fredag 26. juni 2015

Jeg liker faktisk utfordringer...

For en tid tilbake strikket jeg et par sokker i kontestrikk. Det har siden irritert meg at den hælen jeg valgte (russerhæl/afterthought heel) ikke passet til selve sokken. Det å strikke selve hælen i kontestrikk var ikke helt rettlinjet uten oppskrift. Men, jeg er ikke kjent for å gi opp hverken på første eller tredje forsøk dersom jeg har bestemt meg for noe. Så, nå har jeg løst også denne knuten. Jeg er ikke helt ferdig -det mangler fortsatt en sokk, og den skal strikkes med en gang!
Garnet jeg har brukt er et tynt deilig sokkegarn som heter Hot socks Marrakesch fra firmaet Max Gründl. Garnet har passelig lange fargeskift og gir et herlig, melert utseende.
Sokken min har fått en vrangbord øverst som gir litt bedre hold. Stjernefellingen i tåen gir bedre bevegelsesvidde og samtidig som du unngår at sokken rynker seg i fellingen.
Hele sokken skal kunne strikkes uten å klippe av tråden, med mindre du velger å strikke med flere farger.
Viktig: Dersom du ikke har forsøkt kontestrikk, eller trenger hjelp for å  repetere teknikken for kontestrikk, anbefaler jeg at du leser innlegget "Kontestrikk trinn for trinn" før du starter på sokkene. De er ikke vanskelige å strikke, men oppskriften tar utgangspunkt i at du allerede er kjent med teknikken for å strikke rutene.
Sokk nummer 1 venter på en partner...

Størrelse:
Dame 39/40.

Du trenger:
1 nøste (100 gram) Hot socks  Marrakech, farge 08, 100 gram = 420 meter.
Strømpepinner nr 2,5 mm.
Strikkefasthet: 30 masker pr 10 cm
2-3 maskemarkører/sikkerhetsnåler som kan festes i strikketøyet kan være lurt å ha tilgjengelig.
(Strikker du fast eller vil øke lengden på sokken kan det være lurt å investere i 2 nøster for det gikk nøyaktig 50 gram til den første sokken min).
Vrangborden:
Legg løst opp 64 masker på pinner nr 2,5 mm ( = 16 masker pr pinne), og strikk vrangbord 1 rett og 1 vrang i 14 omganger.
På neste omgang skal du felle 16 masker jevnt fordelt slik: *Strikk 2 masker, strikk 2 masker sammen (rett eller vrangt etter hvordan det passer inn i vrangbordmønsteret)* Gjenta ut omgangen, du skal nå ha 48 masker på omgangen.

Omgangene videre består av kontestrikk som er bygget opp med 8 ruter i omgangen, og hver rute består av 6 masker.

1. runde består av trekanter som strikkes slik:
1.pinne: Strikk 1 m rett, snu
2. pinne: Strikk 1 m vrang tilbake, snu
3. pinne:Strikk 2 m rett, snu
4. pinne: Strikk 2 m vrang tilbake, snu
5. pinne:Strikk 3 m rett, snu
6. pinne: Strikk 3 m vrang tilbake, snu
7. pinne:Strikk 4 m rett, snu
8. pinne: Strikk 4 m vrang tilbake, snu
9. pinne:Strikk 5 m rett, snu
10. pinne: Strikk 5 m vrang tilbake, snu
11. pinne:Strikk 6 m rett, snu
12. pinne: Strikk  6 m vrang tilbake, snu
13. pinne: Strikk 6 m rett.

2. runde

 • Strikk hele firkanter over de 6 maskene som plukkes opp langs kanten av den første trekanten i runden, samtidig som du strikker den nye firkanten sammen med maskene fra den siste trekanten du laget. Husk at du skal strikke to ekstra pinner etter at siste maske i siden av ruten er strikket sammen med ruten. ( 6 masker i bredden gir 14 pinner i høyden).
 • Når ruten er ferdigstrikket plukker du opp nye masker langs den andre siden av den siste trekanten og strikker ruten sammen med maskene fra den nest siste trekanten osv.
 • Fortsett å strikke runder med ruter som annenhver gang heller henholdsvis mot høyre og venstre til du har 10 omganger med hele ruter.
 • Vær obs på at leggen virker lengre enn på en vanlig sokk på grunn av at hælen også er i kontestrikk. Sett en markør fast i den siste ruten på den siste omgangen slik at du vet hva som er den siste omgangen på leggen.

Klar til å begynne på hælen.
Hælen:
Hælen skal strikkes over litt mer enn halvparten av maskene siden den krever en basis på 5 ruter. Underveis i strikkingen kan det hende du trenger å maipulere maskene mellom pinnene ettersom du trenger ledige pinner for å strikke tilbake "over et hjørne" når du snur omgangene. Det kan hende at du må kutte ut en omgang i enkelte ruter for å få tråden i rett posisjon for å kunne strikke videre på neste rute uten å klippe av tråden.
1. omgang: Strikk 5 ruter fram slik du vanlig ville gjort til en ny omgang.
2. omgang: Snu og plukk opp nye masker i mellomrommet mellom de to siste rutene du strikket ( = rute 4 og 5), strikk i alt 4 ruter tilbake. Se bildet under!
3. omgang: Strikk som i omgang 2 men denne gangen strikker du 3 ruter tilbake.
4. omgang: Strikk som i omgang 2 men denne gangen strikker du 2 ruter tilbake.

Slik ser hælen ut når du er halvferdig. Rutene 13 og 14 er
de rutene som danner bretten i hælfellingen.
5. omgang: Plukk opp masker langs kanten på rute nr 10 (se bildet over) og strikk denne sammen med rute 14, fortsett langs raden og strikk i alt tre ruter på denne omgangen. Den siste ruten strikkes sammen langs kanten til rute 12.
Første rute i omgang 5 strikket ferdig.
Starten og slutten på denne omgangen gir et hjørne med tre ruter
som møtes istedet for 4 ruter.
6. omgang: Maskene til første rute plukkes opp langs rute nr 6 og strikkes sammen med siste rute i 5. omgang. Strikk i alt 4 ruter på omgangen, der siste rute strikkes sammen med  rute nr 9.
7. omgang: Plukk opp masker langs kanten av rute nr 1 og strikk i alt 8 ruter på omgangen, der 5 rute strikkes sammen langs kanten av rute nr 5. Fortsett med ruter ut omgangen. Sett fast en markør i en av rutene på denne omgangen. Hælen er nå ferdig.
Hælen er strikket ferdig, sett fra siden
Sett fra den andre siden. I gapet der
pinnene krysses, skal neste rute strikkes inn.
Foten:
8. omgang: Denne omgangen er starten på foten av sokken. Når du plukker opp masker og strikker neste rute vil det nå dannes en rosett med 5 ruter i det du snur omgangen. Plukk opp masker og strikk 2 ruter til på omgangen. Den 4 ruten vil danne en ny rosett med 5 ruter, fortsett å strikke hele ruter ut omgangen.
9. - 17. omgang: Fortsett å strikke hele ruter som heller mot høyre og venstre til du har i alt 10 omganger etter den siste markøren (= totalt 21 omganger med ruter på oversiden av sokken).

Tåfellingen:
18. omgang: Strikk en hel omgang som vanlig, men nå skal du IKKE strikke de to ekstra pinnene etter at siste sammentrikking på hver rute er gjort. = 6 masker i bredden gir 12 omganger i høyden)
19.- 20. omgang: Plukk opp 5 masker til hver rute som skal strikkes. Strikk hele runden.
21. omgang: Den første ruten strikkes som vanlig. Alle de påfølgende rutene på omgangen skal strikkes sammen med ruten på BÅDE høyre OG venstre side. Når den siste ruten er strikket står d igjen med 5 masker på pinne. Klipp av tråden slik at disse maskene kan syes med maskesting til den åpne siden i den første ruten. Sy igjen det lille hullet midt i rosetten og fest trådene i sokken

Strikk en sokk til!
Herlig sokk, nå må jeg bare skynde meg og strikke den andre!
Så var de endelig blitt et par...

Kontestrikk er en teknikk som mange synes ser litt vanskelig ut, derfor håper at dere tar utfordringen når jeg gir det siste ordet til Aristoteles (382-322 f.Kr).

Står man ved målet, angrer man ikke reisens møye og besvær.

5 kommentarer:

 1. Takk for kjempefin oppskrift! Dette blir nok et av mine neste prosjekt! =)

  SvarSlett
 2. I love entralac and these are so nice. I will have to add them to the lust of things I want to make. Thank you for sharing your talent.
  Lisa Diamond

  SvarSlett
 3. Oh that did not translate well I think. Lol

  SvarSlett
  Svar
  1. Lisa, If you have trouble translating send me a pm on Facebook and I'll try to help you ;-) Norwegian-->English isn't googles best translation!!

   Slett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)