søndag 21. mars 2021

Stjernekluter i tunisisk hekling...

 Jeg har alltid litt bomullsgarn liggende, men nå hadde jeg masse rester liggende etter flere større prosjekter. Jeg hadde lyst til å bruke dette til noe fornuftig og da kom ideen om å forsøke meg på en hakket versjon av stjerneklutene som jeg la ut en strikket versjon av tidligere.

En liten stabel med herlige, myke kluter

En oppskrift og så utrolig mange muligheter

Du trenger ingen spesiell hakkenål for å kunne lage disse klutene siden det ikke er mer enn 14 masker på nålen. Men, det er en fordel å ha en heklenål som er rett og uten håndtak.

Du må kunne luftmasker og kjedemasker i tillegg til basismasken i hakking. Har du ikke prøvd deg på hakking tidligere kan du kikke på denne videoen. Kluten hakkes som kiler og sys sammen langs en side til slutt.

Oppskriften på kluten får du her:

Materialer: Kluten har 14 kiler, og det er brukt rester av Bomull Sport (Gjestal) i to fager (ca 20 gram av hver farge) eller diverse farger.

Hakkenål 4,5 mm (eller 5,0 mm).

Om du velger et annet bomullsgarn er det viktig at du velger en hakkenål som er minst 1 mm større enn det som er anbefalt til garnet ditt.

Størrelse: ca 18 cm i diameter.

Forkortelser:  lm = luftmaske, m = maske, kjm = kjedemaske.

Base: Legg opp 14 luftmasker. La det være ca 20 cm tråd i starten av opplegget slik at du kan bruke denne til å sy sammen med til slutt. Hekle opp 1 løkke i hver "bump" på undersiden av luftmaskeraden slik at du har 14 løkker på hakkenålen. Hekle av  alle 14 maskene slik at du står igjen  med 1 maske på nålen.

Her er det heklet opp i kulene på undersiden av luftmaskene.

Her er basen ferdig heklet
1. opphekling: Hekle opp 3 løkker slik at du har 4 løkker på nålen, lag et kast og hekle opp 8 masker til slik at det står igjen 2 masker på basen. (Du har 13 masker på nålen). 
1. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

2. opphekling: Hekle opp 4 masker, kast, hekle opp kastet fra forrige runde og hekle opp 6 masker til, det står igjen 4 masker i alt. (Du har 12 masker på nålen). 

2. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

3. opphekling: Hekle opp 4 masker, kast, hekle opp kastet fra forrige runde og hekle opp 5 masker til, det står igjen 6 masker i alt. (Du har 11 masker på nålen). 

3. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

4. opphekling: Hekle opp 4 masker, kast, hekle opp kastet fra forrige runde og hekle opp 4 masker til, det står igjen 8 masker i alt. (Du har 10 masker på nålen). 

4. avhekling: Hakk av alle maskene til det er 1 løkke igjen på nålen.

5. opphekling: Hekle 1 kjm i hver av de 4 første maskene (det forrige kastet er den siste masken du hekler kjm i). Hekle opp de neste 13 maskene. (Du har 14 masker på nålen). Dersom du bruker TO farger så skifter du farge før avheklingen. Når du skifter farge er det lurt å hente opp den nye fargen på samme måte hver gang. (La det også her på den andre kilen være ca 20 cm tråd i starten så du kan bruke denne til å sy sammen midten på kluten)

4 masker er felt, kastet i forrige omgang er den siste masken.

5. avhekling: Hekle av alle maskene. Dersom du bruker flere enn to farger skifter du farge etter denne omgangen.

Gjenta disse 5 rundene til du har 13 kiler. Den 14. kilen hakkes tilsvarende men på den 5. oppheklingen felles alle maskene av med kjedemasker. 

Kilen med base og 4 fullstendige omganger


Kilen er ferdig hakket og du er klar til å starte på neste kile. 
Bruke du to farger skal du nå skifte farge før du hakker av.

  • Når du er ferdig med 14 kiler så skal du sy sammen basen og kjedemaske raden. Legg kluten flatt og finn den første masken på både basen og kjedemaskeraden. Start i midten og sy utover med kastesting, ett sting i hver maske.
  • Bruk tråden fra den andre kilen til å sy sammen midten av kluten ved å tre tråden gjennom maskene og trekke sammen til du får et passe lite hull. Jeg pleier ikke å dra dette helt sammen.
  • Fest alle tråder godt.

Siden verden er i en spesiell situasjon for tiden så lar jeg svensken Stig Johansson få siste ordet i dag:

Alt vi gjør, gjør vi av fri vilje - vår egen eller andres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)