fredag 2. august 2013

Enkle supervotter

Disse vottene lærte jeg å strikke da jeg gikk på skolen, og de har vært min favoritt i alle år. De sitter godt på hånden uansett hva slags fasong hånden har, og den faller ikke av under bruk. Jeg bruker slike votter hele vinteren, og gjerne under bladvotter når det er ekstra kaldt, da holder jeg meg varm uansett.
Én genial fordel med disse vottene er at det er ingen forskjell på høyre og venstrevott, så de passer spesielt godt til barn  (og litt distré voksne som er mer opptatt av hvor bikkja eller nøklene er -på vei ut døren)
 

Vottene sitter som et skudd på hånden!
Her er det ingen "vanskelig" kile til tommelen. Jeg strikker vottene ensfarget med en omgang vrang som mønster, men her er det ingen grenser for variasjonsmuligheter med striper, ensfarget eller kortere og lengre intervaller mellom vrangmasker... Det er bare å prøve seg fram :-)

For å strikke disse vottene trenger du kun å beherske 2 rett og 2 vrang. Videoen her viser 1 rett og 1 vrang!!

Votter størrelse dame
For votter til herre eller barn se opplysninger helt nederst på innlegget.

Du trenger:
1 sett strømpepinner nr 3-3,5.
Ca 100g garn av passende kvalitet, ca 22 m/10 cm.
En liten rest av annen farge til tommeltråd.

 • Legg opp 48 masker med elastisk opplegg, eller på doble pinner slik som jeg gjør.
Legg opp maskene over to pinner så blir kanten elastisk og fin.
 • Strikk 2 rett og 2 vrang annenhver gang omgangen ut, sjekk at mønsteret går opp før du går videre. Strikk i alt 20 omganger med rett over rett og vrang over vrang.
 • Strikk 1 omgang vrang. Her er det viktig at du IKKE vrenger arbeidet og strikker en omgang rett i stedet for, for da blir det hull i starten på omgangen.
Her er det strikket 20 omg + 1 omg vrang og ennå en omg med 2 r + 2vr for å få fram mønsteret litt bedre.
 • Strikk 9 omganger 2 rett og 2 vrang.
 • Gjenta 1 omgang vrang + 9 omganger 2 rett og 2 vrang til du har 3 vrange omganger.
 • Strikk 7 omganger 2 rett og 2 vrang, strikk inn en tråd over 8 masker, sett masken tilbake på venstre pinne og strikk dem en gang til med strikketråden mens du fortsetter med stripemønsteret. Siden det ikke er noen tommelkile har det ikke noe å si hvor du plasserer hjelpetråden. (Personlig pleier jeg å bruke de 8 første maskene på omgangen.)
Strikk inn en kontrastfarge over 8 masker til tommelen og flytt maskene tilbake på venstre pinne før du strikke maskene en gang til med selve strikkegarnet ditt.

Her er masken strikket en gang til
 • Strikk til du har i alt 7 vrangomgang-striper og 7 felt med 9 omganger 2 rett og 2 vrang.


Her er jeg klar til å starte fellingen.
Du ser nå at tommelen kommer litt over midten på
det ene feltet med 2 rett og 2 vrang.
 • Felling *Strikk de to rette sammen til en maske, strikk 2 vrang* gjenta *-* ut omgangen. Strikk 2 omganger uten å felle.
 • *Strikk 1 rett, strikk de to vrange sammen til 1 maske* gjenta *-* ut omgangen.  Strikk 2 omganger til (1 rett og 1 vrang) uten å felle.
 • Nå strikker du kun rettmasker: strikk sammen 2 masker omgangen ut. Strikk en omgang til over alle maskene og bryt av garnet, trekk tråden gjennom de resterende 12 maskene.

Tommelen:
Siden det ikke er noen kile med økte masker stikker tommelen rett ut på disse vottene. Slapp helt av, det gjør ingenting når du skal bruke dem!! Det lille hullet du ser i starten av tommelen er der fordi jeg ikke har festet trådene ennå, så det forsvinner.
 •  Tommelen strikker jeg på 3 pinner + en til å strikke med for det blir fort fiklete med 5 pinner på så få masker.
 • Før jeg plukker ut hjelpetråden pleier jeg å stikke en pinne inn i maskene på over og undersiden av tråden. Jeg synes det er enklere slik enn å plukke opp maskene etter at tråden er tatt ut, da synes jeg det er lett å miste maskene. I hver ende av tråden plukker jeg opp 2 masker ekstra slik at jeg har 16 masker fra hjelpetråden + 4 ekstra masker = 20 masker til tommelen.
 • Strikk 2 rett og to vrang slik at det stemmer med mønsteret fra votten, og fortsett å strikke en runde vrang hver 10. omgang. I alt strikker jeg 2 felt med 9 omganger 2 rett og 2 vrang.
 • Fell tommelen på samme måte som votten, men jeg feller sammen 2 og 2 masker etter EN omgang med 1 rett og 1 vrang. Bryt av garnet og trekk tråden gjennom de resterende maskene.
 • Fest alle trådene, og strikk en vott til :-)
God passform og god plass til handbaken selv om det ikke er noen kile med økt vidde til tommelen.
Som du ser, trådfestingen er ikke gjort...

Passer til både høyre og venstre 'lanke' denne!
Til herrestørrelse legger jeg opp 4-8 masker mer avhengig av hvor store hender vedkommende har. Jeg strikker da også ett felt ekstra etter tommelen før jeg feller.
Til barn (ca 10 år) legger jeg opp 8 masker mindre og strikker ca 1 felt mindre før tommelen OG etter tommelen.
Jeg håper fler enn meg blir glade i disse vottene for de sitter fantastisk godt på hånden. Dersom du synes votter er vanskelig å strikke så husk det Danske ordtaket:

Øvelse gjør mester!

11 kommentarer:

 1. Kjempefine! Kan jeg linke til oppskriften? Jeg samler og legger ut linker til gode norske på bloggen http://365sakerdukansticka.blogspot.no/.
  Jorun.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada du kan linke til denne så lenge det kommer tydelig fram at det er min oppskrift og blogg.

   Slett
 2. De var kjempefine, enkle og flotte votter. Må nok forsøke på et par jeg også. Takk for at du deler oppskrift med oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig å dele med dere, Rita :-)

   Slett
 3. Kjempefine votter. Men jeg plages litt med fellinga (har ikke så mye strikkeerfaring) "Felling *Strikk de to rette sammen til en maske, strikk 2 vrang* gjenta *-* ut omgangen. Strikk 2 omganger uten å felle." Strikker jeg 1 rett og 2 vrang de to omgangene jeg ikke skal felle?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maria! Så flott at du skriver om problemet... Du har helt rett! De omgangene du ikke skal felle strikker du rett over rett og vrang over vrang. Når du har felt sammen to rette til en maske så blir det 1 rett og 2 vrang på de omgangene :-)

   Slett
 4. Driver å strikker votten din. Takk for at du deler! Men jeg sliter litt med å skjønne det med tommelen. Det ser ikke ut som hull du har der ved den fargede tråen. Hvordan lager du tommelen? Klipper du opp?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hege :-) Takk for tilbakemeldingen din :-)
   Det jeg gjør ved tommelen er at jeg først stikker inn en pinne i maskene på omgangen FØR jeg strikket inn tråden (de samme maskene som tråden er strikket inn i) og en pinne på omgangen ETTER at jeg strikket inn tråden. Deretter plukker jeg rett ogbslett bare ut tråden, maske for maske. Det er selvfølgelig mulig å klippe tråden ut også, men det er bare 8 masker så jeg bruker en nål/pinne og pirker den ut :-) Når den tråden er plukket ut så blir det automatisk et hull til å tre tommeltotten ut gjennom. Lykke til med videre strikking!

   Slett
 5. Disse skal jeg teste! Ungene trenger noen ekstra "skole-votter" :)

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)