onsdag 3. juli 2013

Sokker, helt enkelt!

Sommeren er for meg typisk strikke sokker-tid. Det er et lite, og enkelt arbeid å ta med seg rundt omkring og på ferier. Jeg liker å kunne forandre på oppskriftene mine, derfor har jeg laget meg en oppskrift med mange varianter. Nå skal jeg endelig sette meg ned, og skrive "multioppskriften" min.

Med denne grunnoppskriften kan jeg strikke 4 ulike vrangborder, 3 ulike hælfellinger og 2 ulike fellinger for tåen. Det vil si jeg kan strikke 24 ulike sokker dersom jeg bruker alle kombinasjonene. Dermed kan du finne akkurat den kombinasjonen som passer best for deg og dine føtter! Jeg anbefaler derfor at du leser igjennom oppskriften og bestemmer deg før du starter, eller du kan ta det etter innfallsmetoden etter hvert som du er ferdig med en del og skal begynne på en ny :-)

Jeg strikker med (og foretrekker) settpinner med 5 pinner i, jeg synes arbeidet ligger godt i hånden da.

Litt av fjorårets julegaveproduksjon :-)
Her har jeg brukt Regia Online selvmønstrende garn i ulike fargekombinasjoner.
I dette innlegget bruker jeg mest såkalt selvmønstrende garn, men om du vil strikke mønster, striper eller ensfargede sokker er jo helt opp til deg. Jeg viser deg prinsippene for de ulike modellene, så får du være designer :-)

Materialer:
100-150g forsterket ullgarn, f.eks. Regia/Online sokkegarn
Settpinner str 3 og 3,5 mm.
Oppskriften er beregnet på dame ca str 38 -40.

Opplegg:
Jeg legger opp 48 masker på doble pinner nr 3 og fordeler etterpå maskene med 12 m på hver pinne.
Jeg setter sammen de 4 pinnene til en ring, og passer på at det ikke er snurr på opplegget :-)

Vrangbord/skaft:
Vrangborden strekkes ut og blir litt kortere når du tar den på deg, en lengde på10-14 cm passer de aller fleste.
Tradisjonell 1: Strikk 1 rett og 1 vrang til ønsket lengde på vrangborden. Denne bruker jeg mest til tynt garn.

Tradisjonell 2: Strikk 2 rett og 2 vrang til ønsket lengde på vrangborden. Denne bruker jeg mest til tykkere garn (labbegarn).

Glattstrikket 3: Strikk 1 rett og 1 vrang til ca 3 cm høyde, strikk en omgang glattstrikk samtidig som du skifter til settpinner nr 3,5. Strikk glattstrikk til leggen er lang nok, men minst 10 cm lang totalt. Dette gir en sokk som er litt mindre fyllende i støvler og støvletter men som likevel sitter godt på foten.

Sneakers-sokker 4: Strikk 1 rett og 1 vrang i 4 omganger, skift til pinner nr 3,5 og strikk 4 omganger glattstrikk.


Hælen:
Her vil du få valget mellom 3 ulike hæltyper og du velger selv hvilken du vil ha. Passformen er god på alle tre. Felles for alle tre hælene er at de strikkes over halvparten av maskene (dvs over 24 masker).

Vanlig kilehæl: Start med å strikke fram og tilbake i glattstrikk over halvparten av maskene på omgangen. Strikk til flappen er 5 cm høy (str 36/38) eller 6 cm høy (str 39/41).

Når hælkappen er ferdig ser den slik ut.
Slik måler du høyden på hælkappen.
Nå skal du strikke bunnen i hælen. Her bruker jeg 48m så hælen går over 24 masker. Strikk til det står igjen 9 masker på pinnen, strikk så to masker sammen og snu. *Strikk 7 masker tilbake og strikk den 8. og 9, masken sammen og snu.* Gjenta *-* til det ikke er flere masker igjen på noen av sidene av de midterste 8 maskene, avslutt mens du er på en vrang-omgang.

Strikk 2/3 av maskene og strikk de to neste sammen. Denne gangen ble første sammenstrikking på vrangen, men det har ingen betydning for resultatet.

Hælen er ferdig strikket.

Slik ser en korrekt kilehæl ut fra siden på dette tidspunktet.
Kilen: Omgangene skal fra nå av starte midt under foten.
1. omgang: Fordel de 8 masken under hælen på to pinner, og strikk 4 masker rett. Strikk de neste 4 maskene rett og fortsett med å plukke opp 12 masker langs kanten på hælkappen (=16masker på pinnen), strikk de neste to pinnene, plukk opp 12 masker langs den andre siden av hælkappen og strikk de siste 4 maskene på omgangen (=56 masker på omgangen).

Slik skal maskene plukkes opp.

2. omgang: Strikk en omgang glattstrikk.
3. omgang: Første pinne, strikk til det står igjen 3 masker på pinnen, strikk 2 masker rett sammen, strikk den siste masken. Andre og tredje pinne, glattstrikk. Fjerde pinne, strikk 1 maske rett, løft den neste masken rett av uten å strikke den, strikk den tredje masken og løft den andre masken over den tredje masken (= 54 masker på omgangen).
Gjenta omgang 2 og 3 annenhver gang til du har igjen 12 masker på hver av pinnene (= 48 masker på omgangen).

Kilen blir ikke så stor, men den er tilstrekkelig for å gi god passform. Lengden på kilen avhenger av hvor mange ekstra masker du plukker opp i hver side.


Her ser du kilen litt bedre.


Timeglasshæl ("kjøpesokkhæl")
Denne hælen strikkes fram og tilbake over halvparten av maskene mens du setter igjen 1 maske i hver side til du står igjen med 8 masker (1/3 av maskene) i midten slik; Strikk 24 m, snu arb, strikk 23 m tilbake, snu. Strikk 22 m tilbake, snu. Strikk 21 m tilbake, snu, osv...Når du siste gangen strikker 8 masker er hælen halvferdig.

Her er halve hælen strikket. Jeg har fordelt maskene på 3 pinner
kun for at det skal sees bedre på bildet hvordan fellingen i sidene ser ut.

Snu arb og strikk 9 m. Snu arb og strikk 10 m tilbake, fortsett slik til du har strikket 24 masker før du skal snu. Pass på at du skal fortsette å strikke glattstrikk slik at du justerer den siste pinnen så du kommer inn i omgangen igjen.


Når den brettes sammen langs fellingene i sidene.

Viktig!! Med denne hælfellingen synes mange det er irriterende med den lille hullraden som dannes på diagonalene. Slik som dette tetter jeg hullene dersom garnet ikke er for tykt...

Det som gjelder her er den masken langfingeren min peker mot. Her strikker jeg opp en ekstra maske!
Masken er strikket opp og lager et HULL! Ikke bry deg om det :-)

Strikk den siste masken før du skal snu. (Du har egentlig nå en maske for mye).

Trekk den masken du strikket opp over den siste masken du strikket. Nå har du akkurat så mange masker som du skal ha og hullet er tettet.
Når hælfellingen er strikket ferdig med tetting av hullradene skal den se omtrent slik ut:

Slik ser fellingen ut fra siden, når den er tett. Denne sokken skal bli en sneakerssokk derfor den korte vrangborden...
EDIT: I ettertid har jeg funnet ut hvordan jeg strikker denne fellingen slik at det ikke blir en rad med hull i sidene, det innlegget heter hælfelling uten hull.

Forsterket hæl:
Denne strikkes i prinsippet på akkurat samme måten som en vanlig kilehæl. Strikketeknikken er litt annerledes, noe som også gjør at denne hælen blir litt smalere enn en vanlig kilehæl. Du strikker annenhver maske på hver omgang, og legger tråden rundt masken som ikke strikkes slik at du får en slags frotte-effekt.

1 Omg: (Fra vrangen) Ta første maske løs av, *legg tråden foran arbeidet (på vrangsiden) og løft neste maske løs av, strikk den neste masken vrang.* Gjenta *-* ut pinnen(e). Avslutt alltid med å strikke den siste masken vrang.
2 Omg: (Fra retten) På denne omgangen skal du strikke de maskene som ikke ble strikket på forrige omgang. Ta første maske løs av, *legg tråden bak arbeidet (på vrangsiden) og løft neste maske løs av, strikk neste maske rett.* Gjenta *-* ut pinnen. Avslutt med å strikke den siste masken rett.

Her har jeg allerede strikket noen omganger. Ta første maske rett av.

Legg tråden foran arbeidet og løft neste maske løs av.

Strikk neste maske vrang

Legg tråden foran arbeidet og løft masken rett av.
Her skal jeg egentlig avslutte med løs av og legg tråden foran arbeidet, MEN siste masken skal alltid strikkes.

Slik ser det ut etter noen omganger på retten.

Det blir større løkker på baksiden av forsterkningen.
Du ser også tydelig forskjellen mellom vanlig glattstrikk (vrangen) og forsterkningen.
Her er hælkappen strikket ferdig med forsterkning og vist med vrangen ut!
Nå fortsetter du som ved en vanlig kilehæl.

Slik ser den forsterkede hælen ut på retten, fra siden.

Russerhæl:
Denne hælfellingen passer best sammen med vrangbord med glattstrikket skaft. Den er også fin å bruke til kontestrikk-sokker. Her kan du også fint legge inn mønsterstrikk på hælen.
Strikk glattstrikk til skaftet er langt nok, strikk så inn en tråd av kontrastfarge over 24 masker (= 2 pinner). Gå tilbake til der du slapp sokketråden og strikk videre over maskene du nettopp strikket, slik at de blir strikket en gang til. Over halve sokken vil det nå være en ekstra omgang. Strikk videre til foten er lang nok til at den nesten dekker lilletåen. Strikk en flat tåfelling (se litt lenger ned), og klipp av garnet slik at du kan feste tråden.
Nå skal du plukke ut den kontrasttråden du strikket inn. Det kan være lurt å sette inn noen pinner i maskene over og under tråden slik at det blir lettere å plukke dem opp. Pass på at du skal ha 12 masker på hver pinne (=48 m totalt). Det kan hende at det blir litt åpent i starten og slutten der kontrasttråden var satt inn, da plukker jeg opp en eller to ekstra masker som jeg feller igjen på neste omgang. Strikk 2 omganger uten å felle. Strikk deretter hælen på nøyaktig samme måten som den flate tåfellingen :-)
Fordelen med denne hælfellingen er at den strikkes innenfra og ut slik at om det blir hull på hælen kan du rekke opp bare hælen, og strikke den ny. Du slipper å strikke helt ny sokk.


Foten
Fortsett rett opp med glattstrikk til foten på sokken er så lang at den knapt dekker lilletåen.  Det kan være lurt å trekke på seg sokken nå for å prøve den.
Skal du strikke en rund tåfelling som avslutning bør du strikke til du dekker lilletåen godt og vel.

Litt til :-)Tåfellingen

Flat felling: Denne fellingen består av to omganger som gjentas til det ikke er flere masker som kan felles. NB! Omgangene starter midt under foten!
1.Omg: Består av fire pinner
 • 1. pinne, Strikk til det er 3 masker igjen på pinnen, strikk de neste 2 maskene rett sammen, strikk den siste masken rett.
 • 2.pinne: Strikk 1 maske rett, løft den neste masken rett av, strikk den neste masken og løft den forrige masken over den du nettopp strikket, strikk rett ut pinnen.
 • 3. Pinne: Som 1. pinne.
 • 4. pinne: Som 2. pinne.
2. Omg: Strikk en omgang rett.
Gjenta disse to omgangene til det er 6 masker igjen på hver pinne (=24 masker totalt) fra nå av strikker du kun fellingsomgangene uten en rettomgang i mellom.


Strikk 1 maske rett, løft den neste masken rett avDen løse masken er trukket over den som ble strikket og fellingen peker "rett vei"

Strikk til det er 3 masker igjen på neste pinne
Strikk 2 masker rett sammen og strikk den siste masken rett.

Her ser du den flate fellingen ferdig.
Du kan se at fra den øverste lilla stripen er rettomgangen mellom fellingene
kuttet ut for at sokken ikke skal bli så veldig spiss.
Rundfelling:
Denne fellingen består av tre omganger som gjentas til det ikke er flere masker som kan felles. NB! Omgangene starter midt under foten!

1. Omg: *Strikk 4 masker rett, strikk sammen den 5 og 6 masken*. Gjenta *-* ut omgangen, du har nå 40 masker igjen på omgangen.

2. og 3. Omg: Strikk rett uten å felle.

4. Omg: *Strikk 3 masker rett, strikk sammen den 4 og 5 masken*. Gjenta *-* ut omgangen, du har nå 32 masker igjen.

5. og 6. Omg: Strikk rett uten å felle.

7. Omg: *Strikk 2 masker rett, strikk sammen den 3 og 4 masken*. Gjenta *-* ut omgangen, du har nå 24 masker igjen.

8. og 9. Omg: Strikk rett uten å felle.

10. Omg: *Strikk 1 maske rett, strikk sammen den 2 og 3 masken*. Gjenta *-* ut omgangen, du har nå 16 masker igjen.

11 og 12 Omg: Strikk rett uten å felle.

13 Omg: *Strikk 2 masker sammen*, gjenta *-* ut omgangen, du har nå 8 masker igjen.

14. Omg: Strikk en omgang rett, klipp av tråden og dra den gjennom de 8 maskene på omgangen. stram tråden slik at hullet i tuppen tettes.

Tre tråden på en butt nål og trekk den på innsiden av tuppen slik at du kan feste den på vrangen.


Her ser du rundfellingen ferdig.
Jeg har kun strikket selve fellingsdelen her for å vise hvordan den blir.
(Denne ble akkurat passe som en liten dukkelue ;-) )
Jeg håper dette hjelper deg på vei til å strikke DINE sokker. Jeg liker som sagt å ha noen valg når jeg strikker. Jeg liker også at de forskjellige delene gjør at jeg kan sette sammen en sokk som passer den som skal bruke den!
Ingen føtter er like, men den som er varm på beina fryser ikke!

11 kommentarer:

 1. Fint å se sokkestrikking trinn for trinn. Da kan sånne som meg også klare å strikke sokker;-)
  At passformen er super har jeg erfart.
  Lykke til med bloggen videre. Hilsen Karen

  SvarSlett
 2. Takk, Nina. Jeg er også blitt glad i å strikke sokker. :-)

  SvarSlett
 3. Er helt imponert over hvor flink du er til å forklare.. Det er sånne oppskrifter jeg elsker å se etter. Tusen takk <3

  SvarSlett
 4. D hær va skikkeli forklart :) Omsider har æ forstått korsn hælen ska strikkes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Blir alltid glad når jeg kan hjelpe andre med å komme over "en kneik"

   Slett
 5. Takk for veldig flott forklaring på sokkestrikking. Lærte noe nytt her og! :)

  SvarSlett
 6. Hei! Tusen takk for flotte beskrivelser! Jeg holder på å lære meg sokkestrikkekunsten og lurer på om det å ta av en maske, strikke neste og ta den løse over den strikkede tilsvarer å strikke to sammen vridd rett? Hilsen Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for super tilbakemelding!
   Ta en maske løs av, strikk den neste og trekk den løse masken over gir nesten det samme uttrykket som strikk 2 masker vridd rett sammen. I den første blir begge maskene behandlet som rette masker og gir et glatt resultat (viktig for sokker synes jeg), den andre 2 rett vridd sammen der blir den bakerste masken vridd og det gir ikke helt det samme uttrykket. Begge gir samme resultat at du feller en maske men med henholdsvis glatt og vridd resultat.

   Slett
 7. Hei!
  Takk for titten! Veldig bra og godt forklart. Endelig fikk jeg 2 like og helt perfekte sokker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Det er alltid kjekt når man lykkes med det man holder på med. Lykke til med videre sokkestrikking!

   Slett
 8. Hei og takk for gode oppskrifter. Liker best rundfellt tå men lurer på om du har en formel ang. masker som kan brukes til flere str.
  Mvh
  Mona

  SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)