lørdag 25. januar 2014

Strikkekluter...

Ja, så har altså jeg også hengt meg på trenden med strikkede kjøkkenkluter. Jeg var så heldig at jeg fikk prøve en på en "strikkehyttetur" sist høst, og da var det gjort! Hverdagen er full av prosjekter så tid til klutestrikking har det vært dårlig med.
Til nå har jeg strikket i to ulike garnkvaliteter og det garnet jeg liker best til nå er Mandarin Petit og det er av to grunner. Jeg liker at klutene ikke er for tykke,  og ikke minst har Mandarin petit så utrolig mange lekre farger!

En venninne lærte meg mønsteret som heter "Fagott stitch"/"Moss stitch" som er et enkelt mønster som gir god effekt, men jeg må innrømme at jeg liker best litt gammeldagse, enkle strukturmønstre som rutemønster eller rillestrikk. (Jeg som virkelig hater å strikke rillestrikk). Kluten du får oppskrift på her er strikket diagonalt, med rillestrikk.
 

Klut strikket hovedsakelig mens jeg satt hos frisøren :-).

Du trenger:
1 nøste (50g) Mandarin Petit i valgfri farge.
Strikkepinner nr 3,5
Størrelse: ca 29 x29 cm

Slik gjør du:
 • Legg opp 3 masker på pinne nr 3,5mm og strikk rett en omgang. Snu arbeidet. På neste omgang skal du øke en maske i starten av pinnen slik:
 • *Strikk den første masken gjennom forreste ledd -men ikke løft den av venstre pinne ennå, strikk den samme masken en gang til men nå i bakerste ledd slik at du nå har 4 masker på omgangen, strikk rett ut pinnen. Snu arbeidet.*
 • Gjenta *-* til du har ca 90 masker på pinnen.
Slik blir kanten og starten på kluten.
 •  Neste omgang: Nå skal du begynne å felle, og for å få tilsvarende kant som den som dannes når du økte skal du felle slik:
 • * Løft den første masken av som om du skulle strikke den vrang, da dannes en knute på høyre side. Dette er kantmasken. Løft den neste masken rett av uten å strikke den, strikk den neste maske rett og hekt den masken du løftet av over den siste masken du strikket. Du har nå 2 masker på høyre pinne. Strikk rett ut omgangen. Snu arbeidet.*
 • Gjenta *-* til du har 3 masker igjen på omgangen.
Slik blir fellingen og slutten på kluten.
 • Fell av de siste 3 maskene ved å strikke to masker, hekte den første over den andre, strikk den tredje masken og hekte den andre masken over den tredje. Klipp garnet av ca 10 cm fra masken og trekk tråden gjennom den tredje masken og stram til.
 • Fest begge (alle) løse tråder.
Ferdig og klar til bruk!
Med min strikkefasthet blir denne kluten ca 29 cm x 29 cm og jeg så når jeg var ferdig at jeg hadde litt garn igjen slik at jeg kunne sannsynlig strikket noen få omganger til før jeg startet  fellingen. Neste klut vil jeg kanskje prøve å øke til 95 masker før jeg starter fellingene. Eller jeg kanskje skal bruke restene til stripete kluter.... Vi får se for jeg synes størrelsen på kluten ble ok.

Siden dagens tema er oppvaskkluter passer dette sitatet av ukjent opphav godt

Ingen ektemann er ennå blitt skutt mens han tok oppvasken.

1 kommentar:

 1. Jeg strikker også oppvaskklut for tiden. Jeg strikker en omgang rett og en omgang med en rett og en løs av hele omgangen. Det blir en god konsistens;) Nå fikk jeg lyst å prøve oppskriften din på den neste. Den var kjempefin. Det enkleste er ofte det beste;)

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)