torsdag 30. april 2015

Sommerens dansekjole...

Ikke alle er så heldige som meg!
Jeg har en venninne med en snart 2 år gammel datter som bare elsker å få nye kjoler! Denne gangen ble det en kjole som passer både til midtsommerdans i duggfriskt gress, besøk hos bestemor og til en liten bytur.
Kjolen har heklet bærestykke, heklet blonde nederst og knapper i ryggen.
Sommerens dansekjole
Størrelse:
Ca 2 år. Passer til overvidde 50-53 cm i overvidde.
Størrelsen kan endres til ca 3 år ved å legge til 1 cm ekstra sømrom i siden på papirmønsteret, i tillegg til forlenge kanten nede med ca 5 cm.

Materialer:
Solberg heklegarn 12/4 i offwhite ca 50 gram.
Ca 50 cm tynt bomullstoff i 140 bredde. (Mitt stoff ble kjøpt på Stoff og Stil) Dersom det er retning i stoffet kan det gå noe mer stoff.
Heklenål 2,5 mm.
4 små knapper som passer til stoffet
Knapt 50 cm skråbånd i passende farge om du ikke vil klippe dem selv, av stoffet.

Bærestykket:
Bærestykket er ferdig med knappestolper og knapper i ryggen.
Hekles fram og tilbake slik at du snur arbeidet for hver omgang.
Legg opp 93 luftmasker (lm).
Det er ikke alltid at rapportene "går opp" ut omgangene, men dette er slik jeg har gjort det!
Første stav erstattes alltid av 3 luftmasker.

 1. Omg: Hekle en stav i 4. lm fra nålen og hekle deretter 1 stav i hver luftmaske. Snu arbeidet.
 2. Omg: 3 lm, 1 stav i de to neste stavene, 2 staver i neste stav. *1 stav i hver av de neste 3 stavene, 2 staver i neste stav* Gjenta *-* ut omgangen. Snu
 3. Omg: Hullrad: hekle 4 lm (= 1. stav + mellomrom). Hopp over 1 stav, hekle 1 stav i neste stav, 1 lm, hopp over en stav, 1 stav i neste stav. *2 luftmasker, (hopp over 1 stav og hekle 1 stav i neste stav, 1 lm)  gjenta parentesen 3 ganger, hopp over 1 stav og hekle 1 stav i neste stav*. Gjenta *-* ut omgangen. Snu.
 4. Omg: 3 lm. 1 stav i hver lm og stav, der det er buer med 2 lm hekler du 3 staver rundt buen. Snu
 5. Omg: 3 lm, 1 stav i hver av de neste 3 stavene, hekle 2 staver i neste stav. *1 stav i hver av de neste 9 stavene, 2 staver i neste stav* Gjenta *-* ut omgangen. Snu.
 6. Omg: Hullrad: 4 lm (= 1 stav + 1 lm-bue). *Hopp over 1 stav, hekle 1 stav i neste stav, 1 lm* Gjenta *-* ut omgangen. Snu.
 7. Omg: 3 lm. 1 stav i hver stav eller luftmaskebue. I hver 5. luftmaskebue i omgangen under hekler du 2 staver. Snu.
 8. Som 5. omgang men du starter direkte på 9 staver + 2 staver i neste stav. Snu
 9. Hullrad som omgang 3. Snu
 10. 3 lm, hekle 1 stav i hver luftmaskebue og stav, ingen økninger. Snu.
 11. 3 lm,*hekle 24 staver, i neste stav hekles 2 staver* Gjenta *-* ut omgangen. 
Langs den ene tverrenden av bærestykket hekles nå 2 omganger med fastmasker. Klipp av tråden og fest enden. På den andre tverrenden hekles det 1 omgang med fastmasker, så 1 omgang der du lager luftmaskebuer (=2 lm) over de to radene med staver = 4 knapphull. Hekle en omgang fastmasker tilbake slik at knapphullene blir litt sterkere. Klipp av tråden og feste alle løse ender. Bærestykket er nå ferdig.

Kjolen: 
For å få mønsteret til selve kjolen må du skrive ut mønsterbildet fra pc.
Arket er A4 format og utskriften skal komme ut slik som bildet
viser, uten  kant rundt.
Ferdigstilling av mønsteret:

 • Pass på at du ikke bruker "tilpass til ramme" på utskriften, da blir mønsteret litt mindre enn det skal være.
 • Når mønsteret er skrevet ut må du tape ark/matpapir på bunnen og venstre side av arket slik at du kan forlenge de 5 linjene som er tegnet inn på mønsteret. Lengden som er skrevet på er den totale lengden av linjen!
 • Til slutt tegner du en en jevn bue som forbinder disse linjene, denne buen blir klippekanten nederst på kjolen.
 • Mønsteret er iberegnet 1 cm sømrom hele veien rundt unntatt i ermegapet der det ikke skal være sømrom.

 1. Klipp det ferdige mønsteret to ganger i stoffet med den rette linjen midt foran/bak mot stoffbretten, Hvis du vil ha blonden nederst på kjolen kan du klippe kjolen 2-3 cm kortere enn det mønsteret er.
 2. Skråbånd: Av stoffrestene klipper du 3 biter med "skråbånd" til ryggsplitten og til kanting av armhullene. Skråbånd klippes diagonalt på stoffet.
  • Armhullene: Klipp 2 stk, 3 cm bred og 12 cm lange.
  • Ryggsplitten: Klipp 1 stk, 3 cm bred og 16 cm lang.
  • Fold de ferdige båndene langsetter på midten og stryk dem flate. Brett hver halvdel inn mot midten igjen slik at du står igjen med bånd som har ca 1,5 cm ferdig bredde. Stryk båndene igjen slik at de to siste brettene ligger pent. Pass på å i kke strekke dem for mye.
 3. Splitt i ryggen: I den stoffdelen som skal være ryggen klipper du en liten splitt ovenifra og ned, langs midten av stoffet, ca 5 cm ned.
 4. Sikksakk rundt alle kantene på stoffet.
 5. Sidesømmene: Legg forsiden av kjolen mot ryggen, rette mot rette, sett fast med knappenåler og sy sammen sidesømmene. Press sømmene ut.
 6. Kant armhullene med skråbåndene. 
 7. Kant ryggsplitten med skråbånd. (Pass på at det ikke "buler ut" i bunnen av splitten.) Ikke sy tverrsøm nederst i splitten før du har montert bærestykket.
 8. Monter bærestykket på kjolen slik: Legg stoffet under kanten på bærestykket og fest det med knappenåler. Juster slik at høyre og venstre side blir lik og "armene" på bærestykket blir like store. Stoffet har litt brattere kurve enn bærestykket og vil tøyes litt, dette er innberegnet i modellen.  Hvis du ikke føler deg helt trygg på symaskinen kan det være en fordel å tråkle bærestykket fast før du syr en rettsøm langs den nederste kanten på bærestykket. Jeg sydde en søm til parallelt med den første i skillet mellom de to omgangene med staver slik at ikke smrommet blir liggende og "blafre" på innsiden.
 9. Sy fast knappene på motsatt side av knapphullene på børestykket.
 10. Sy evt en liten søm nederst i ryggsplitten for å få denne til å ligge flatt. Det er ikke sikkert du trenger dette. Lukk knappene på bærestykket så skal det ligge pent i ryggen.
 11. Brett opp kanten på kjolen nederst slik at du er klar til å montere blonden. Fest kanten med knappenåler og evt tråkle fast.

Blondekanten:

 • Blondekanten hekles etter diagrammet på bildet under. Dette er et mønster jeg ikke vet hvor kommer fra. Det er ett som jeg har lært og har heklet i mange år som kant på diverse ting. Jeg har bare tegnet det opp slik jeg hekler det. 
 • Til denne kjolen heklet jeg en blonde som var 40 buer lang, men du må sjekke lengden mot vidden på kjolen du syr. Når blonden er lang nok klipper du av tråden og syr sammen endene på blonden slik at du har en sirkel.
 • Fest blonden til kanten av kjolen med knappenåler og juster vidden slik at blonden ligger pent hele vegen rundt. Tråkle fast blonden før du syr så den ikke forskyver seg. Sy en rettsøm langs kanten av blonden slik at du samtidig syr opp kanten på kjolen.


Blondekant til dansekjole


  Blondekanten er ferdig montert
  Måtte det bli en lang og deilig sommer så jentene får luftet dansekjolene sine!
  Dagens avsluttende ord er av Kjersti Løken Stavrum:
  Jeg tror det er sunt å danse på bordet fra tid til annen!

  Ingen kommentarer:

  Legg inn en kommentar

  Hei!
  Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)