mandag 17. februar 2014

Genser i kontestrikk (entrelac)...

Da en venninne kom hjem fra ferie i Tyrkia med kofferten full av nydelig garn i fantastiske blåtoner til meg var det bare å sette gamle planer ut i livet. Nå skulle det strikkes genser i kontestrikk (entrelac)!


Genseren er ferdig! Ikke minst er jeg superfornøyd med at den sitter som støpt.


 Garnet var Alize lanagold som er et blandingsgarn av 49% ull og 51% akryl. Dette er et mykt og varmt garn som er godt å strikke av. Jeg har tidligere strikket av dette garnet og det holder seg pent i bruk også!
Jeg hadde strikket en genser i loddent garn og kontestrikk på 80-tallet en gang og ville utforske teknikken litt mer denne gangen ved å strikke hele genseren i kontestrikk. Som vanlig hadde jeg ingen oppskrift å gå etter så det ble litt prøving og feiling. Da jeg rakk opp "halve bolen" for andre gang var det rett før røykdottene stod ut av ørene mine...
Bolen er strikket tradisjonelt nedenfra og opp, mens ermene er strikket ovenfra og ned for å få den sømløse effekten som jeg var ute etter.

Størrelse: Dette er en stor genser som skal være litt romslig.
Overvidde ca 118 cm
Lengde ca 68 cm
Armlengde ca 50 cm.

Materialer:
7 bunter Alize lanagold (700gram) 100g = 240m. 7 masker =4,5 cm. (15,5 m/10cm.)
Pinner nr 5 og 5 1/2 rundpinner 80 cm og settpinner, (evt 40 cm rundpinne til det første stykket på ermene).
8 -10 Sikkerhetsnåler eller maskesamlere

 Heklenål ca str 5 til maskesnorene.

Bolen:
 • Legg opp 144 masker  på pinner nr 5 og strikk rundt, 1 rett og 1 vrang til vrangborden er ca 6 cm høy. Skift til pinner nr 5 1/2 ved å strikke en omgang rett slik: *Strikk 6 rett, strikk den 7 og 8 masken sammen til en maske.* Gjenta *-* ut omgangen. Du har nå 126 masker på omgangen.
 • Neste "runde": Nå skal du strikke halve trekanter som heller mot venstre.. Når du snur og strikker tilbake skal du passe på at det blir kjedemasker i siden på trekanten (her plukker du opp masker i neste runde). *Strikk 2 masker rett, snu og strikk 2 masker vrangt tilbake (eller bruk baklengsstrikking). Snu og strikk 3 masker rett, snu og strikk 3 masker vrang tilbake, snu. Strikk 4 masker rett, snu og strikk vrang tilbake... Fortsett til du strikker 7 masker rett og 7 masker vrang tilbake. Strikk 7 masker rett og 7 masker vrang tilbake en gang til over de samme maskene.* Gjenta *-* ut omgangen til du har i alt 18 halve trekanter på omgangen.

Her ser du  første omgang med halve trekanter.


 • Nå skal du på denne og alle påfølgende "omganger" plukke opp masker og strikke ruter i kjedemaskene som ble dannet da du strikket trekantene (rutene) i forrige "omgang". Første omgang i ruten blir nå på vrangen av arbeidet. Hver gang du strikker slik at du støter på en maske fra trekanten ved siden av strikker du den siste masken i firkanten sammen med masken fra trekanten.
 • Om du er usikker på hvordan opplukkingen og sammen-strikkingen skal gjøres kan du kikke på dette blogginnlegget der jeg beskriver kontestrikk-teknikken detaljert.
Her er det strikket 4,5 ruter i høyden.
Fortsatt et stykke igjen til ermehull.
 • Ermehull: Strikk til det er i alt 10,5 ruter i høyden før du skal dele til ermehull. Den første raden med trekanter teller som en halv rute. Nå fortsetter du å strikke fram og tilbake i stedet for rundt på bolen. Du får nå annenhver gang 9 og 8 ruter i bredden. Når du kommer til "enden" av forstykket sitter du igjen med en rute der du har 7 masker som du ikke skal strikke videre med, sett disse maskene på en maskesamler! Alle omgangene som strikkes samme vei som denne runden skal avsluttes med å sette maskene på maskesamlere. Lag nå en heklesnor enten med heklenål eller fingerhekling... Den bør ha minst 55 masker. På hver annen omgang vil du ha behov for å plukke opp masker for å strikke rutene som heller mot venstre, disse maskene plukker du opp fra heklesnoren. Snoren skal plukkes vekk når du skal strikke på ermene så du kan godt bruke en kontrastfarge slik at den er lett å se.
Her har jeg akkurat delt til ermehullet.


Her er høyre side av fronten strikket ferdig. Maskene i slutten av runden er satt
på sikkerhetsnåler slik at jeg kan plukke opp maskene igjen når jeg skal strikke ermene.
Her ser du den andre siden av fronten, der jeg har plukket opp maskene på heklesnoren.
Denne snoren skal plukkes vekk når jeg skal strikke ermene.

 • Fronten:  Når du har strikket 15,5 ruter foran på bolen, skal du lage halsfellingen med den 16. ruten i høyden. Du har 9 ruter til fronten. Strikk de 4 første rutene som vanlig, men sett maskene fra den 4. ruten på en maskesamler. Den 5. ruten strikker du som en halv rute (trekant), -motsatt av det du startet på bolen med. Fell av maskene i trekanten på siste omgang.
 • Strikk ferdig halsfellingen på hver side av midten ved å strikke 1 runde med firkanter til, pluss en runde med trekanter for å fylle igjen mellomrommene mellom firkantene = 3 trekanter på hver side av halsen. Fell av maskene i trekantene. Du har nå i alt 4 ruter i ermehullet der maskene er satt på maskesamler, og bolen er 17 hele ruter høy pluss 1/2 rute i topp og bunnen av bolen. 
Halsen er ferdig.
Legg merke til at det kun er den midterste ruten og den ene skråruten som er felt av.
Resten av halsfellingen kommer av seg selv på grunn av måten det strikkes på med diagonale ruter.

 • Bakstykket: Strikkes på akkurat samme måte som fronten, men du strikker trekanter over de to midterste rutene på den 17. runden. Den 17 raden strikkes hellende mot høyre og den andre ruten felles av som en del av halsfellingen. Strikk de to neste rute som trekanter! Strikk resten av omgangen som vanlig.
Her er skulderen sydd sammen og du ser det er blitt litt høydeforskjell
på ryggen og forstykket. (Beklager dårlig lys på bildet).

 • Fest alle tråder og sy sammen toppen av skuldrene før du går videre. Du kan ikke maske sammen skulderen, den bør sys sammen med kastesting og en tråd av strikkegarnet. Sømmen vil nå feste sammen trekantene fra fronten og bakstykket slik at du får "hele" firkanter oppe på skulderen.
Ermene:
 • Les gjennom hele beskrivelsen av ermet før du starter!! Det lønner seg å sette en maskemarkør i en av kantrutene i ermehullåpningen slik at du husker hvor du skal telle rutene i ermet fra.
 • Ermene strikkes ovenfra og ned. Venstre erme starter du opp-plukkingen på frontstykket i ruten ovenfor "midt under ermet". Høyre erme starter opp-plukkingen på bakstykket i tilsvarende rute som venstre erme.
 • Plukk opp maskene fra sikkerhetsnålene på liten rundpinne nr 5,5 (40 cm) etter hvert som du strikker rutene rundt ermet. Når du kommer til heklesnorene må du plukke ut disse og sette maskene inn på pinnene etter hvert som du fjerner snorene. Dette er litt plukkete men er verdt innsatsen!
 • "Midt under ermet"-ruten skal være den siste ruten du strikker på denne omgangen!! Denne ruten skal du felle sammen med rutene PÅ BEGGE SIDER, ikke bare på den ene siden. Dette danner kilen under ermet. Du skal nå fortsette med kontestrikk rett opp til du har strikket 5 omganger med 7 masker i rutene på ermet.
Alle steder på genseren vil du se at det er 4 ruter som møtes i alle sammenføyninger.
Unntaket er midt under ermet, der får du på grunn av sammen-strikkingen en kile som
blir en femte rute i en enkelt sammenføyning. Dette er korrekt.
 • Du skal ha i alt til ermet:  5 runder med 7 masker i rutene (disse har du allerede strikket den første runden av i punktet ovenfor, så du har 4 runder igjen ;-) ), 3 runder med 6 masker i rutene, 4 runder med 5 masker i rutene og 4 runder med 4 masker i rutene, avslutt med trekanter som fyller igjen åpningene mellom rutene. På denne måten får du like mange ruter hele veien i ermet, men rutene blir mindre nedover ermet. Hver gang du skal starte en ny redusering av masketallet i rutene bør du sette en maskemarkør i ruten før slik at du lett kan telle hvor mange ruter du har strikket med det nye antall masker. Det ER lett å telle feil her, og  eventuelt mye å rekke opp om du gjør feil.
Her ser du maskemarkørene står igjen etter hvert som ermet vokser fram.
 • Reduksjon av masketallet i rutene: Etter hvert som ermet blir lengre skal du redusere antall masker i hver rute, dette gjøres over 2 runder slik: Strikk som vanlig, men når du plukker opp masker i kjedemaskene for å strikke ruten slår du sammen to kjedemasker til en slik at du har en maske mindre å strikke med. Strikk ruten ellers som vanlig. Gjenta dette på neste runde der du reduserer rutene som heller motsatt vei. Nå har du redusert alle rutene på omgangen med en maske i hver.
 • Når du har strikket alle rutene og trekantene feller du av maskene. Fest trådene. Plukk opp med pinner nr 5 en maske i hver maske og strikk vrangbord, 1 rett og 1 vrang og strikk til vrangborden er ca 6 cm lang. Fell løst av og fest tråden. Strikk det andre ermet likt.
Halskanten: Plukk opp en maske i hver maske rundt halsåpningen med pinner nr 5 og strikk 1 rett og 1 vrang ca 6-7 omganger og fell løst av. Fest trådene.

Denne genseren er rask å strikke siden det er tykt garn og tykke pinner, men det er mye arbeid for å bli ferdig. Derfor vil jeg bruke dagens sitat av Ivar Wallensteen til å minne deg på følgende ;-)

Bare mygg og veps bør bedømmes etter førsteinntrykket

4 kommentarer:

 1. Du verden for et nydelig utført arbeid og for et flott resultat!!
  Genseren ble knallfin, og her ligger det mye arbeid bak -selv med litt tykke pinner ;)
  Og at du i tillegg tar arbeidet med å skrive ned og DELE... All honnør til deg :D

  SvarSlett
 2. Tusen takk for hyggelige ord! Dette er hva jeg liker å gjøre, så jeg deler gjerne med dere ;-)

  SvarSlett
 3. Dette var en fin genser og så mye fint du har på bloggen!
  Christine

  SvarSlett
 4. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding Christine :-)

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)