lørdag 7. juli 2018

Stjernedans...

Det er mye spennende garn i butikkene for tiden og jeg kjøper mye garn med øynene... Farger, teksturer og glansen i garnet gir meg mye kreativ inspirasjon. Garnet jeg har brukt i Stjernedans kjøpte jeg tidlig i sommer, bare fordi nøstet så så pent ut. Hvert nøste ser ut som en liten rund stjernetåke med lange fargeskift og masse spetter som kan minne om stjerner. Jeg var veldig spent på hvordan det ville oppføre seg i hekling siden dette trekker noe mer garn enn strikking. Min konklusjon etter å ha heklet kluten er at dette garnet vil jeg ha mer av!

Stjernedans 1 og 2...
Klut nr 1 ligger bakerst og klut nr 2 øverst
Når jeg først var i gang med dette mønsteret laget jeg like gjerne ett mønster til så denne gangen får du oppskrift på to kluter med variasjoner over stjernemønsteret. Klut nummer to har jeg heklet i ensfarget garn fra Søstrene Grene.

Begge klutene er heklet med en heklenål som er 0,5 mm større enn det strikkepinneforslaget som er gitt for garnet fordi jeg ikke ville at resultatet skulle bli for kompakt.

Dersom du ikke har heklet stjernemasker tidligere, kan det vær lurt å hekle klut nr 1 først.

Materialer:
Garn: Klut nr 1 Maja fra Permin, klut nr 2 Bomullsgarn fra Søstrene Grene.
Heklenål nr 3,5 mm til begge klutene.
Størrelse: 25 cm x 24 cm

 • Jeg starter omgangene i klut nr 1 med en stående stav i stedet for å snu med en 2-luftmaskekjede.  I denne videoen viser de hvordan du snur med en stav, men jeg lager den litt kortere/strammere siden jeg ønsker å ha en halvstav i kanten. Forkortes (h)st.
 • I begynnelsen er det lurt å telle at du har rett masketall på omgangene.
Forkortelser: Luftmasker (lm), halvstaver (hst), staver (st), arbeidet (arb)
Stjernemasker:
De ser virkelig ut som stjerner.
Pass på at øyet i stjernene kommer rett over hverandre.
Hver stjernerad består av to omganger.
Den første stjernen starter med en halvstav. Hekle 1 løkke gjennom luftmasken (øyet), 1 løkke gjennom midten på hst og 1 løkke i samme masken som hst er heklet i.
Hekle 1 løkke til i hver av de to meste maskene = 6 løkker på nålen
Ta et kast på nålen og trekk gjennom alle løkkene på nålen
Lukk stjernen med en luftmaske. Pass på at denne ikke blir for stram.
Det ser ut som om det er for få masker igjen, men det er akkurat plass til en stjerne til.

Klut nr 1:
Legg opp 52 lm og hekle 1 fm gjennom den bakerste "kulen" på hver luftmaske slik at det blir en fin løkkekant nederst på kluten. (Dette kan være litt trangt og dersom du synes dette blir vanskelig kan du hekle 1 fm i hver lm i stedet for). Snu arbeidet (arb).

 1. Omg: Hekle en stående (h)st + 1 lm, (denne lm er "øyet" i stjernen). Stikk nålen gjennom øyet, gjør et kast og trekk løkken gjennom, gjenta midt i st og en gang til nederst i st (= den masken st står i), og i de 2 neste maskene, du har nå 6 løkker på nålen. Kast på nålen og trekk gjennom alle 6 løkkene på en gang, hekle 1 lm for å lukke stjernen. *Den neste stjernen hekles ved å stikke gjennom øyet på den forrige stjernen, rundt siste arm i stjernen, gjennom samme masken som siste armen i forrige stjerne og gjennom de to neste maskene. Du har nå 6 løkker på nålen, kast på nålen og trekk gjennom alle maskene samtidig, 1 lm for å lukke stjernen.* Gjenta *-* ut omgangen, du har nå 26 stjerner på omgangen.
 2. Omg: Vrangen. Snu arb og hekle en stående (h)st og hekle deretter 1 hst til i øyet på den siste stjernen. * Hekle 2 hst i det neste øyet*, gjenta *-* ut omgangen og du har nå 52 hst på omgangen. Denne omgangen fullfører de siste armene på stjernene.
 • Gjenta omgang 1 og 2 til du har i alt 16 rader med stjerner.
 • Før du bryter av garnet hekles to omganger med fastmasker rundt hele kluten slik:
  • Første omgang: Topp og bunn: Hekle 1 fm i hver fm, i hjørnemasken hekler du 1 fm + 1 lm + 1 fm. Sidene: Hekle ca 3 fm for hver hele stjernerad, om du bruker 4 fm noen steder gjør ingen ting så lenge du passer på at det ikke bølger seg. 
  • Andre omgang: 1 fm i hver fm langs alle sidene, i 1-lm buen hekles 1 fm + 1 lm + 1 fm.
  • Klipp av tråden og fest alle endene godt.


Klut nr 2:
 1. Legg opp 54 lm og hekle 1 hst gjennom kulen på baksiden av den 3. lm fra nålen. Hekle 1 hst gjennom hver kul i lm-raden. Du har nå 2 lm + 51 hst.
 2. Omg: Snu med 2 lm og hekle 1hst i hver hst.
 3. Omg: Som 2. omg.
 4. Omg: som 2. omg.
 5. Omg: 2 lm, 7 hst, 1 lm (= øyet i 1. stjerne). Hekle 1 stjernemaske som hekles fast i den siste av de 7 hst, hekle 18 stjernemasker til (husk å lukke den siste stjernen med 1 lm), 7 hst.
 6. Omg: 2 lm, 7 hst, (hekle 2 hst i øyet på stjernemasken) x 19, hopp over de 2 siste maskene i siste stjernemaske, 7 hst.
 7. Omg: Som 5. omg.
 8. Omg: Som 6. omg.
 9. Omg: 2 lm, 7 hst, hekle 1 stjernemaske som hekles fast i den siste av de 7 hst, hekle 3 stjernemasker til (den 4. stjernemasken avsluttes med 1 lm), 22 hst, hekle 1 stjernemaske som hekles fast i den siste av de 22 hst, hekle 3 stjernemasker til (den 4. stjernemasken avsluttes med 1 lm),  7 hst. 
 10. Omg: 2 lm, 7 hst (hekle 2 hst i øyet på stjernen) x 4, hopp, over de 2 siste maskene i siste stjerne, 22 hst, (hekle 2 hst i øyet på stjernen) x 4, hopp over de 2 siste maskene i siste stjerne, 7 hst. Du har nå 52 m på omgangen.

 • Gjenta omgang 9 + 10 i alt 10 ganger. Deretter gjentas omgang 5-8 og avslutt med å gjenta omgang 2 i alt 4 ganger.
 • Avslutt med å hekle 1 omgang fm langs den øverste kanten for å stramme opp den siste omgangen med hst. Klipp av tråden og fest endene godt.

Etter den siste stjernen dannes det et lite hull, det er viktig å ikke tette dette igjen da det endrer fasongen på kluten.
Det siste ordet går til den norske legen og politikeren, Gro Harlem Brundtland:

Det nytter ikke å være en skinnende stjerne på himmelen alene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)