mandag 25. august 2014

Rundt og rundt II... Ring rundt månen...

Da jeg først var i gang med å lage runde kluter måtte jeg bare prøve en variant til. Den blir ikke så rund, mer sekskantet med en fin rad med dekorative hull mellom hver seksjon av kluten. Denne ble såpass at jeg faktisk ser den for meg som en liten duk eller brikke til et lite bord eller et brett også. Hmmm... Frokostbrett med duk og pent porselen hadde jo vært koselig :-)

Klut eller duk? valget er ditt...

Slik blir midten på arbeidet.
Hullene som oppstår ved vendingene
danner et fint mønster som går litt i spiral.
Materialer:
50 g Cotton 8 fra Scanfil, farge 45.
Strikkepinner 3,5 mm og en heklenål nr 3,0.
 • Legg løst opp 33 masker på pinner nr 3,5 og strikk en omgang rett og snu arbeidet. Fortsett i mønsteret slik: Hver gang du snur midt i arbeidet blir det et lite hull, det skal være der og er med på å bygge mønsteret. Dersom den første maske etter snuingen blir stram får du ikke det fine hullmønsteret fram.
 • På den siden som blir ytterkanten av arbeidet tar jeg første maske vridd løs av slik at det dannes en liten knute i kanten av arbeidet.
  • *Strikk 32 masker, snu og ta en maske rett løs av og strikk de neste 31 masker tilbake, snu.
  • Strikk 31 masker, snu og ta en maske rett løs av og strikk de neste 30 masker tilbake, snu
  • Strikk 30 masker, snu og ta en maske rett løs av og strikk de neste  29 masker tilbake, snu
  • Fortsett å strikke fram og tilbake mens du stadig strikker en maske mindre for hver gang. Når du har to masker igjen strikker du tilbake slik: Ta en maske rett løs av og strikk den neste masken, snu.
  • Strikk alle maskene, snu og strikk tilbake.*
 • Dette utgjør den første kilen i kluten. Strikk videre og gjenta denne kilen (*-*) til du har i alt 6 kiler. Fell løst av samtidig som du strikker den siste pinnen i mønsteret. Klipp av tråden. Sy sammen sidene på kluten fra retten. Dersom du syr innenfra og ut starter du med å tre en tråd gjennom knutene langs kanten på hullet i midten slik at dette strammes sammen og forsvinner. Alternativt avslutter du med å sy sammen hullet i midten.

HeklekantStart med å trekke tråden gjennom kanten på kluten og hekle en fastmaske.
  • *Hekle 3 luftmasker, hekle 1 stav rundt samme masken som du heklet fastmasken i. Hopp over 2 riller og hekle en fastmaske i neste mellomrom (mellom 2. og 3. rille)*. Gjenta *-* til du er kommet rundt kluten. Avslutt med en kjedemaske (eller fastmaske) i den første fastmasken. Klipp av garnet og fest alle trådender.
Detalj av blondekanten.
Dagens ordtak er opprinnelig finsk men likevel et værtegn jeg kjenner godt:

Ring rundt månen gir godt vær, dis omkring solen gir regn.

1 kommentar:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)