frustratus-vottene født.

Inspirasjonen til vottene kom fra en annen dille jeg har, nemlig aggressivt korstingsbroderi der du gjerne har en aggressiv tekst sammen med et søtt motiv/dekorasjon.

Det ble litt prøving og feiling med designet og teksten, men jeg er ikke den som gir meg ved forsøk. 

Dagens lille aggressive løft...

Jeg håper disse vottene kan gi flere enn meg et lite, positivt løft i hverdagen. 

Jeg liker spesielt godt kombinasjonen med den litt aggressive teksten og den søte blondekanten.

Den første votten jeg strikket ble lys, gråspraglete med cerise mønster. Skriften ble for spinkel på denne votten, så det var bare å rekke opp og rykke tilbake til start. 

Ikke fornøyd med designet...

Jeg hadde mest lyst til å bruke grått med orange mønster, men denne kombinasjonen syntes jeg så litt skitten ut når jeg så den i dagslyset. Jeg fikk ikke fram den rette effekten av orange fargen. Eller kanskje det bare var feil orange farge...

Fortsatt ikke fornøyd...

Vottene er strikket i Rauma Finull med pinner 2,5 mm.

Her finner du OPPSKRIFT til vottene.

Alt etter hvor aggressiv du vil være så kan du strikke en av hver vott som jeg har gjort, eller du kan strikke to votter med samme budskap. Da må du huske å lese mønsteret motsatt vei ;-) 

Jeg avslutter med det nærmeste jeg kom aggressivitet med et av mine favorittsitat fra filmen Flåklypa Grand Prix: 

Nei, dra meg baklengs inn i fuglekassa!

mandag 8. februar 2021

Strikkejente votter...

Så var "strikkejente"-vottene mine ferdige.


Dette motivet falt jeg for første gangen jeg så dette. Jeg har lett med lys og lykt etter det rette garnet og inspirasjonen som måtte til for å få hele mønsteret på plass slik jeg ville ha det. Deretter oppstod det en smule tidsmangel 😳... Men, så bare bestemte jeg meg for at NÅ skulle jeg tegne ut dette vottemønsteret og strikke dem.

"La petite tricoteuse" er et rundt 100 år gammelt heklemønster fra 1920-årene utgitt av Corticellis Mercerized Cottons som et mønster til til en liten strikkepose. (Corticellismønsteret kan du finne her).

Til vottene mine har jeg brukt Rauma Finull. Jeg brukte 36 gram hvitt og 28 gram av en varm rødfarge, samt strømpepinner 2,5 mm.

Vottene har en kant med latvisk flette, og i oppskriften er det linket til en video som viser dette dersom du er usikker på hvordan dette strikkes.

Her finner du oppskriften til vottene.

Jeg håper du får like stor glede av å strikke vottene som jeg hadde. Deretter er det bare å finne en fin dag å bruke dem på.


Disse vottene handlet om fristelse for meg.. så derfor får den amerikanske forfatteren og feministen Rita Mae Brown siste ordet i dag:
Led meg ikke inn i fristelsen. Jeg kan finne veien selv.