søndag 13. oktober 2013

Hundegenser med fire lange bein

Til min kinesiske nakenhund strikker jeg  mange gensere, gjerne med fire lange bein for å beskytte henne mot kulde og sur vind. Jeg liker godt at beina på hundegenserne går litt nedover slik at leddene hennes også beskyttes. Det er veldig mange som har spurt meg om å strikke til deres hunder, eller om jeg har en oppskrift på genseren... Det har jeg nå...


Genseren sitter som støpt på vesla.
Beklager dårlig bilde men blitzen ville ikke slå seg på.


Genseren er strikket i strømpegarnet fra Nille, dette garnet har ca 60% ull og 40% nylon/akryl i seg og gir derfor god varme og samtidig fin holdbarhet til en hundegenser slik at den både tåler hard bruk og en del omganger i vaskemaskinen.

Oppskriften passer til en hund med
 • Rygglengde ca 30 cm
 • Halsvidde ca 22 cm (hodevidde 26 cm)
 • Brystvidde ca 37 cm
 • "Overarmsvidde" ca 14 cm
Materialer
 • 150g strømpegarn  (50g = 100m, 23m/10cm)
 • Pinner nr 3 og 3,5
Legg opp 56 masker med pinne nr 3 og strikk 7 cm vrangbord 1r, 1vr.


Såpass lang lager jeg vrangborden når jeg skal brette den.
 Øk 12 masker på neste omgang mens du skifter til glattstrikk og pinner nr 3,5. *(Har hunden veldig bred brystkasse kan du med fordel øke 16 masker her, men det må du huske å ta hensyn til når du går løs på neste punkt, du vil få en genser som er dypere i brystet også da det blir fler omganger før du "kommer helt rundt").

Økning for vidde og dybde i brystet:
 • Strikk 8 masker rett
 • Snu og strikk 16 masker vrang tilbake
 • Snu og strikk 20 masker rett
 • Snu og strikk 11 masker vrang i den 12 OG  de 13 masken øker du 1 maske strikk 11 masker vrang (i alt 26 masker vrang).
 • Snu og strikk 30 masker rett
 • Snu og strikk 34 masker vrang
 • Snu og strikk 38 masker rett
 • Snu og strikk 20 masker vrang i de to neste maskene øker du 1 maske, strikk 20 masker vran (i alt 44 masker vrang)
 • Snu og strikk48 masker rett
 • Snu og strikk 52 masker vrang
 • Snu og strikk 56 masker rett
 • Snu og strikk 29 masker vrang, i de to neste maskene øker du 1 maske, strikk29  masker vrang (i alt 62 masker vrangt).
 •  Snu og strikk 66 masker rett
 • Snu og strikk 70 masker vrangt
 • Snu og strikk 72 masker rett
 • Snu og strikk 36 masker vrang, i de to neste øker du 1 maske, strikk 36 masker vrang ( i alt 76 masker vrangt)
*Om du har økt mer enn 12 masker fortsetter du på denne måten til du har med alle maskene på omgangen når du snur siste gangen.
Nå skal arbeidet ditt se omtrent slik ut. Denne skeivheten gir dybde og vidde i brystet.

 • Snu arbeidet, strikk glattstrikk mens du fortsetter å øke midt foran hver 4. omgang til du har i alt 5 økninger. Strikk i alt 4 runder, husk at omgangene starter under brystet.
 • På neste omgang strikker du til det er 17 masker igjen til midt foran. Sett 7 masker på en tråd, og legg opp 4 nye masker som du skal strikke vrangt hele tiden, strikk 20 masker rett, sett de neste 7 maskene på en tråd og legg opp 4 nye masker som skal strikkes vrangt hele tiden. Strikk 23 omganger.
Sett 7 masker på en tråd og legg opp 4 nye masker over disse....

Strikk de 4 maskene vrangt hele tiden og strikk 23 omganger...

Fell de 4 vrangmaskene og legg opp 7 nye masker.
 • Fell de 4 maskene som du har strikket vrang. Legg opp 7 nye masker over disse 4 maskene. De 7 nye maskene er erstatning for de maskene du tidligere satt på en tråd. 
 • Fortsett med 28 omganger glattstrikk.

Nå bør det se omtrent slik ut...
At arbeidet går inn på midten av bildet har ingen betydning når du er ferdig :-)
 • Nå skal du sette de 6 første og 6 siste maskene på omgangen på en tråd. 
 • Strikk fram og tilbake. Fell 1 maske i hver side hver 3. omgang 2 ganger.
 • Strikk 2 omganger så feller du 1 maske i hver side **(pluss en maske midt på omgangen (midt på ryggen) 9 ganger). **Min hund er smal over rumpen derfor har jeg fellingene midt oppe på rumpen. Dersom hunden du strikker til er like bred over rumpen som over skuldrene kan du droppe fellingene midt oppe på ryggen.

Slik skal det se ut under buken når du er kommet så langt.
Samme sted i arbeidet men brettet slik at du ser det fra siden.
 • Nå deler du arbeidet i høyre og venstre halvdel og strikker ferdig hver side for seg slik: Venstre side (sett ovenfra): Strikk fra ytterkanten til det gjenstår 1 maske til midten snu og strikk tilbake.  Snu og strikk til det gjenstår 3 masker til midten, snu og strikk tilbake. Snu og strikk til det gjenstår 5 masker til midten, snu og strikk tilbake...  Fortsett til det kun er to masker å strikke tilbake. Bryt av garnet og strikk høyre side likt men motsatt vei.
Både høyre og venstre side er ferdigstrikket.

 • Skift til pinner nr 3 og strikk 3 omganger vrangbord, 1r, 1vr over alle maskene. Fell av slik at det ikke blir stramt.
Slik blir avslutningen på "bolen"

 •  Finn fram symaskinen og sy trestings-sikksakk langs begge sider av vrangmaskefeltene der forlabbene skal komme ut. Klipp opp mellom sømmene slik at det blir åpninger som forlabbene kan tres ut gjennom.
 • Plukk opp masker slik: De 7 som du har satt på en tråd + langs sømmene (plukk opp 5, hopp over 1 maske, plukk opp 5, hopp over 1 osv til du er ferdig med den siden) + plukk opp 7 masker der du la opp 7 nye masker + plukk opp tilsvarende langs den siste siden som du gjorde på motsatt side (plukk opp 5 hopp over1 osv) og strikk glattstrikk til "ermer". Strikk 2 omganger glattstrikk, Fell så i hvert "hjørne" (skjøten mellom hver av de 4 pinnene) 2 masker slik: Løft en løs av, strikk de to neste rett sammen, hekt den første over de to som ble strikket sammen. Strikk 2 omganger glattstrikk deretter feller du 2 masker midt på pinnen "under ermet" hver 4 omgang. Strikk til det er passelig langt til din hund. Skift til pinner nr 3 og strikk 10 -14 omganger vrangbord som avslutning på beinet. Strikk det andre forbeinet likt.
Her ser du hvordan det er plukket opp masker langs klippekanten
og i de maskene som ble lagt opp etter klippekanten var felt av.

Litt vanskelig å se pga garnet, men dette viser de maskene som ble
plukket opp der de ble satt på tråd før klippekanten ble laget.
 • Plukk opp 23 masker langs skråkanten, start bak ved vrangborden + legg opp 21 masker til innsiden av bakbeinet. Strikk rundt, 5 omganger med glattstrikk på forsiden og 1r, 1vr på innsiden av beinet. Strikk deretter glattstrikk mens du feller de to midterste maskene på innsiden av beinet hver 4. omgang til du har 8 fellinger. Skift til pinner nr 3 og strikk 1r, 1vr i ca 14 omganger. fell løst av. Strikk det andre bakbeinet likt.

Dette er bakbenet, men det skal se akkurat likt ut på innsiden av alle beina.
 • Plukk opp maskene under buken og strikk 3-4 omganger vrangbord, fell løst av.
 • Fest alle tråder, Sidene på vrangborden under buken skal sys fast til sidene av det glattstrikkede partiet over ryggen.
 • Brett halskanten dobbelt og sy den fast på rettsiden i overgangen til glattstrikken. Pass på at du ikke lager halsåpningen for trang nå!
Slik ser den ut når den er ferdig. Nå kan vinteren bare komme.
 
PRØVING:
Prøv genseren forsiktig på hunden din, spesielt om den ikke er vant til å ha genser på seg! Krøll den godt sammen i lengden og vide ut halsåpningen slik at hodet går lett gjennom åpningen. Tre så forsiktig den ene forlabben inn i det ene benet og så den andre forlabben i det andre benet. Strekk/rull genseren godt bakover ryggen på hunden. Bøy bakbenet godt opp mot buken, strekk så genserbeinet ned slik at du får bakbeinet inn i benet på genseren. Gjør det samme på den andre siden. Sjekk at det ikke gnager noen steder. Dersom det ser ut til å gnage må du justere oppskriften slik at den passer til akkurat din hund. Når du skal ha genseren av igjen starter du med å dra i genserbakbeinet og får ett og ett bein ut av genseren før du tar framlabbene og hodet :-)

Modellen er trøtt!
Varm hund fryser ikke!

12 kommentarer:

 1. Å så søt hun er! Nå fikk jeg veldig lyst på en liten hund!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, helt ukritisk synes jo jeg hun er verdens skjønneste lille frøken ;-) Har et fantastisk gemytt og er bare snill og grei. Med sine 3,9 kg setter hun ikke så store potespor fysisk, men jeg kan ikke si det samme følelsesmessig ;-)

   Slett
 2. Helt genialt! Gleder meg til å prøve til min powder puff jente på 6mnd. Har lett lenge etter en mulighet m lange bein. Er usikker på hvor stor hun blir.. Er din normal str? Takk! 😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torunn :-)
   Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg tror ikke vesla mi er så veldig stor. Hun er knapt 4 kg og spinkel. Men det skal ikke være noe større problem å bruke et halvt nummer større pinner eller legge til noen masker rundt brystet for å få den videre om det trengs. Lengden langs ryggen må du jo uansett måle. Sammenligne strikkefastheten din fra "bodyen" og mål vidden du trenger rundt låret og "overarmen" så ser du om du bør legge til noen masker. Dette er en prinsippoppskrift så den er ganske enkel å tilpasse til vofsen som skal ha den. Lykke til med PP-jenta di :-)

   Slett
 3. Marlene Angel Rasmussen25. september 2015 kl. 04:02

  Hei:) Lurte på om du hadde denne oppskriften i større str? Er på jakt etter en slik oppskrift til min lille kar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har dessverre ikke hatt anledning til å lage denne større. Men når det er sagt så er det en prinsippoppskrift som du enkelt kan leke med. Ta utgangspunkt i brystvidden og halsvidden og øk på samme måten slik at du får dybde i brystet og nok vide i bringa. Så er det egentlig bare å strikke bakover til du når framlabbene. Mål lengden/bredden på framlabbene så ser du hvor langt "armhullet" skal være og strikk videre til det er passelig langt under buken for hunden. Beina blir så vide som de blir, og lengden tilpasser du greit til hunden din. Jeg sydde og klippet opp til framlabbene før jeg strikket bakparten på den første genseren slik at jeg kunne prøve den på underveis. Håper du får dette til :-) Lykke til!!

   Slett
 4. Dette skal bli spennende å prøve;-)

  SvarSlett
 5. Hei, ble så glad når jeg fant denne oppskriften. Da jeg har ei lita som har desperat behov for 4 bein på dressen sin- er det ok at jeg bruker oppskrifta? det er slett ikke alt jeg forstår her, men vil gjerne prøve i alle fall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei 😊 Selvfølgelig er det ok at du bruker oppskriften. Du kan strikke så mange du vil til din hund, og strikke og gi vekk, bare ikke til kjøp og salg.
   Når det gjelder å forstå oppskrifter så prøver jeg å skrive de slik at om du gjør akkurat det som står så bør det få greit 😁

   Slett
 6. Takk takk for det- er ikke noen ærfaren strikker så jeg tenker enda ikke helt "likt" som andre strikkere enda. Min Ayla er bare 25 i ryggen, så jeg skjønner jo at jeg ikke kan strikke riktig 28 omganger nå når jeg er kommet hit.(prøver etter hvert) men er det meningen at frembeina skal legges opp etter hele vrangborden? er det meningen at jeg skal klippe opp hele den?

  SvarSlett
 7. Hei :-) Ja, du strikker ferdig hele kroppen før du skal sy og klippe opp til åpninger for frambeina. Når det gjelder tilpasning til en mindre hund så må du rett og slett bare prøve deg fram og se hva som passer til vovven din (det hender jeg også må gjøre det om jeg skifter garntype).

  SvarSlett
 8. Tusen takk for dette fantastiske mønsteret! Jeg har strikket mange hundegensere i mitt liv, men ALDRI en genser med så god passform som denne!
  Min kineser på 4 mnd storkoser seg i genseren!

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)