tirsdag 3. oktober 2017

Fra hjørne til hjørne...

Hei igjen 😉 Long time, no see! Overskuddet til å skrive har ikke helt vært tilstede i det siste. Nå går det mot mørketid og da er det viktig for meg å ha et hyggelig håndarbeid å holde på med så nå må jeg sette igang!
Jeg har en venninne som er fantastisk flink til å strikke og hekle restegarntepper. Inspirert av henne gikk jeg løs på boksen med restegarn etter sommerens strikkede sokker og resultatet ser du her. Det ble et babyteppe på ca 76 cm x 76 cm.

Teppet er heklet diagonalt med teknikken Corner-to-corner, eller C2C som mange kaller den. Teknikken er morsom for jeg lekte garnrulett og da vet du ikke helt om restegarnet spiller på lag med deg eller ikke. Det var en del morsomme mønstringer som kom fram i dette teppet. Teknikken egner seg til både små ting som grytekluter og kluter eller større prosjekter som håndklær og (senge)tepper. Du må bare tilpasse garnet og heklenålen til det du skal lage.

Garnrulett:
Du trenger:
Restegarn av lik tykkelse.
en butt nål (uten spiss)
Dette var noe av det morsomste med å hekle teppet! Du skjøter sammen restene og nøster opp garnet før du starter å hekle/strikke), slik at du ikke helt vet hva som kommer som neste garnfarge/mønstring. Jeg skjøter sammen garnet slik at jeg slipper all trådfesting til slutt. Metoden jeg bruker til skjøting er denne.

Babyteppe i C2C
Materialer:

 • Ca 400 gram restegarn i diverse selvstripende/ensfarget sokkegarn.
 • Jeg har benyttet rester av Opal, Regia, Fabel, Miniraggi og tilsvarende tynt 4-tråds sokkegarn som passer til strikkepinner 2,5.
  • Vil du lage en klut anbefaler jeg å bruke bomullsgarn eller blandingsgarn med bomull/akryl.
 • Heklenål nr 3,0 mm. (Jeg bruker et halvt nr større heklenål enn det som er oppgitt som strikkepinner for garnet).

Teppet hekles fram og tilbake og du snur arbeidet for hver rad oppover. Personlig liker jeg best å hekle den første ruten til hver ny rad ferdig før jeg snur arbeidet, men det er noe du må finne ut om passer for deg eller ikke.
Teppet hekles slik at du starter med 1 rute og øker utover i starten til du har fått rett mål på sidene (eventuelt rett antall ruter på diagonalen) og deretter hekles det innover igjen til teppet er ferdig og du avslutter med 1 rute.

Første rad: Start med å lage en løkke på garnet og legg opp 6 luftmasker. Hekle en stav i 4.  5. og 6. luftmaske fra nålen.
Lag en renneløkke
Hekle 6 luftmasker
Hekle 1 stav i 4. luftmaske fra nålen
Hekle 1 stav i 5. og 6. luftmaske fra nålen,
deretter hekles 6 luftmasker
Andre rad:  Snu arbeidet. Igjen hekle 6 luftmasker,  og hekle en stav i 4, 5 og 6 luftmaske fra nålen. Fest denne nye ruten med en kjedemaske rundt luftmaskebuen på den første ruten du heklet. Den første ruten må nok vris på plass for at du skal få festet den til neste rute... Se bilde under! Alle omgangene videre i arbeidet starter med denne ruten så lenge du skal øke utover.
Etter å ha heklet 6 luftmasker + 1 stav i 4, 5
og 6 luftmaske ser arbeidet ditt slik ut.
Vri den første ruten opp slik pilen viser
Fest den andre ruten til den første med en
kjedemaske rundt luftmaskebuen i kanten
Nå skal du hekle den andre ruten på omgang to slik: Hekle 3 luftmasker, deretter hekler du 3 staver rundt luftmaskebuen på den første ruten. Omgang 2 består nå av 2 ruter.
Hekle 3 luftmasker og 3 staver rundt luftmaskebuen.
Tredje rad: Snu arbeidet. Igjen hekle 6 luftmasker,  hekle deretter en stav i 4, 5 og 6 luftmaske fra nålen. Fest denne nye ruten med en kjedemaske rundt toppen av ruten i raden under (se bildet).
Første rute på omgang 3.
Neste rute blir det heklet med 3 luftmasker + 3 staver rundt luftmaskebuen i den ruten du festet kjedemasken i, avslutt hver rute med 1 kjedemaske i neste rute. Avslutt omgangen med en slik  rute til. Siste rute på omgangene får ingen rute å feste en kjedemaske til.
Omgang 3 er ferdig og du ser nå at
retningen på stavene danner et
sjakkrutemønster
Fjerde rad: Snu arbeidet. Hekles på samme måten som 3 omgang, men det blir en rute mer for hver rad som hekles. Fortsett å hekle fram og tilbake slik som dette til
1) arbeidet har riktig mål i forhold til det du ønsker. på de korte sidene (Da måler du fra spissen av hjørnet og langs en av de to sidene som danner en 90 graders vinkel, nederst til venstre på bildet under) eller
2) til du har rett antall ruter langs den lengste kanten i trekanten som er heklet.
Nå er prøvelappen min blitt stort nok 😉
Jeg måler langs kanten som går langs nedre
bildekant eller langs venstre bildekant.
Eller jeg kan telle antall ruter i diagonalkanten (her: 6 ruter).
Nå er teppet halvferdig og du skal hekle innover i kantene igjen. All minskning foregår ved at du hekler en rute mindre pr rad slik som dette:
Snu arbeidet og hekle 1 kjedemaske i hver av de 3 stavene på den siste ruten du heklet pluss 1 kjedemaske omkring luftmaskebuen i ruten. 
 Hekle alle ruten på raden slik du har gjort tidligere (3 luftmasker + 3 staver), men IKKE hekle den siste ruten på "toppen av" den  siste ruten i omgangen under. Dette vil si at du avslutter hver ny rad ved å hekle en kjedemaske i den siste ruten på raden under før du snur arbeidet. Snu arbeidet og start en ny rad ved å hekle kjedemasker langs toppen på den ruten du nettopp heklet og fortsett ut raden med vanlige ruter (3 luftmasker + 3 staver).
Nå begynner det å gå innover
Til slutt står du igjen med 1 rute som hekles og festes til den siste toppen i raden under. Bryt garnet og fest eventuelle tråder og teppet er klart til bruk.
Siste rute er heklet ferdig

Mine små tepper håper jeg kan varme mang en liten sjel,
og da passer sitatet av Jan Eggum:
Men eg blir ikkje varm av solstråler som falt i fjor.

2 kommentarer:

 1. Dette så utrolig spennende ut! Så flott resultat! Skal prøves en vakker dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du må forsøke det... Kjempespennende å se hvordan det utvikler seg :-D

   Slett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)