lørdag 24. oktober 2015

Frøken Fryds pene bukse...

Dagen i dag har vært regnfull og tung, så det var deilig å få ferdig siste del av settet jeg har strikket på i det siste. Nå venter jeg bare på at vesla skal prøve det.
Så var settet ferdig
Denne buksen er en del av settet som det er laget oppskrift på tidligere. Her finner du oppskriften til genseren, og luen. Settet har vært gøy å strikke fordi jeg har testet ut både nytt garn og ny måte å strikke på. Buksen er strikket i et deilig, tynt ullgarn som er lagt dobbelt. Resultatet er et mykt, smidig og varmt plagg. 
Jeg har strikket buksen i rosa til en liten pike, men modellen passer like godt til en liten gutt.
Strukturmønsteret
Størrelse: 
 • Ca 2-3 år 
 • Hoftevidde: 59 cm
 • Indre benlengde: 37 cm (inkludert vrangborden)
 • Buksehøyde: 19 cm (målt midt foran, uten linningen)
 • Buksen er lang i bena så mål den som skal ha buksen før du strikker den ennå lengre i bena ;-)

Materialer:
200 gram (2 bunter) Alize Cashmira fine, (450 m/100g).
Garnalternativ: Dobbel babyull/lanett.

Pinner: Rundpinne 60 cm i 4,5 mm, og strømpepinner i str 4,0 og 4,5 mm.

Strikk til løpegangen i livet.
Evt maskemarkører for fellingene på bena.
Butt nål til å feste trådene med.

Strikkefasthet: 18 masker i strukturstrikk = 10 cm.

Legg løst opp 110 masker på rundpinne nr 4,5 med dobbelt garn.
Strikk 6 omganger glattstrikk. Nå skal du strikke brettekant slik: Strikk 1 omgang vrang. Strikk  deretter 5 omganger glattstrikk.


Strikk nå sammen linningen slik: Ta 1 maske fra oppleggsmaskene og strikk den sammen med den tilsvarende masken på pinnen, gjenta dette hele omgangen ut. Pass på at du starter med riktig maske slik at linningen ikke blir skeiv. Hopp over 2 masker midt bak til å tre strikken gjennom.

Her ser du innsiden på linningen,
 som er strikket sammen.
Starten på omgangen er midt bak!

Strikk buksen høyere bak slik: Strikk 15 masker etter diagrammet (NB! Midt bak = mellom maske 15 og 16 i diagrammet) , snu og strikk 30 masker mønster tilbake (rett over rett og vrang over vrang). Snu og strikk 35 masker mønster tilbake, snu og strikk 40 masker  tilbake osv. Fortsett å strikke fram og tilbake mens du stadig strikker 5 masker mer i hver side til du har i alt 6 vendinger på hver side av midten. Pass på at du avslutter med siste vendingen slik at du strikker fra rettsiden av arbeidet!
Her ser du vendingene strikket inn i mønsteret
Bildet er høyoppløselig slik at du skal kunne skrive det ut.
Start midt bak på diagrammet = mellom maske 15 og 16, ikke slik markøren står!!.
Fortsett å strikke rett opp etter diagrammet til arbeidet måler 22 cm fra brettekanten, målt midt bak. (Det er nå strikket ca 10,5 ruter i høyden).

Skrittkile: Skrittkilen kan strikkes med bare glattstrikk, eller du kan strikke den inn i mønsteret slik jeg har gjort (se bilde).

 • Sett et merke rundt første og siste maske på omgangen (= midt bak) OG rundt de to midterste maskene på omgangen (= midt foran).
 • Øk 2 masker MELLOM de to midterste maskene foran OG bak. (= 114 masker). Strikk en omgang etter diagrammet mellom hver runde du øker.
 • Øk en maske på hver side av kilen i alt 6 ganger slik at det dannes en trekantet kile foran og bak (se bildet under). Det er da 12 masker i kilen, og 134 masker på omgangen. 
 • Fell av maskene til kilen foran og bak. Sy/mask sammen de to kilehalvdelene før du starter på buksebena.
Skrittkilen strikkes inn i mønsteret
Bena: 

Det står nå igjen 55 masker til hvert av bena. Skift til strømpepinner 4,5 mm mens du setter maskene til det andre benet på en tråd. Fortsett å strikke etter diagrammet. Strikk 6 omganger før benet strikkes smalere slik:
 • Fell på innsiden av benet slik: Strikk første maske, strikk så to masker(rett eller vrang) sammen, strikk til det er tre masker igjen på omgangen, ta en maske løs av, strikk den neste og trekk den løse masken over, strikk den siste masken. Denne fellingen gjentas hver 8. omgang, totalt 8 ganger. Da har du i alt 39 masker igjen.
 • Strikk deretter rett opp til benet måler 32 cm (eller 5 cm før ønsket lengde).
 • Skift til settpinner nr 4,0 mm og  fell samtidig 1 maske til 38 masker på omgangen. Strikk videre 5 cm vrangbord (1 rett og 1 vrang). Fell løst av eller bruk sydd avfelling.
Strikk det andre benet likt.
Fest alle trådene. Sy sammen skrittkilen og  linningen om du ikke har gjort dette underveis. Tre et stykke strikk inn i linningen og juster livvidden.

Ferdig!!


Når dagen er regnfull og tung er det godt å huske på det Norske ordtaket:Bak skyene er himmelen alltid blå.

2 kommentarer:

 1. Utrolig fint sæt og tak fordi du deler opskriften :-)

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha :-) Jeg synes det er gøy å dele det jeg lager med dere ;-)

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)