søndag 29. mars 2020

Spiralklut i tunisisk hekling...


Tunisisk hekling kalles også hakking på norsk.
Jeg er veldig glad i matematikk, og det er mye god matematikk i arbeid med garn. Denne  hakkede spiralkluten ble til da
jeg forsøkte å jobbe etter en video, men det ble bare en stor "rysjekant" når jeg var ferdig. Så jeg måtte tilbake til start og finne ut hva som ga meg et flatt resultat som også var rundt.
Jeg har brukt Elise fargeskiftende garn til denne kluten. Det var spennende å se hvordan klutene ble, for ingen av dem ble like.
Elise Garnet er et blandingsgarn med 50 % bomull og 50 % akryl, men du kan fint hakke denne kluten i et rent bomulls- eller lingarn.
Det forutsettes at du kan grunnmasker i hakking, starte med en magisk ring, hekle vanlige fastmasker og kjedemasker.

Materialer:
Du trenger ca 25-30 gram garn. Ett nøste flerfarget Elise holder til 3 kluter.
Hakkenål 4,5 mm.
En maskemarkør som kan festes i masken.

Størrelse:
Diameter 22 cm.

De 4 første fastmaskene der det økes vil bli beskrevet i detalj, deretter er det kun beskrivelse av rundene.

 • Lag en magisk ring med garnet og hekle 8 vanlige fastmasker i denne. IKKE fest til den første fastmasken med en kjedemaske! Trekk ringen sammen.
 • Hekle 1 luftmaske.

Magisk ring med 8 fm, ikke festet til starten
FØRSTE RUNDE:
I den første runden av spiralen skal det festes 2 omganger i første fastmaske, 4 omganger i den siste fastmasken og 3 omganger i resten av fastmaskene (= 2-3-3-3-3-3-3-4), samtidig som det økes masker i bredden. Dette gjøres slik:
"Første fastmaske"
 • Du har 1 løkke på nålen, stikk inn under "beinet på den 8. masken, kast på nålen og hent opp 1 løkke  (= økning). Du har nå 2 løkker på nålen. Stikk nålen gjennom den 1. fastmasken, kast på nålen og trekk gjennom så du har 3 løkker på nålen.  Hekle av ved å dra gjennom 2 og 2 løkker på vanlig vis. Plasser en maskemarkør i toppen av den siste maskene du heklet av (ikke luftmasken).
 • Hakke en omgang til ved å plukke opp 1 løkke gjennom den nye masken, og  1 løkke gjennom 1 fastmaske, og hekle av på vanlig måte. Du har nå hakket 2 ganger i 1. fastmaske.
Slik plukkes første rad opp
"Andre fastmaske"
 • Du har 1 løkke på nålen, stikk inn under "beinet på den følgende masken, øk 1 maske (se bildet under), stikk nålen gjennom den 2. fastmasken, kast på nålen og plukk opp 1 løkke til på nålen. Du har nå 4 løkker på nålen, hekle av som vanlig.
 • Hakke to omganger til ved å plukke opp 1 løkke gjennom hver av de 2 neste maskene, og 1 løkke gjennom 2. fastmaske, og hekle av på vanlig måte. Du har nå hakket 3 ganger i 2. fastmaske.
Plukke opp og øke første rad på andre fastmaske
"Tredje fastmaske"
 • Du har 1 løkke på nålen, stikk inn under "beinet på hver av de 2 følgende maskene, øk 1 maske, stikk nålen gjennom den 3. fastmasken, kast på nålen og plukk opp 1 løkke til på nålen. Du har nå 5 løkker på nålen, hekle av som vanlig.
 • Hakke to omganger til ved å plukke opp 1 løkke gjennom hver av de 3 neste maskene, og 1 løkke gjennom 3 fastmaske, og hekle av på vanlig måte. Du har nå hakket 3 ganger i 3. fastmaske.
"Fjerde fastmaske"
 • Du har 1 løkke på nålen, stikk inn under "beinet på hver av de 3 følgende maskene, øk 1 maske,  stikk nålen gjennom den 4. fastmasken, kast på nålen og plukk opp 1 løkke til på nålen. Du har nå 6 løkker på nålen, hekle av som vanlig. Nå skal det ikke økes flere ganger.
 • Hakke to omganger til ved å plukke opp 1 løkke gjennom hver av de 4 neste maskene, og 1 løkke gjennom 4 fastmaske, og hekle av på vanlig måte. Du har nå hakket 3 ganger i 3. fastmaske. 
Etter at det er plukket opp til første omgang i femte fastmaske ser arbeidet nå slik ut 

 • Fortsett å hakke 3 omganger med i alt 6 masker på nålen i 5, 6, og 7 fastmaske. I den 8. fastmasken skal du hakke 4 omganger. Sjekk nå at du har nå 24 omganger.
ANDRE RUNDE: Flytt maskemarkøren til den 1. omgangen av andre runde. Hakke 2 omganger med 6 masker i hver av de 24 omgangene. Sjekk at du har 48 omganger i denne runden.

TREDJE RUNDE: Flytt maskemarkøren til den 1. omgangen av tredje runde. Hakke 2 omganger med 6 masker i hver av de 2 første omgangene og 1 omgang med 6 masker i den 3. omgangen, Gjenta dette mønsteret (2 omganger - 2 omganger -1 omgang) ut runden. Sjekk at du har 80 omganger i denne runden.

FJERDE RUNDE: Flytt maskemarkøren til den 1 omgangen av fjerde runde. Hakke 2 omganger med 6 masker i den 1. omgangen og 1 omgang med 6 masker i den 2. omgangen, Gjenta dette mønsteret (2 omganger -1 omgang) ut omgangen. 

FELLING:
For at kluten ikke skal få en avslutning med et stort "hakk" i så skal det felles i  ytterkanten av kluten.
Fortsett mønsteret fra fjerde runde (2 omganger -1 omgang) mens du feller slik.
 • Hakke 4 omganger, den 5 omgangen hekler du sammen de 3 siste løkkene på nålen til 1 maske og har nå 5 masker når du plukker opp til en ny omgang.
 • Fortsett med å hakke 4 omganger mellom hver felling til du har kun 1 løkke igjen på nålen.
KANT:
 • Hekle 1 fastmaske i toppen av hver omgang rundt hele kluten.
 • Hekle videre en kant av kjedemasker rundt hver fastmaske slik: Stikk inn gjennom fastmasken, kast på nålen og trekk gjennom masken og løkken på nålen. Kjedemaskene blir nå liggende på framsiden av fastmaskene.
Ferdig kant med kjedemasker gjennom fastmaskene
I dag er hele verden er snudd på hodet mens vi kjemper mot Coronaviruset.
Situasjonen tatt i betraktning falt jeg for et sitat fra en tale som John F. Kennedy,  holdt i Indianapolis 12.april 1959.
På kinesisk består ordet krise av to tegn.
Det ene står for fare og det andre for nye muligheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)