søndag 8. mai 2016

Butterfly Garden Mandala - Del 1

Dette teppet har vært et av de største arbeidene jeg har laget til denne bloggen til nå! Det ble mye prøving og feiling for å få mønsteret til å stemme, men det har vært veldig gøy og ikke minst utfordrende! Det å få lov til å utfordre kreativiteten min er noe av det jeg setter mest pris på.
En mandala er en flott måte å bruke opp restegarn på fordi det er lov til å ta akkurat den fargen som tiltaler deg i det du starter på omgangen uten å tenke på om det passer med det som kommer før eller etter. En mandala kan fortelle mye om hvordan personen som lager den har det og om ulike perioder av livet til vedkommende sies det.  Vær sprelsk og lek med fargene dine!!

Ferdig!!!
Dette blir et veldig langt innlegg dersom jeg skulle skrive hele oppskriften i ett dokument... Derfor har jeg valg å dele det i 8 deler som kommer fortløpende. Nederst i hver del vil du finne en samling linker der du kan gå videre til de andre delene, linkene blir aktivert etter hvert som delene blir publisert.

Dette teppet inneholder en del forskjellige teknikker og i tillegg er det to omganger der du må justere masketallet litt i forhold til din egen heklefasthet og det garnet du velger å bruke. Hvis du er relativt fersk på hekling bør du være nøye på akkurat disse to omgangene slik at du får det resultatet du vil ha :-) Det kan uansett være lurt å bruke maskemarkører som du fester i toppen av en maske til å markere økninger og/eller rapporter etterhvert som du jobber.

Masker/metoder/forkortelser som er brukt:


Jeg har heklet teppet i bomullsgarn fra Søstrene Grene og har brukt 13 farger. MEN, jeg ser at teppet kan bli absolutt nydelig om du hekler det i noen få farger også. Du trenger minimum 2 farger for å få fram visse deler av mønsteret.
Hvor mye du trenger av hver farge vil avhenge av hvordan du  velger å fordele fargene dine. Derfor skriver jeg den totale garnmengden som trengs og i tillegg hvor mange meter som går med totalt.

 Mitt garn var det anbefalt heklenål 2,5 -3,5 for og jeg valgte 2,5 mm fordi jeg ville ha et litt fast inntrykk på arbeidet.

Garnbytte:
Dette teppet kan fint hekles i andre garn enn det som er oppgitt så lenge du passer på at heklenålen passer til tykkelsen på garnet ditt. Hvor mye garn du trenger da kan du få hjelp til å finne ut her.

Når skal jeg skifte farge?
Jeg har stort sett heklet kun en omgang i hver farge. I oppskriften vil omgangene starte med "ny farge eller samme farge" da velger du selv om du vil skifte farge eller fortsette med fargen du holder på med. Noen steder står det "ny farge" for å skille ut visse mønsterdeler.
Selv om du fortsetter med samme farge vil det være en fordel å avslutte hver omgang og feste tråden slik det er forklart. Deretter forskyver du starten på neste omgang til en annen side av arbeidet slik at du unngår den klassiske raden med luftmasker oppetter på en side av arbeidet.

Materialer:
Heklenål 2,5 (3,0 om du hekler veldig fast)
Bomullsgarn fra Søstrene Grene i minimum 2 farger, du trenger minimum 12 bunter = 600 gram = 1920 meter.
12 Maskemarkører som kan festes i en maske.
Størrelse: ca 92 x 92 cm ustrukket

Del 1:
Del 1 Butterfly Garden Mandala
1. Omgang: Ny farge. Lag en magisk ring og hekle 3 lm (= første stav) + 11st. Du har nå 12 masker i ringen. Stram til tråden i midten slik at ringen lukker seg og fest trådene før du går videre, bruk usynlig skjøt.
2. Omgang: Ny farge eller samme farge. Alle masker på denne omgangen hekles i bakerste maskeledd på omgangen under. Fest garnet med en kjm i en st, hekle 3 lm (=1. st), hekle 1 st til i samme masken. Hekle 2 st i hver av de 12 st på omgangen. Klipp garnet og fest med usynlig skjøt. = 24m på omg.
3. Omgang: Ny farge. Fest med kjm i den første av de to stavene som er heklet i samme maske i omgangen under. Hekle  fm til i samme maske, *1 boble, ikke hopp over noen masker på omgangen under, 3 fm*, gjenta *-* i alt 6 ganger. (Boblene skal hekles i hver andre maske på omgang nr 2.) Avslutt med 1 fm. Klipp garnet og fest med usynlig skjøt. =36 m på omg.

Boble: Bobler hekles ved å hekle staver ned i forreste ledd på omgangen under. Hekle 1 st men ikke trekk igjennom det siste gangen å st. Fortsett å hekle staver til du har 3 staver på nålen (= 4 løkker på nålen), hent tråden med nålen og trekk gjennom alle maskene samtidig.
A: 2 fm i den siste staven i "V-en" før.
B:  Den røde masken du ser nedenfor
er der boblen skal festes
C: Hekle 1 stav men la den siste
løkken stå igjen
           D: Hekle i alt 3 staver der siste løkken
står igjen
E: Ta nytt kast på nålen og trekk gjennom
alle 4 løkkene på nålen.
www.formingstuppa.blogspot.no
 F:  Hekle 3 fm etter boblen

4. Omgang: Ny farge eller samme farge. Hele omgangen hekles i bakerste maskeledd. Start i masken over en boble. Fest garnet og hekle 3 lm (=1. st) + 1 st i samme masken, *hekle 1 st i de to neste st, 2 st i neste st*, gjenta *-* 11 ganger til. Klipp av garnet og fest med usynlig skjøt.  = 48 m på omgangen.
4. omgang er ferdig
5. Omgang: Ny farge eller samme farge. *Hekle 1 fm gjennom begge maskeledd i hver av de to st i 2st-gruppen, 3 lm, hopp over 2 m*. Gjenta *-* i alt 12 ganger, klipp av garnet og fest med usynlig skjøt.
5. omgang er ferdig
6. Omgang: Ny farge eller samme farge. Start i mellomrommet (= bak 3lm-buen fra omg 5): Fest garnet og hekle 3 lm *(=1. st) + 1 st i samme m, 1 st i neste st. Hekle 1 hst i hver av de 2 fm* gjenta *-* i alt 12 ganger. Klipp av garnet of fest med usynlig skjøt. = 60 m på omg.
Nå er du kommet så langt!
7. Omgang: Ny farge eller samme farge. Fest garnet med 1 fm i st før hst, *1 fm i hst, 1 dst ned rundt den første av st i 2-st gruppen fra raden under, 1 fm i hver av de neste 4 m (ikke hopp over noen masker)* Gjenta *-* i alt 12 ganger. Klipp av garnet og fest med usynlig skjøt. = 72 m på omg.


8. Omgang: Ny farge eller samme farge. Hele omg hekles i bakerste maskeledd. Fest garnet med 1 fm over dst fra omg 7. *Hekle 2 fm, i neste fm hekles 2 fm,  hekle 3 fm*, gjenta *-* i alt 12 ganger. Klipp av garnet og fest med usynlig skjøt. = 84 m på omg.
Del 1 er ferdig
Her finner du del 2
Her finner du del 3
Her finner du del 4
Her finner du del 5
Her finner du del 6
Her finner du del 7
Her finner du del 8

8 kommentarer:

 1. Hej jeg glæder mig til af følge hilsen lykke /Danmark

  SvarSlett
 2. Hej jeg glæder mig til af følge hilsen lykke /Danmark

  SvarSlett
 3. I love this pattern. So sad it's not in English or German 😯

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks for your message! I'm planning to traslate the pattern for this mandala into english, I just needed a break from writing the norwegian pattern first. Check in later and see if it's there :-)

   Slett
  2. Thanks so far. I'll be back ☺

   Slett
  3. Thanks so far. I'll be back ☺

   Slett
 4. I love this pattern. So sad it's not in English or German 😯

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)