fredag 20. september 2013

Kontstrikk - trinn for trinn!

Første gangen jeg var borti kontestrikk strikket jeg en genser med ganske store ruter (12 masker) og superloddent garn og jeg ante ikke at det var kontestrikk jeg drev med! Det var bare et kult rutemønster... på 80-tallet en gang.
Dette er første er gangen jeg strikker kontestrikk med et garn som er såpass tykt og med fargeskiftninger i garnet. Resultatet synes jeg ble ganske ok, nå slapp jeg å tenke på om det skulle være den ene eller andre fargen på ruten, det gikk helt av seg selv. For meg ble dette et herlig "se på film mens du strikker"-arbeid.
Skjerfet kommer til å bli et favorittskjerf til vinteren, det er tett, mykt og deilig varmt!


Garnet er Alize Lanagold batik design,
farge nr 3544, 240m/100g, pinner 4-6.
Jeg strikket på pinner nr 6, og det gikk med 2 bunter (200g).


Kontestrikk = Neverkont (dansk) = Entrelac (engelsk) er en gammel strikketradisjon som nesten har gått i glemmeboken, i hvert fall den opprinnelige teknikken med baklengsstrikking.
Personlig elsker jeg å strikke kontestrikk, for arbeidet vokser så fort. Du strikker ferdig en og en rute og når du er ferdig med "en omgang" er du jo kommet alt fra 4-20 omganger opp i arbeidet. Det blir smidige plagg som sitter godt på kroppen, og det er artig å leke seg med fargespill og mønsteret som dannes av rutene. Kontestrikk strikkes vanligvis på litt mindre pinnenummer enn det som er oppgitt for garnet, dette må du avpasse etter hva du skal lage.

Den nordiske kontestrikken:
Hver enkelt rute er helst ensfarget uten mønster i. Mønstervirkningen dannes av fargene i garnet og virkningen av at retningen på arbeidet forandrer seg. Det ferdige arbeidet minner om flettet never som fra gammelt av ble brukt i neversko og neverkonter (ryggsekker), noe som helt sikkert har vært med på å gi navn til teknikken. Utover landet finnes det flere navn på teknikken. Opprinnelig kom kontestrikken til Norge fra Russland/Finland med folkegruppen som ble kalt svedjefinner som slo seg ned på Finnskogen.

Den europeiske kontestrikken:
Ut fra hva jeg har sett virker det som om den europeiske kontestrikken bruker noe større ruter enn det som tradisjonelt brukes i norden (selv om det også her kan brukes store ruter). Jeg tror dette kan skyldes at de ofte bruker både hullmønster, flettemønster og flerfarget mønster i hver av enkeltrutene.

Strikk baklengs!
Til kontestrikk er det lurt å lære seg teknikken med å strikke fra både høyre og venstre som sparer både tid og krefter fordi du slipper å snu arbeidet for hver omgang. Baklengsstrikking for engelsk strikkemåte med "throwing" finner du her, og for europeisk strikketeknikk finner du her.

Har du lyst til å sette deg inn i bakgrunnen en til kontestrikken anbefaler jeg boken "Kontestrikk" (ISBN 978-82-91195-35-3) av Ruth Gullbekk Bolstad. Boken har både historie, teknikk og en del oppskrifter. Ikke minst finner du masse bilder av gamle og meget vakre arbeider som er tatt vare på.

OPPSKRIFT PÅ SKJERFET...

OBS!! OBS!!
Skjerfet mitt er strikket med ruter som har 8 masker i bredden som også blir brukt i oppskriften, bildene som følger nedenfor viser ruter som har 5 masker i bredden! Teknikken er akkurat den samme uansett hvor mange masker du har, forskjellen ligger i hvor mange masker du plukker opp til hver ny rute.

Materialer:
 • Ca 200 g garn, Alize lanagold 240m/100g, 60% ull og 40% akryl.
 • Rundpinne eller rette pinner med knott i enden, 6mm.
Jeg starter med en litt utradisjonell kant på skjerfet slik at jeg får fram taggene i mønsteret.

Her ser du hvordan taggekanten skal bli.
Pyntekant:
 1. Legg løst opp 48 masker. *Strikk 1. maske i både forreste og bakerste ledd (=øk 1 maske), strikk de neste 5 maskene rett, strikk de neste 2 maskene sammen i bakerste ledd (felling skal helle mot venstre), strikk de neste 2 maskene sammen i forreste ledd (fellingen skal helle mot høyre), strikk de neste 5 maskene rett, strikk neste maske i både forreste og bakerste ledd (= øk en maske)* Gjenta *-* ut pinnen, du skal nå ha 3 rapporter.
 2. Strikk alle maskene rett.
 3. Gjenta pinne 1 og 2 til du har strikket 6 pinner i alt. Neste omgang blir retten av arbeidet.


Nå skal du ha fått et strikketøy med tre tagger som stikker ned fra pinnen.
Dessverre ville ikke bildet snu seg rett vei.

Firkanter som heller til venstre:
Nå skal du lage den første raden med 3 stk firkanter og fra nå av tar du alltid første masken løs av! Hver firkant går over 16 masker, 8 som strikkes og 8 som skal felles av under veis

 • *Strikk 7 masker rett (inkludert den første løs av),
 • Strikk den 8 og 9 masken sammen gjennom bakerste maskeledd  slik at den 8. masken blir liggende på toppen.

 • Strikk 8 masker tilbake uavhengig om du snur og strikker vrang tilbake eller strikker baklengs.*

 • Gjenta punkt *-* (= de tre første punktene over) til du har felt i alt 8 masker mot kanten av den første ruten og det ser slik ut:

 •  Strikk to pinner til over de samme 8 maskene. Du har nå 8 fellinger på venstre side og har strikket 16 omganger over de første 8 maskene). Du er nå ferdig med den første firkanten, og den skal være litt lenger enn den er bred!
 • Strikk videre fram 7 masker, strikk den 8 og 9 masken sammen slik at den 8 masken blir liggende øverst....(nå skal du ha 16 masker på høyre pinnen og jobber videre med den 9.-16. masken) Nå skal du gjenta punktene over til du har strikket i alt 3 hele firkanter (16m + 16m + 16m = 48 m). 
Neste rad med ruter skal helle mot høyre og består av venstre sidetrekant, to hele firkanter og høyre sidetrekant.
Venstre sidetrekant:
Dersom du snur og strikker vrang blir alle frem-pinnene vrangstrikk og tilbake-pinnene rettstrikk.
 • Første pinne: Ta første maske løs av strikk 1 maske fram.
Jeg strikker baklengs, derfor vises dette fra retten!
 •  Andre pinne: Ta første maske løs av og strikk 1 maske tilbake.

Du har igjen 8 masker i den siste "gruppen".
 • Tredje pinne: Ta første maske løs av, plukk opp en ny maske mellom 1. og 2. maske, strikk den (nå) 3. masken sammen med den 4 masken slik at den 3. masken blir liggende på toppen (sett fra retten).
Det er veldig viktig at du IKKE VRIR maskene for å tette hullene som oppstår!
Da vil arbeidet ditt trekke seg veldig mye sammen!
Dette gjelder også når du skal plukke opp masker til nye ruter.Strikk 3. og 4. masken sammen
(evt vanlig vrang sammen om du snur arbeidet og strikker vrang).
 • Fjerde pinne: Ta første maske løs av og strikk fram, ut pinnen.
 • Fortsett å strikke fram og tilbake med opp-plukking av nye masker mellom 1. og 2. maske (på vrangpinnene) til du har felt alle de 8 maskene på firkanten fra første omgang. Husk å strikke en ekstra omgang fram og tilbake slik at du har 8 masker og du avslutter med tråden til høyre side av trekanten som du nå har på venstre side av strikketøyet ditt. 
Slik skal det se ut når trekanten er ferdig, men du skal ha 8 masker!

Firkant som heller til høyre:
 • Plukk opp og strikk 7 masker fram (IKKE VRI MASKENE!), plukk opp den 8. masken og strikk den sammen med den første masken på neste firkant fra raden under = den masken du ser til høyre på bildet under... Pass på at den masken som kommer fra denne nye firkanten du strikker blir den som ligger øverst når arbeidet sees fra rettsiden!
Slik ser det ut fra vrangen, bruk bakerste løkke til å plukke opp masker i, 8 totalt!!


 • *Ta første maske løs av og strikk i alt 8 masker rett tilbake.
Her er maskene plukket opp med høyre pinne og det er klart til å strikke mot høyre (vrangt)
 • Ta første maske løs av og strikk i alt 7 masker fram, og strikk den 8 og 9 masken sammen slik at den 8 masken ligger øverst fra retten (vanlig vrang sammen).*
 • Gjenta *.* til du har felt alle de 8 maskene i sammenføyningen mot den gamle firkanten.
 • Strikk to pinner til slik at du slutter med garnet nede til høyre mot den gamle firkanten fra raden under.
Tråden kommer her ut på høyre side av arbeidet, eller du har avsluttet med en pinne vrangt.
 • Plukk opp 8 masker langs den siste firkanten fra første rad og strikk denne på samme måten som den forrige firkanten du strikket.
Høyre sidetrekant:
 • Plukk opp og strikk 8 masker frem som til forrige firkant slik at tråden nå er i høyre ende av arbeidet når du ser det fra retten.
Pass på den siste masken nederst på kanten, den kan være litt lett å glemme ;-)

 • *Ta første maske løs av, strikk den neste og trekk den første masken over den andre, du har nå 7 masker igjen totalt. Strikk tilbake de neste 6 maskene.
 • Ta første maske løs av strikk fram omgangen (vrangt).*
 • Fortsett å veksle på disse to omgangene *-* med stadig 1 maske mindre for hver andre omgang til du har 1 maske igjen på pinnen = første maske i neste firkant! 
Slik ser høyre trekant ut når den er ferdig. Husk at du plukker opp 8 masker, ikke 5 ;-)

Firkanter som strikkes opp og heller mot venstre:
Nå skal du i grunnen bare starte øverst igjen med firkanter som heller til venstre, men først må du plukke opp maskene du skal strikke over. Denne gangen skal du plukke opp fra retten og fram-omgangene blir rettmasker.

Maskene er plukket/strikket opp og den siste masken skal strikkes sammen med den første masken i firkanten fra omgangen du nettopp fullførte.


Den 8 masken strikkes sammen med den 9 masken.

Når du er ferdig med alle firkantene på denne raden skal det se omtrent slik ut bortsett fra at du vil ha 3 firkanter i bredden, her er det vist med 2.

Nå gjenstår det å strikke så langt du vil ha skjerfet... Husk du skal annenhver gang ruter som heller til høyre og venstre. Omgangene som heller til venstre vil kun bestå av hele ruter (3stk) mens omgangene som heller til venstre består av venstre- og høyre sidetrekant pluss to hele ruter mellom.

Avslutningskant:
 • Pass på at du har nok garn til å strikke en sikk sakk bord som avslutning. Strikk en omgang der du plukker opp masker langs sidene på firkantene slik at du har 48 masker som når du startet!
 • Strikk øke/felle-omgangen som første mønsterpinne om du klarer det sammen med oppstrikking av maskene eller du kan ta den som omgang nr 2. Uansett skal det være 6 omganger i borden.
 • Fell løst av og fest alle trådendene.
 • Dersom du strikker i tynt garn kan det være pent å blokke arbeidet, men jeg har ikke gjort det med mitt skjerf.
Mange synes det er enklere å holde kontrollen ved å lage et diagram over retningen og fordelingen av rutene, så jeg har forsøkt å lage et diagram over starten på skjerfet...


Tall = Rekkefølgen på rutene etter som de skal strikkes.
Pil = retningen ruten skal strikkes i.
Pil til rute 2 og 3 mangler men skal være i samme retning som rute nr1.
Prikk = hvor tråden skal være når du starter på ruten.

Denne strikketeknikken håper jeg du vil glede deg over, den har lange tradisjoner kalles ulikt over hele landet.... derfor:

Kjært barn har mange navn!

3 kommentarer:

 1. Så utrolig flott dette er. Du er flink. I tillegg får vi oppskrift. Takk for at du delte.
  Klem

  SvarSlett
 2. Ser veldig gøy ut! Takk for oppskriften - er nå på listen av ting jeg har lyst til å gjøre :-)

  SvarSlett
 3. :-) :-) Flott side, og fin innføring i strikketeknikken, kontstrikk. Håper at dette inspirerer mange. Strikker selv enkle plagg i kontstrikk: tøfler og skjerf. Hilsen bondkone (hekta på kontstrikk)

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)