onsdag 23. mars 2016

Bestemorruter med en vri...

Jeg er veldig heldig! Jeg er med i en venninnegjeng som treffes en gang i uken (minst) til hyggelige timer med strikking, hekling og ikke minst skravling. Denne gjengen er fantastisk på så mange måter... vi er blant annet veldig flinke til å bruke opp de siste restene av alle garnnøstene. For, det går jo bare ikke an å kaste garn! Det garnet ikke jeg har bruk for kan en av de andre bruke og omvendt... Når jeg skulle prøve meg på disse bestemorsrutene så manglet jeg noe garn i en klar gul farge og sendte ut en forespørsel i gjengen... Det gikk ca 30 sekunder før første svarte "Jeg har!!!" og svarene kom etterhvert fra nr to og nr tre også, fullstendig garnlykke!
Jeg heklet første ruten etter videoen jeg fant på youtube, men jeg ble ikke helt fornøyd med hvordan den ble seende ut. Ruten var rund i hjørnene, og hjørne-fellingene boblet seg opp og jeg synes hele arbeidet ble litt hardt og knudrete. Så, jeg har forandret litt på den og her får du min versjon av disse flotte blomsterrutene. Dette ble et langt innlegg med masse bilder...Du trenger:
Garn i 4 - 5 farger og heklenål som passer til garnet.
Jeg har brukt restegarn i Silja og Ida
Heklenål 3,0 mm
Synål uten spiss
Størrelse: 10,5 cm x 10,5 cm.
Masker du må kunne: Luftmasker, staver, kjedemasker (vises i slutten av videoen med luftmasker).

Rutene hekles utenfra og inn, og de består av 5 omganger som hekles i hver sin farge. Jeg fant ut at det er lettest å hekle ferdig en omgang og deretter feste alle trådene før jeg går videre. Jeg har også valgt å la de ulike omgangene starte på ulike sider av firkanten, slik at ikke alle "luftmaske-stavene" kommer på ett sted og arbeidet blir mindre stivt der du fester trådene.

1. omgang:

  • Legg løst opp 84 masker og hekle dem sammen til en ring ved å lage en kjedemaske til den første masken.
Legg opp 84 masker og sett sammen til en ring
  • Rapport: Hekle 3 luftmasker (= 1. staven) + 7 staver, 8 luftmasker. Dette er siden av ruten. Nå skal du hekle hjørnet slik: 4 staver, 1 stav i neste luftmaske men ikke trekk igjennom den siste gangen på staven slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 luftmaske + 1 dobbeltstav (du har nå 3 løkker på nålen) + hopp over 1 luftmaske +  1 stav (du har nå 4 løkker på nålen) trekk tråden igjennom alle de 4 løkkene samlet, hekle videre 4 staver, 8 luftmasker og hjørnet er ferdig. Gjenta denne rapporten 3 ganger til rundt ringen men nå hekler du 8 staver i den første gruppen.
Hekle 3 lm (=1 stav) + 7 staver. Dette er siden av firkanten!!
Hekle 8 luftmasker
Begynnelsen på hjørnet: Hekle 4 staver, du starter i
luftmasken etter den siste staven du heklet.
Selve hjørnet skal hekles:1 stav men ikke trekk igjennom den siste gangen på staven
slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 luftmaske + 1 dobbeltstav
(du har nå 3 løkker på nålen) + hopp over 1 luftmaske + 
1 stav (du har nå 4 løkker på nålen) 
Trekk igjennom alle de 4 løkkene samlet
Hekle 4 staver + 8 luftmasker og rapporten er ferdig
Feste sammen siste stav og den 3. av
luftmaskene (=1. staven) med en kjedemaske.
Første omgang er ferdig og det er heklet 4 rapporter.
2. omgang:

  • Rapport: Du starter på en av sidene og hopper over den første staven på siden. Hekle 3 luftmasker + 5 staver (= 6 staver), hekle 8 luftmasker. Hjørnet skal nå hekles slik: 1 stav i hver av de 3 første stavene, 1 stav i neste stav men ikke trekk igjennom den siste gangen på staven slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 stav + hekle1 stav (du har nå 3 løkker på nålen) trekk tråden igjennom alle de 3 løkkene samlet, hekle 3 staver, hekle 8 luftmasker. Gjenta denne rapporten 3 ganger til rundt ringen men nå hekler du 6 staver i den første gruppen. Fest til startmasken med en kjedemaske.

Hopp over den første staven i siden og
hekle 3 luftmasker + 5 staver (= 6 staver)

Siden er ferdigheklet
Nå starter du på hjørnet uten å hoppe over en stav!
Hekle 1 stav i hver av de 3 første stavene.
Hekle 1 stav i neste stav men ikke trekk igjennom den siste gangen på staven
slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 stav + hekle 1 stav (du har nå
3 løkker på nålen) trekk tråden igjennom alle de 3 løkkene samlet
 Hekle 3 staver, hekle 8 luftmasker
3. omgang:

  • Rapport: Du starter på en av sidene og hopper over den første staven på siden fra forrige omgang. Hekle 3 luftmasker + 3 staver (= 4 staver), hekle 8 luftmasker. Hjørnet skal nå hekles slik: 1 stav i hver av de 2 første stavene, 1 stav i neste stav men ikke trekk igjennom den siste gangen på staven slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 stav + hekle 1 stav (du har nå 3 løkker på nålen) trekk tråden igjennom alle de 3 løkkene samlet, hekle 2 staver, hekle 8 luftmasker. Gjenta denne rapporten 3 ganger til rundt ringen men nå hekler du 4 staver i den første gruppen. Fest til startmasken med en kjedemaske.

Hekle 3 luftmasker + 3 staver (= 4 staver)
Hekle 8 luftmasker
1 stav i hver av de 2 første stavene, 1 stav i neste stav men ikke trekk
igjennom den siste gangen på staven slik at du nå har 2 løkker på nålen +
hopp over 1 stav + hekle 1 stav (du har nå 3 løkker på nålen) trekk tråden
igjennom alle de 3 løkkene samlet, hekle 2 staver, hekle 8 luftmasker.
Tredje runde er ferdig, klar til trådfesting.
4. omgang:

  • Rapport: Du starter på en av sidene og hopper over den første staven på siden fra forrige omgang. Hekle 3 luftmasker + 1 stav (= 2 staver), hekle 8 luftmasker. Hjørnet skal nå hekles slik: 1 stav, 1 stav i neste stav men ikke trekk igjennom den siste gangen på staven slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 stav + hekle 1 stav (du har nå 3 løkker på nålen) trekk tråden igjennom alle de 3 løkkene samlet, hekle 1 stav, hekle 8 luftmasker. Gjenta denne rapporten 3 ganger til rundt ringen men nå hekler du 2 staver i den første gruppen. Fest til startmasken med en kjedemaske.

Når du skal hekle denne omgangen er det lett for at det ser
litt skeivt ut, men det er rett. Siden ser etter hvert ut som en trekant.
Hjørnet består nå av i alt 4 staver der to er heklet sammen til en maske.
5. omgang:

  • Rapport: Du starter på en av sidene og hopper over den første staven på siden fra forrige omgang. Hekle 2 luftmasker + 1 stav, den siste gjennomtrekkingen på staven hekler luftmaskene sammen med staven!(=2 sammenheklede staver), hekle 8 luftmasker. Hjørnet skal nå hekles slik: 1 stav i første stav men ikke trekk igjennom den siste gangen på staven slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 stav + hekle 1 stav (du har nå 3 løkker på nålen) trekk tråden igjennom alle de 3 løkkene samlet, hekle 8 luftmasker. Gjenta denne rapporten 3 ganger til rundt ringen. Fest til startmasken med en kjedemaske.

Hekle 2 luftmasker + 1 stav, den siste gjennom-trekkingen på
staven hekler luftmaskene sammen med staven!(=2 sammenheklede staver)
Hjørnet: 1 stav i første stav men ikke trekk igjennom den siste gangen
på staven slik at du nå har 2 løkker på nålen + hopp over 1 stav +
hekle 1 stav (du har nå 3 løkker på nålen) trekk tråden igjennom
alle de 3 løkkene samlet
Alle fem omgangene er heklet og ruten er klar til montering.
Montering:
Til monteringen går det litt tid. Start med å vri den ene løkken på første omgang mot venstre (med klokken). Den neste løkken fra 2. omgang henter du opp gjennom denne vridde løkken som om du hekler den opp, om du bruker fingrene eller en heklenål spiller ingen rolle. Deretter fisker du opp alle luftmaskeremsene, en etter en til du har heklet opp alle og den femte løkke titter opp gjennom hullet. Gjør dette med alle luftmaskebuene rundt firkanten. Etter hvert vil du se at den drar seg pent sammen, blir firkantet og det pene blomstermønsteret kommer fram.
Når alle luftmaskebuene er hektet opp tar du nål og tråd i samme farge som den siste omgangen og trer tråden gjennom alle buene, strammer godt til og knyter/syr begge trådendene sammen slik at midten på blomsten holdes godt sammen.
Nå gjenstår det bare å lage så mange som du trenger til prosjektet ditt :-)
For å vri med klokken når du bruker heklenål... Stikk nålen ned ovenfra
Og vri rundt.
Hekle opp den hvite buen, den røde,
rosa og til slutt den gule buen.
Slik ble de to aller første jeg laget.
Blomster og vår hører sammen,  I kjærlighedens komedie fra 1862 sier Henrik Ibsen:
En skål for blomsten, der den dufter smukt,
foruten tanke på å vorde frukt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)