lørdag 13. april 2019

Votter i dominostrikk...

Det snart påske og jeg trengte et par nye votter.

Deilige, myke votter til tur
Jeg hadde kjøpt inn "litt vel mye" garn til en genser jeg strikket i fjor, så nå prøvde jeg meg fram med restegarnet til votter. 
Garnet jeg har benyttet her er "Ren ull" fra Linde/house of yarn. Jeg har valgt den varianten som ikke er superwashbehandlet fordi jeg liker at vottene blir tette og varme inni, etter som de blir brukt. Vil du ha litt luftigere votter som kan vaskes i maskin velger du superwahbehandlet garn. Det viktigste er at garnet passer til pinner 4 (4,5) mm og ikke er for tett spunnet for da kan vottene lett bli litt slaskete i fasongen fordi de er rillestrikket. Dette er et par votter der du også fint kan leke med restegarn 😍

Du får oppskriften her:

 Vottene er for det meste strikket på to pinner, kanten rundt håndleddet og tommelen er strikket rundt. På grunn av dominoteknikken strikkes votten strikkes nedenfra og opp, så du starter ytterst på hånden:
Har du ikke strikket dominoteknikk tidligere kan det være greit å se denne videoen. De halve rutene (nr 9 og 10) på slutten strikkes slik.

Materialer:
Garn: "Ren ull" fra house of yarn (kjøpt hos Nille), 2 nøster i bunnfargen og 1 bunt i kontrastfargen.
Pinner: Settpinner 4,0 mm og en heklenål 4,0 mm.
Strikkefasthet: Garnet har 22 m/10 cm i glattstrikk. Det vil tilsvare ca 10 cm bredde (diagonalt) på en ferdig strikket firkant.
Størrelse: Dame medium. Lengde: 27 cm målt helt ut i tuppen. Bredde: 10,5 cm.   


Dobbeltfellling: Ta en maske løs av, strikk 2 masker rett sammen og hekt den løse masken over disse to ( = 2 masker felt).

Jeg foretrekker å bruke et midlertidig, heklet opplegg til vottene (men om du ikke kan/liker å hekle så kan du legge opp med din foretrukne metode).
Heklet opplegg:
Bruk heklenålen og en trådstump i avvikende farge og hekle en remse luftmasker som er minst 30 luftmasker lang.
Heklemasken ser ut som en "V" når du ser den ovenfra. Snu remsen med "V" vekk fra deg slik at du har kulene på undersiden mot deg. Bruk en strikkepinne og plukk opp 27 masker gjennom de små kulene på undersiden av luftmaskene, og du er klar til å begynne. Bruker du dette opplegget må du passe å at du får med deg den første masken når du plukker vekk hekleraden.
Rutene strikkes i denne rekkefølgen
Rute nr 1: Strikk fram og tilbake slik:

1.pinne og alle pinnene fra vrangen: Ta den første masken løs av og strikk rett over alle maskene, snu.
2. pinne (retten): Ta første masken løs av og strikk 11 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 12 maskene rett, snu.
4.pinne: Ta første masken løs av og strikk 10 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 11 maskene rett.
6.pinne: Ta første masken løs av og strikk 9 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 10 maskene rett.
8. pinne: Ta første masken løs av og strikk 8 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 9 maskene rett.
10. pinne: Ta første masken løs av og strikk 7 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 8 maskene rett.
12. pinne: Ta første masken løs av og strikk 6 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 7 maskene rett.
14. pinne: Ta første masken løs av og strikk 5 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 6 maskene rett.
16. pinne: Ta første masken løs av og strikk 4 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 5 maskene rett.
18. pinne: Ta første masken løs av og strikk 3 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 4 maskene rett.
20. pinne: Ta første masken løs av og strikk 2 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 3 maskene rett.
22. pinne: Ta første masken løs av og strikk 1 masker rett, dobbeltfelling, strikk de siste 2 maskene rett.
24. pinne: Ta første masken løs av, dobbeltfelling, strikk den siste masken rett.
26. pinne: Dobbeltfelling. Bryt garnet, evt se tips på slutten av innlegget.


Rute nr 2:
Plukk vekk den heklede raden med luftmasker og plukk opp (fra retten) de maskene som kommer fram etter hvert, i alt 27 masker (13 masker + 1 midtmaske + 13 masker). (Om du har brukt et annet opplegg så plukker du opp like mange masker langs det opprinnelige opplegget fra rute 1).
Hopp over pinne 1, og strikk resten av ruten tilsvarende rute 1. Når rute 1 og 2 er ferdig strikket skal de henge sammen langs oppleggskanten.

Rute 3: Plukk opp 13 masker langs den ene, åpne siden på rute 1, 1 maske mellom rute 1 og rute 2, og 13 masker langs den påfølgende siden på rute 2 slik at rute 3 fyller igjen mellom rute 1 og 2. Pass på at den 14. masken kommer midt i skjøten mellom rutene. Strikkes som rute 1.

Rute 4: Plukkes opp på tilsvarende måte som rute 3 på motsatt side av rute 1 og 2. Strikkes som rute 1.

Rute 5: Plukkes opp langs den ene siden på rute 3 og den påfølgende siden på rute 4. Strikkes som rute 1.

Rute 6: Plukkes opp på tilsvarende måte som rute 5 på motsatt side av rute 3 og 4. Strikkes som rute 1.

Rute 7: Plukkes opp og strikkes tilsvarende rute 3 mellom rute 5 og 6.

Rute 8: Nå skal du lage åpning til tommelen. Plukk opp 13 masker fra retten langs siden av den ene ruten (5 eller 6), plukk opp 1 maske mellom rutene og 1 maske videre på neste rute. Legg opp 7 nye masker på pinnen og hopp over de neste 7 maskene langs siden av ruten, og plukk opp de siste 5 maskene langs siden. Strikk resten av ruten som rute 1. Vott nummer to: Plukk opp 5 masker, legg opp 7 nye masker, hopp over 7 masker langs siden og plukk opp de siste 15 maskene.

Rute 9: Denne ruten plukkes opp som vanlig mellom rute 7 og rute 8 og strikkes som rute 1 MEN. hver gang du snur setter du igjen 1 maske mer på pinnen slik at du til slutt har 1/2 rute med masker langs toppen (Se videolinken lengre opp). Fordel maskene på 2 pinner, eller sett dem på en tråd mens du strikker ferdig den siste ruten.

Rute 10: Denne ruten strikkes likt som rute 9. Du har nå ca 26 masker igjen på pinnene.

Avsluttningskant:
Fordel maskene på 4 pinner. Strikk 1 omgang vrang med bunnfargen mens du øker til 36 masker.
Strikk mønster etter diagrammet (x er mønsterfarge), avslutt med 2 omganger 1 rett og 1 vrang. Fell løst av mens du strikker 1 rett og 1 vrang (sort prikk).

Tommel: 
Plukk opp 18 masker i åpningen mellom ruten 8 og 5/6. Strikk 1 omgang vrang og 1 omgang rett til det er dannet 10 riller oppover (Prøv votten på og se om tommelen blir passelig lang. Strikk evt 1-2 riller ekstra). På neste omgang strikkes 2 og 2 masker vrangt sammen (= 9 masker igjen). Strikk 1 omgang rett og 1 omgang vrang, på neste omgang strikkes 2 og 2 masker sammen. Bryt tråden og trekk denne gjennom de resterende maskene. Fest alle tråder og nyt et par nye votter.

Tips for å slippe litt av trådfestingen: Dersom du har strikket litt dominostrikk før, kan det være greit å starte på nøste 1 til rute 1 og ikke ryke tråden når ruten er ferdig, men sett en maskemarkør i den siste masken slik at den ikke forsvinner. Start på rute nr 2 med nøste nr 2 og strikk ruten ferdig. Plukk opp til rute 3 med tråd nr 2 og strikk ferdig ruten, skift til tråd nr 1 og strikk rute nr 4 veksle på trådene etter som det passer med rutene i raden under så får du langt mindre trådfesting.

Det nærmer seg påske så derfor avslutter jeg innlegget denne gangen med det norske ordtaket:

Det er jul bare en gang i året, men påske er det hvert år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)