mandag 14. oktober 2013

Formingstuppa's favorittgenser

Jeg var innom hos den lokale garnpusheren på vei hjem fra jobb... Oppdaget til min store fortvilelse at det var opphørssalg. Jeg benyttet i hvert fall anledningen til å kjøpe "litt" (les: ganske mye) av mitt favorittgarn som er dale påfugl. Herlig, myk og pusete mohair som gir fantastisk myke og deilige plagg. Har lenge hatt lyst til å strikke en ny favorittgenser i dette garnet og valget falt denne gangen på lys turkis.

Deilig vintergenser! Nå mangler kun skjørtet som jeg skal sy så har jeg et pent vinterantrekk.

Genseren strikkes med lange ermer,  raglanfelling og lav hals.
Størrelse: Overvidde ca 105 -115cm. Strikkefasthet er 15 masker i glattstrikk på pinner nr 5.

Du trenger:
Pinner nr 4,5 (80cm + settpinner) og 5 (80 cm + settpinner) evt en kort rundpinne nr 4,5 til halsen
Garn: Dale påfugl farge 6815, 450 gram = 9 nøster.

Bolen:
Legg opp 170 masker på p nr 4,5 og strikk 1 rett og 1 vrang til vrangborden er ca 5-6 cm høy. Jo lengre vrangbord dess mer sitter den over hoftene.

Vrangborden kan du strikke 1 rett og 1 vrang eller 2 rett og 2 vrang. Bruk det du synes er penest.

Når vrangborden er ferdig skifter du til glattstrikk på pinner nr 5 mens du samtidig øker 5 masker på første omgang =175 masker.
Strikk glattstrikk rett opp til bolen måler ca 46 cm, fell 5 masker i hver side til ermeåpningene, legg arbeidet til side.

Jippi!! Bolen er ferdig... Legges vekk!

Ermer:
Legg opp 36 masker på pinner nr 4,5 og strikk 5 cm vrangbord. Skift til pinner nr 5 og øk til 4 masker jevnt fordelt på første omgang. Fortsett i glattstrikk samtidig som du øker til 64 masker slik: Øk 2 masker midt under ermet hver 7 eller 8. omgang inntil du har i alt 64 masker. Vil du ha et litt videre erme øker du hver 7. omgang, til et smalt erme økes hver 8.omgang. Strikk rett opp til ermet er 52 cm langt. Fell de midterste 5 maskene under ermet og legg det til side. Strikk ett erme til.

Raglanfellingen:
Sett bolen og ermene på en lang rundpinne (minst 80 cm lang). Ermene skal settes inn der det er  felt 5 masker i hver side på bolen.
Fellingene skal gjøres på hver andre omgang, mellom fellingsomgangene strikker du en omgang uten å felle.
Strikk 1 runde for å binde sammen de tre delene (dette vil være trangt de første omgangene, men det vil bli bedre etter ganske få omganger).
Fellingene: Omgangen starter bak, midt mellom ermet og bolen
Bolen: Sett en maskemarkør eller tråd av annen farge rundt pinnen slik at du ser hvor omgangen starter. Strikk 1 maske, strikk de neste to maskene rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på bolen. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje. Ermet: Strikk første maske på ermet, strikk de to neste rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på ermet. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje. Bolen: Strikk første maske på bolen, strikk de to neste rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på bolen. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje
Ermet: Strikk første maske på ermet, strikk de to neste rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på ermet. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje.
I løpet av denne omgangen har du fått 8 masker mindre.

Fortsett med fellingene til du har 9 masker igjen på hvert erme (inklusive de 2 maskene på hver side som inngår i skråfellingen), det skal nå også være 34 masker igjen på bolen foran og bak (= totalt ca 86 masker). Arbeidet er nå ca 67 cm høyt.

Halsen:
Skift til rundpinne  nr 4,5 og strikk rett opp med 1 rett og 1 vrang ca 8 -10 cm høyt. Fell av løst. Brett kanten dobbelt mot vrangen og sy den fast for hånd.
Fest alle tråder og sy sammen under armene for hånd.


Nesten ferdig! Halsen skal ha noen få omganger til...
Her ser du tydelig raglanfellingens karakteristiske skrå skulderfelling.

Når nettene blir lange og kulda setter inn...
da holder jeg meg god og varm ;-)

2 kommentarer:

  1. Hei så bra at du legger ut en helt enkel og grei oppskrift m raglanfelling. Ja det er et flott garn.

    SvarSlett
  2. Hei så bra at du legger ut en helt enkel og grei oppskrift m raglanfelling. Ja det er et flott garn.

    SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)