onsdag 24. desember 2014

Doble votter med blondestrikkDisse vottene skal bli julegave til en venninne, men jeg sjanser på å legge dem ut før jul likevel.
Jeg så noen votter på nettet og likte ideen veldig godt. Problemet var at den eneste oppskriften jeg fant var på estlandsk, og jeg hverken leser, snakker eller forstår det språket... Okay, det finnes en løsning på de fleste problemer, også dette. Det var bare å ta pinnene fatt og lage min egen oppskrift.

Jeg hadde liggende flere nøster med tynt ullgarn etter et større prosjekt og tenkte det kunne være fint til tynne votter. Dette garnet skal egentlig strikkes på pinner 5-6 men da vil det toves veldig ved vask. Siden jeg ikke ville ha votter som skulle tove ble det viktig å ikke gi garnet mye bevegelse i plagget. Jeg tenkte garnet ikke måtte være for tykt siden vottene skulle ha to lag. Den innerste votten er strikket i 100 % ull på tynne pinner og den ytterste votten er strikket i en nydelig tynt garn med lite granne forsterkning i, på litt større pinner.

Størrelse: dame (medium)

Du trenger
1 nøste Ullteppegarn farge 19 fra Gjestal.
1 nøste Merilla farge 0004-hvit, fra svarta fåret
Settpinner størrelse 2,0mm  (innervotten) og 2,5 mm (yttervotten).
Strikkefasthet: Innervott: 18 m = 5 cm med pinner nr 2,0 mm.
                       Blondevott: 15,5 m = 5 cm med pinner nr 2,5 mm.

Viktig: Når du strikker den første votten som jeg kaller "venstre vott" så vil tommelen komme slik at denne votten passer til høyre hånd!... Dette blir likevel venstre vott fordi denne skal vrenges slik at glattstrikken kommer INN i det ferdige arbeidet når blondevotten er ferdig :-)
Jeg anbefaler å strikke begge innervottene ferdige FØR du begynner på blondevottene!

INNERVOTTEN:

Venstre vott:
Legg opp løst 54 masker på pinner nr 2,0 og strikk rundt til du har 30 omganger glattstrikking. Øk så 12 masker ( = 3m på hver av de 4 pinnene) slik at du har 66 masker på omgangen. Fortsett i glattstrikk 30 omganger etter økningen.
Tommel: Strikk de 2 første maskene på 1. pinne og strikk inn en tråd i avvikende farge over de neste 8 maskene. Sett de 8 maskene tilbake på venstre pinne og strikk dem en gang til med garnet du stikker votten med. Strikk så 45 omganger til fra tommelen (eller til du kan knapt lukke votten over lillefingeren). Tilpasning av votten: se Edit nederst i posten...
Her ser du hvordan tråden over maskene
til tommelen er plassert. Dette bildet er fra
yttervotten men det blir akkurat likt.
Felling:
Fellingene starter på siden av hånden, IKKE midt inne i håndflaten/håndbaken. (Hver omgang består av 4 pinner)
*1. pinne: Strikk 1 maske, ta neste maske løs av strikk den neste masken og løft den løse masken over den strikkede, strikk ut pinnen.
2.pinne: Strikk til det gjenstår 3 masker. Strikk de 2 første maskene rett sammen, strikk den siste masken.
3. pinne: Som første pinne.
4.pinne: Som andre pinne.
Strikk så en omgang uten å felle* Gjenta *-* til du har i alt 8 omganger med fellinger. (= 34 masker igjen på omgangen). Nå skal du felle på hver omgang til du har igjen 10 masker på omgangen. Trekk tråden gjennom de gjenværende maskene og klipp av tråden.

Tommelen: Bruk en strikkepinne og plukk opp 10 maskene over og 10 masker under den tråden du strikket inn for tommelen. Plukk så forsiktig ut tråden slik at det blir en åpning mellom de to pinnene. Fordel maskene på 4 pinner og fest garnet og start å strikke rundt mens du plukker opp 2 masker i starten og slutten av hullet slik at det blir tettet igjen. (Altså mellom 2. og 3 pinne og mellom 4. og 1. pinne på omgangen)
Strikk 27 omganger rett opp og fell av med samme metode som på selve votten men kun fellinger på hver andre omgang.

Høyre vott: Hullet for tommelen nå skal være på slutten av andre pinne slik: Strikk 23 masker, strikk inn en tråd over de neste 8 maskene. Sett de 8 maskene tilbake på venstre pinne og strikk dem en gang til med garnet i votten, strikk de 2 siste maskene på pinnen. Fortsett som på den andre votten. Fest alle tråder før du går videre.

BLONDEVOTTEN:
Venstre vott: (altså den som passer på høyre hånd!!)
Bruk Merilla garnet og plukk opp 54 masker i oppleggskanten med pinner nr 2,5 mm. Strikk en omgang vrang! Fortsett med 7 omganger glattstrikk før du begynner å strikke mønster etter diagrammet. Viktig: Diagrammet viser KUN mønsteromgangene. Mellom hver omgang med mønster strikker du en omgang UTEN noe mønster!!
Her ser du hvordan overgangen mellom de to vottene blir.
Bildet er høyoppløselig og skal kunne skrives ut. NB! Viser kun mønsteromgangene.
Pass på at du får mønsteret på motsatt side av der tommelen er...
På omgang 59 strikkes det inn en tråd til tommelen på samme måten som til innervotten. (Sjekk for sikkerhets skyld at tommelhullet kommer på samme siden som tommelen på innervotten er). Fortsett å strikke etter diagrammet.
Slik blir mønsteret...
Her ser du den lilla votten som jeg bare
har dyttet litt inn i votten for å få plass.
Etter 46 omganger fra tommelhullet skal det felles slik:
*1. pinne: Strikk 1 maske, ta neste maske løs av strikk den neste masken og løft den løse masken over den strikkede, strikk ut pinnen.
2.pinne: Strikk til det gjenstår 3 masker. Strikk de 2 første maskene rett sammen, strikk den siste masken.
3. pinne: Som første pinne.
4.pinne: Som andre pinne.
Strikk så en omgang uten å felle* Gjenta *-* til du har 8 masker igjen. Klipp tråden av og trekk den gjennom de resterende maskene.

Tommelen :
Plukk opp 8 masker over og 8 masker under tråden og plukk ut hjelpetråden. På første omgang: Plukk opp 2 masker mellom 2 og 3 pinne og 2 masker mellom 4 og 1 pinne. Strikk 27 omganger og fell som på tommelen til innervotten.

Fest alle trådene og vend den lilla votten (litt forsiktig) inn i den hvite blondevotten.

Strikk den andre blondevotten på samme måten.
Begge vottene er ferdige og tomlene er kommet på rett plass, alle fire!
Her er kanten brettet ned slik at du ser den lilla innervotten.
Edit: Dersom du synes votten er for kort i håndflaten så strikker du innervotten 1-2 cm lenger før du feller av. Tilpasning av blondevotten: Start da på omgang 5 i diagrammet  ( = omgang 9 om du teller med glattstrikkomgangene) slik at du får 2 hjerter i starten i stedet for ett slik jeg har, og votten blir 1 rapport lenger i hånden.

Enkel oppskrift på jul:
En dæsj drømmer 
og en stor kopp ekte kjærlighet..

1 kommentar:

  1. Tusen takk for at du deler dette grstis med oss!!! Jeg er litt mønster avhengig, men du gir et supert utgangspunkt for å leke litt👍👍 ønsker deg en super dag3😁

    SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)