søndag 18. januar 2015

Hundesokker til kalde dager

Jeg har en liten kinesisk nakenhund som elsker å være ute om vinteren, men hun fryser på beina!
De sokkene vi hadde fått tak i tidligere fra "Trine" med ekte skinn under, viste seg å være en "feilproduksjon" hos fabrikanten, så skinnet ble byttet ut med skai/kunstlær som er såpeglatt på is og slapseføre. Det ville ikke jeg ha til vesla på grunn av fare for skader på ledd og sener dersom hun sklir. Jeg gikk i tenkeboksen og løsningen kom rakende på ei fjøl :-) Strikkede og tovede hundesokker!
Det var ikke lett å få lille "vims" til å stå i ro, så det ble bilde av bena...
Dette er (svindyre) kjøpesokker, begge fra samme produsent.
Den til venstre er med ekte skinn, den til høyre med såkalt "lærforsterkning" = skai.
Etter tre!!! gangers bruk ser skai-sokkene slik ut, den med skinn er brukt i 1,5 år!

Jeg har brukt garnet Tove fra sandnes garn til disse sokkene. Årsaken er at jeg kjenner til hvordan garnet tover i min vaskemaskin. Alle vaskemaskiner tover strikket materiale ulikt.
Jeg vil ha forholdsvis tynne og smidige sokker til en så liten hund som min. Har du større hund kan du helt sikkert med fordel benytte tykkere garn som f.eks Fritidsgarn, Trollgarn, Vamsegarn, osv så lenge det er 100% ull og IKKE er superwashbehandlet eller bleket hvitt garn. Kritthvitt garn vil ikke tove pga bleikeprosessen.
Så store er sokkene før toving.
Materialer:
50 gram Tove, farge nr 1035
Settpinner nr 4,0 mm
Noen små tynne skinnbiter med "hanskeskinn" (ikke kunstlær!)
Ca 50 cm hullstrikk (4 x omkretsen på beinet og litt til slik at du kan tilpasse  hullene rundt).
4 stk små, flate knapper som passer i strikken
(Rissehjul til å markere sømmen i skinnet)
Skinnål for håndsøm
Vanlig synål
Ekstra sterk sytråd i samme farge som strikken

Størrelse: 
Liten / Medium / Stor  for små hunder.
 • Bredde ferdig sokk = ca 3,7 cm / ca 4,5 cm (knapt) / ca 5,3 cm.
 • Lengde ferdig sokk =  ca 8 cm  /      ca 9 cm.          /  ca 10 cm
 • Legg opp 18 / 22 / 26 masker på doble pinner, trekk ut den ene pinnen og fordel maskene på 3 eller 4 pinner alt etter som du synes er greit med såpass få masker.
Legg opp på doble pinner.
 • Strikk 4 omganger med 1 rett og 1 vrang.
 • Fortsett å strikke i glattstrikk til arbeidet måler ca 14 cm / 15 cm / 16 cm, og fordel deretter maskene på 4 pinner slik:  Liten 5-4-5-4 / Medium 6-5-6-5 / Stor 7-6-7-6) masker.
 • Felling: 
  • *Første pinne: Ta første masken løs av, strikk neste maske og trekk den løse masken over den som er strikket, strikk ut pinnen.
  • Andre pinne: Strikk til det er to masker igjen på pinnen, strikk disse rett sammen.
  • Tredje pinne: Som første pinne.
  • Fjerde pinne: Som andre pinne.*
  • Gjenta *-* på hver omgang, til du har igjen 6 masker på omgangen. Klipp av tråden og trekk denne gjennom de resterende maskene. Fest alle trådene.
 • Strikk så mange sokker som du trenger. Jeg strikker alltid sett med 4, og ett nøste er nok til 8 single sokker i størrelse medium. Like greit å strikke opp så en har ett sett i reserve.

Nå skal det festes tråder og toves!
Nå er det tid for å tove* sokkene... Jeg pleier å vaske mine i maskinen, direkte på 60 grader, kort program, sammen med en gammel dongeribukse eller et gammelt håndkle for å hjelpe på prosessen. Så henges de opp til tørk på stativet.

* Om du ikke har tovet før kan det være lurt å prøve seg fram med 40 grader og kort program først. Blir det for stort etter toving vasker du det en runde til eller går opp til 60 grader. Skulle det tove for mye så dra og strekk forsiktig i sokkene til de blir passelige i størrelsen igjen.

Så skal det syes på skinn under foten og strikk rundt føttene. Dette syr jeg til for hånd.

Mye utstyr...
Skinnforsterkning:
 • Jeg lot bikkja sette foten på en liten bit kartong så tegnet jeg grovt rundt poten for å få en mal på størrelsen til skinnet. Jeg prøvde malen oppå sokken for å se at den passer før jeg la  pappmalen på skinnet og tegnet rundt med kulepenn, og klippet ut. 
 • (Du kan bruke rissehjul til å markere sømmen på skinnet om du vil men jeg syr på frihånd uten markering).
 • Det kan være litt vanskelig å sy fast skinnet fordi sokkene er så trange. Jeg brettet ned kanten for å komme nedi sokken med en finger slik at jeg kunne "ta i mot" nålen på innsiden av sokken.
 • Ikke bruk knappenåler som stikker hull i skinnet... Har du problemer med å holde samtidig som du syr så bruk heller litt tape til å feste skinnbiten med.
 • Plasser skinnet kant i kant med tuppen på sokken og sy det fast med attersting/kontursting hele veien rundt. (Bruk metode 2 i videoen).
 • La det være en litt lang tråd i starten av sømmen istedet for en knute. Det kan være vanskelig å feste tråden i skinnet så, når du har sydd rundt hele knyter du slutten og starten av tråden godt sammen og klipper av endene. (Se bilde under) Gjør dette på alle fire sokkene.

Ferdig sydd og her ser du nede til venstre
hvordan jeg har knytt trådene.
Strikk rundt beinet:

 • Prøv sokken på hunden og forsøk å strekke strikk rundt benet. Jeg klippet min strikk 4 hull lang (ca 10 cm) slik at jeg fikk med mellomstykket i begge ender av strikken. 
 • Strikken skal plasseres slik at underkanten av strikken kommer ca 4 / 5 / 6,5 cm fra tuppen av sokken. Om du bruker vanlig tynn buksestrikk må du plassere den litt høyere (hullstrikken er 18 mm bred)
 • Sy fast enden på strikken slik at du får to sokker med strikken som peker til høyre og to som peker til venstre.
 • Jeg syr fast strikken langs 3 sider: kanten oppe, ned langs kortsiden og langs langsiden nede og fester tråden men klipper ikke av. Plasser knappen midt på høyden av strikken og sy den fast. Pass på at du ikke syr fast begge sidene av sokken. Knappen skal være ca midt foran på sokken.
 • Prøv på den første sokken før du syr ferdig alle 4! Hullstrikken kan være litt hard å få over knappen de første gangene. Dersom du har en hund med tynne bein, slik som min, så vær forsiktig så du ikke legger makt på og risikerer å ødelegger beina til hunden.

To stykk ferdige sokker.
Bildet viser oversiden med knapp og strikk,
og undersiden med skinnforsterkning.
"Lille vimsehue" med lange sokker, klar til tur ut i snøen når den kommer.
Det ble en bitteliten glippe mellom drakten og sokkene men det gjør ikke så mye.
Vinteren her nord kan være lang og kald, men det er riktig mange deilige dager.... Henrik Wergeland sa  det så flott:

Jeg vil ikke for fremmed vår min norske vinter bytte.

15 kommentarer:

 1. Hej, Vilka fina sockor du gjort och tack för att du delar med dig. Vilken storlek har du gjort till nakenvovve? Har en nakis själv som jag skulle vilja göra ett par till då skor inte funkar nått vidare. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du liker det jeg gjør :-)
   Jeg strikket den midterste størrelsen til min hund. Vesla er ganske liten så om du f.eks har en hannhund bør du kanskje vurdere den største størrelsen. Tegn f.eks et omriss av poten til hunden og sammenligne det med bredden på sokkene for å finne den størrelsen som passer best.

   Slett
 2. Så snill du er, Nina, som deler oppskriften. Må prøve meg på disse :-)

  SvarSlett
 3. Disse må jeg prøve! De stakkars jentene mine halter rundt på tre ben,og det er variabelt hvilket ben som er i luften .... ÷19,5 her og de demonstrerer veeeldig😽

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff! Ikke kjekt med vofser som halter på varierende bein når det er kaldt! Håper de får varme, gode sokker å ha på labbene sine :-)

   Slett
 4. Disse må jeg prøve! De stakkars jentene mine halter rundt på tre ben,og det er variabelt hvilket ben som er i luften .... ÷19,5 her og de demonstrerer veeeldig😽

  SvarSlett
 5. Har prøvd meg på disse. Ble veldig fine, så Tusen takk for oppskrift, men satt på kun i 2 minutter på min Manchester terrier. Kanskje jeg ikke strammet nok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lise :-)
   Tusen takk for fin tilbakemelding :-)
   Du kan justere hvordan du setter knappen på selve strikken slik at du kan stramme mer enn det jeg gjør. Det hender at den ene sokken faller av min hund også, men da snur jeg strikken litt (flytter den) slik at jeg syr fast knappen lenger ut på strikken og strikken går 1,5 ganger rundt labben. Jeg passer likevel på at knappen sitter omtrent midt foran på sokken pga bevegeligheten til labbene. Dette må du faktisk bare prøve deg fram på.

   Slett
  2. Hei :-)
   Har funnet ut at jeg har satt strikken for langt opp. Iflg. dette tipset: kjøp en strikk med borrelås og stram de litt godt rundt foten rett bak poten for at de skal sitte fast. Da skal jeg prøve å sette på en borrelås lenger ned for å se om det hjelper. :-)

   Slett
 6. Vår erfaring er at borrelås har lett for å gå opp, så vi må bruke elektriker-tape OVER borrelåsen igjen. Skal prøve hullstrikk neste gang jeg skal sy sokker- eller kanskje jeg rett og slett skal stikke ullsokker til Pippa ;o)

  SvarSlett
 7. Ja jeg har vært innom, og måtte bare kjøre ut oppskrift. Det er flotte greier. Har en puddel, som ikke vil gå med sokker, men kan strikke nye, som kanskje er bedre, når jeg får en god oppskrift. Ellers har jeg tatt og bare laget de

  SvarSlett
 8. Hei. Tusen takk for oppskrift. Hvor kjøper du skinnet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det sorte skinnet hadde jeg liggende i en pakke med små skinnlapper fra søstrene grene. jeg har også kjøpt uforede, tynne skinnhansker på fretex - 1 par hansker holder til mange hundesokker.

   Slett
 9. Hei. Jeg vil gjerne strikke disse, men kanman strikke disse på rundpinne og hvordan i såfall?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg har ikke forsøkt å strikke disse på rundpinne siden det er så få masker. Men det er jo bare å prøve med f.eks. magic loop og halvparten av maskene på hver ac pinnene. Lykke til 😊

   Slett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)