mandag 24. juni 2013

Hjerter i chili, på min måte.

Jeg satt og lekte litt med heklenål og garn mens jeg så på en kriminalserie på tv i går kveld, da dukket dette mønsteret fram. Jeg hadde bare tatt det garnet som lå øverst i kurven og ikke sett så nøye på det -jeg skulle jo bare prøve en ide jeg hadde. Men det ble.... ennå en gryteklut i sterke krydderfarger og med hjerter....
Dette er kanskje ikke et mønster for en som er helt nybegynner, men det er heller ikke så veldig vanskelig :-) Bruk bildene samtidig som du leser oppskriften så går det helt bra :-)Du må kunne følgende masker.
Trenger du litt forklaring kan du klikke på linkene så kommer du til instruksjonsvideoer fra Drops eller  youtube.

Materialer
Gjestal bomull sport, mercericert eller tilsvarende garn. (50g = 100m).
2 bunter bakgrunnsfarge, mørk blå.
ca 1/2 bunt brent oransje.
en liten rest i rødt, cyklamen, lilla og mørkerød
 Heklenål 2,5 mm..

Ferdig størrelse:
17 cm x 17 cm.
Fest alle tråder etter hvert, for det blir vanskelig å feste dem pent til slutt.

Første omgang: Med oransje garn: Legg opp 43 lm med heklenål nr 2,5. Hekle 1 st i 8 lm fra nålen (= første rute), *hekle 2 lm, hopp over 2 lm og hekle 1 st i neste lm*. Gjenta *-* ut omg til du har 13 ruter.


Andre omgang: Snu med 5 lm, * hekle 1 st i st, 2 lm*. Gjenta *-* ut omg, avslutt med 1 st i 3. lm i buen (av de 8).

Her er de to første omgangene laget, og du er klar til å lage første rad med hjerter.


Tredje omgang: Hekles med rødt (eller annen mønsterfarge), men ikke klipp av det oransje garnet! Hver halvdel av hjertene består av en gruppe med totalt 5 staver (1 st, 1 trst og 3 dst). Snu med 5 lm, hekle 1 st i st men ikke trekk igjennom de siste to løkkene. 3 kast på nålen, stikk igjennom i bunn av st i omg under, hent tråden og trekk igjennom, kast på nålen og trekk igjennom 2 løkker x 3 ganger, (2 kast på nålen, stikk igjennom toppen av staven i den andre oransje omg, hent tråden og trekk igjennom 2 løkker 2 ganger ) x3, kast på nålen og trekk igjennom alle løkkene på nålen. (= 1/2 hjertet). Hekle 5 lm,  (2 kast på nålen, stikk igjennom toppen av den samme staven i den andre oransje omg, hent tråden og trekk igjennom 2 løkker 2 ganger) x3, 3 kast på nålen og stikk igjennom samme bunnen av staven i omgangen under og hent tråden, trekk igjennom 2 løkker x3, kast på nålen og hekle 1 st i neste st, og trekk igjennom alle løkkene på nålen. Du får totalt 4 hele hjerter på omgangen. Avslutt med 2 lm og 1 st i 3. lm. Klipp av det røde garnet.

1 st i st, men ikke trekk igjennom de siste to løkkene.
Trippelstav i neste stav, men i raden under!
Ikke trekk igjennom siste gangen.

Dobbeltstav i toppen av staven på forrige omgang
Tre dobbeltstaver i en gruppe --> 6 løkker på nålen.
Kast på nålen og trekk gjennom alle 6 løkkene.
5 lm mellom halvdelene og ny gruppe med 3 dobbeltstaver.


Trippelstav i raden under

En st i st, kast og trekk igjennom alle 6 løkkene på nålen.
 
2 lm og klar til å begynne på første halvdel av neste hjerte.

Fjerde omgang: Med oransje garn, snu med 1 lm, *hekle 2 fm om lm-buen, 1 fm i st, 5 fm om  5 lm-buen*. Gjenta *-* ut omg

Femte omgang: Som andre omgang.

Gjenta 2-5 omgang til du har 4 rapporter oppover men husk at alle hjerteomgangene må hekles fra samme side da de har ulik forside og bakside.
Avslutt med en omgang fastmasker rundt hele arbeidet, 2 fm om hver bue, 1 fm i hver st. Pass på at det ikke blir for stramt på kantene.

Bakstykket:
Legg opp med bakgrunnsfargen 37 lm + 3 lm (= 1. st.).
Start i 4. lm fra nålen og hekle 1 st i hver lm hele raden ut.
Snu med 3 lm (=1. st) hekle 1 st i hver st hele raden ut.
Hekle i alt 18 omganger, ikke klipp av garnet.

Sammen-hekling:
Hekle 3 lm fra hjørnet. Legg/fest sammen forsiden og bakstykket. Hekle 1 fm rundt den første staven (på høyden) og bakstykket, hekle 3 lm, 1 fm i bakstykket ved "øyet. Hekle 3 lm, 1 fm rundt både bakstykket og neste stav i høyden, 3 lm.... Fortsett slik hele veien rundt. Pass på når du kommer til hjørnet at du får 1 fm i hjørnet.
I det siste hjørnet lager du en hempe til oppheng slik: Hekle10 lm, fest med 1 fm i hjørnet, snu arb og hekle 13-15 fm om lm-buen fest med 1 sm til bakstykket. Fest trådene.

1 kommentar:

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)