mandag 20. juli 2015

Ull-tid...

Den Norske sommeren har ikke vært for mye å skryte av til nå. Regnet har pøst ned og temperaturen er visst ikke helt sikker på om det er mars eller juli. Så ullgarn og pinner måtte fram! Etter å ha fått noen strategiske mål fra en liten skjønnhet så ble det strikket et par vintertights. Jeg er ferdig med en og må nok pent strikke to til for å komme i mål...
Jeg har tatt utgangspunkt i målene til barnet samt strikkefastheten til garnet. Buksen strikkes ovenfra og ned, slik at når barnet vokser kan buksen enkelt forlenges ved å strikke på vrangbordene i beina.
Jeg har denne gangen brukt garn som ikke er superwash-behandlet fordi det var det jeg hadde liggende. Men, du kan bruke et hvilket som helst garn som passer med tanke på strikkefasthet og løpemeter i oppskriften.
Når buksen skal strikkes høyere bak er det greit å bruke denne teknikken for å unngå at det blir hull der du snur..

En bukse ferdig, nå skal det strikkes to til!
Størrelse: 

  • Ca 2-3 år 
  • Hoftevidde: 59 cm
  • Indre benlengde: 38 cm (inkludert vrangborden)
  • Buksehøyde: 18,5 cm (målt midt foran, uten linningen)

Materialer:
Safir Ullgarn fra Sparkjøp,
Strikkefasthet: 23m/10 cm på pinner nr 3,5 (selve buksen strikkes på 4,0 mm),
50 gram = 100 m.

  • 150 gram grått farge 405
  • 50 gram blått farge nr 410
  • 50 gram lys blått farge 407

Pinner:
40 cm rundpinne nr 3,5 mm og 4,0 mm
Strømpepinner nr 3,5 mm og 4,0 mm.

Legg opp 120 masker løst på rundpinne nr 3,5 med grått garn (bunnfargen).
Strikk 6 omganger glattstrikk. Nå skal du strikke brettekant slik: Vreng arbeidet med vrangen ut og strikk 1 omgang rett, fra vrangen. Vreng arbeidet tilbake (med retten ut) og strikk 5 omganger glattstrikk. Når du vrenger arbeidet slik dannes det et lite hull i brettekanten, dette trenger du for å tre strikken gjennom til slutt.

Strikk nå sammen linningen slik: Ta 1 maske fra oppleggsmaskene og strikk den sammen med den tilsvarende masken på pinnen, gjenta dette hele omgangen ut.

  • Dersom du strikker en omgang vrang istedenfor å vrenge må du huske å lage en åpning til å tre strikken gjennom på denne omgangen. 
  • Dersom du ikke vil strikke sammen linningen kan du sy den fast på innsiden helt til slutt.

Etter at linningen er strikket fast skiftes det til pinne 4,0 mm og strikk en omgang glattstrikk samtidig som du øker 6 masker jevnt fordelt til 126 masker. Starten på omgangen er midt bak!

Strikk buksen høyere bak slik: Strikk 20 masker rett , snu og strikk 40 masker vrang tilbake. Snu og strikk 45 masker rett tilbake, snu og strikk 50 masker vrang tilbake osv. Fortsett å strikke fram og tilbake mens du stadig strikker 5 masker mer i hver side til du har i alt 7 vendinger på hver side av midten.
Strikk videre i glattstrikk over alle maskene til det første nøstet i bunnfargen er brukt opp, men stopp når du er midt bak. Resten av buksen skal strikkes i stripemønster etter mønsterrapporten.
Slik ser linningen ut når buksen er strikket høyere bak

  • Mønsterrapport: 4 omganger blå, 4 omganger grå, 4 omganger lys blå, 8 omganger grå.
Fortsett å strikke rett opp til arbeidet måler 22,5 cm fra brettekanten, målt midt bak. 

Skrittkile: Sett et merke rundt første og siste maske på omgangen (= midt bak) OG rundt de to midterste maskene på omgangen (= midt foran).
Strikk en omgang der du øker 1 maske på hver side av de to midterste maskene (= 130 masker). Strikk en omgang glattstrikk mellom hver runde du øker.
Øk en maske på hver side av kilen i alt 6 ganger slik at det dannes en trekantet kile foran og bak (se bildet under).  Fell av maskene til kilen foran og bak. Sy/mask sammen de to kilehalvdelene før du starter på buksebena.
Skrittkilen når den er ferdig.
Bena: 

Det står nå igjen 2 ganger 61 masker til hvert ben. Skift til strømpepinner 4,0 mm mens du setter maskene til det andre benet på en tråd. Fortsett å strikke mønsterrapporten.
På første omgangen plukker du opp 1 maske innerst ved kilen, for å tette igjen hullet som lett dannes der, = 62 masker på omgangen. Strikk i alt 7 omganger rett opp, etter mønsteret.
Starten på første ben...

Benet strikkes smalere ved å felle 2 masker på innsiden av benet hver 8. omgang i alt 10 ganger. Da har du i alt 42 masker igjen. Strikk deretter rett opp til benet måler 32,5 cm (eller 5 cm før ønsket lengde) avslutt mønsteret på benet med grått. Skift til settpinner nr 3,5 og  strikk 5 cm vrangbord (1 rett og 1 vrang). Fell løst av.
Snart i mål :-)
Strikk det andre benet tilsvarende.
Fest alle trådene og trekk en strikk gjennom hullet i brettekanten. Sy fast eller knyt sammen endene på strikken.

Jeg føler sitatet av Lord George Gordon Byron også beskriver den norske sommeren:
Den engelske vinteren slutter i juli og begynner igjen i august.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)