tirsdag 22. oktober 2013

Revejakt??!!

Den enerverende og egentlig (etter min mening) litt dustete sangen som Ylvis-brødrene har hatt slik suksess med har forfulgt meg i et par uker. Fullstendig umulig å få ut av hodet. Jeg bare hører ding-ding-ding-eringeding-ding :-D
Derfor føler jeg meg "litt lurt" til å bli med på revejakta og revestrikkebølgen i kjølvannet av monsterhiten.
Jeg kom over oppskriften på revespor tilfeldig på facebook og tenkte at de sokkene vil jeg ha!

Så langt kom jeg i kveld

Jeg suste inn til byen i formiddag for å kjøpe garn i de rette fargene. Jada-dette går greit tenkte jeg. Selvfølgelig var de utsolgt for den ene fargen i alle utsalgene i byen. Typisk min flaks.
Fjord sokkegarn 2 kommer fra Hillesvåg garnfabrikk som ikke ligger så veldig langt unna så det ordner seg nok til neste par skal strikkes. I mellomtiden ble det kjøpt garn i de fargene som butikken hadde, og den hvite fikk jeg jukset til med et tynnere garn pluss en forsterkningstråd i tillegg.

Om du ikke har sett Ivo Caprinos fantastiske film om Reveenka har du gått glipp av noe stort! Filmsnutten i linken her er fra den engelske versjonen.

"Send meg hit mine sokker små, jeg vil gjerne med ham gå; send meg hit mine sko å knappe, jeg vil gjerne med ham lakke." 

søndag 20. oktober 2013

Vinnerlykke og vinterskjerf.

Tidlig i våres strikket jeg et par sokker som jeg sendte inn bilde av til en konkurranse i Facebookgruppen "Strikkekafèens venner". Tenke seg til så fikk jeg en premie for sokkene mine! Jeg synes det var utrolig kjekt at det ble satt pris på at jeg brukte en gammel teknikk, kontestrikk (entrelac).


"Premiesokker"
Premien kom i posten noen dager etter at konkurransen var avsluttet. Oppe i konvolutten lå det en stor, deilig bunt med garn med spreke fargeskift i rosa, Orange, dyp rød og brunt.
Garnet var et jeg ikke hadde vært borti tidligere så det i seg selv var jo spennende! Garnet var fra Schachenmayr og heter Bravo Mezzo Color, (farge 0183. 200g = 330m, strikkes på pinner 5 - 5,5mm).
Det har vært et herlig garn å strikke av, litt tweedfølelse på det ferdige produktet så jeg liker det veldig godt. Det er samme produsenten som har regia sokkegarn.
Så, hva skulle jeg lage av dette garent? Skjerf! Resultatet ser du her...

Slik så garnet ut i bunten, kjempespennende farger og tekstur på garnet!

Jeg startet med å legge opp til et skjerf med 48 masker (= 3 hele ruter med 8 masker pr rute), og strikket både tungekanten og noen rader med kontestrikk. Hvert fargeskift rakk ikke til en hel rad med ruter så jeg var ikke fornøyd med resultatet. Det ble ikke pent og det var bare å rekke opp igjen og gå i tenkeboksen.
Jeg endte opp med å kikke på oppskriften bak på banderolen til garnet og så at det var beregnet 39 masker til et enkelt, stripete skjerf, ok - 40 masker er nærme nok... (40:10 = 4 ruter og 10:2 = 5 masker pr rute) så da fikk jeg 4 ruter tvers over og hver rute fikk 5 masker i bredden.
Framgangsmåten for kontestrikk og baklengsstrikking trinn for trinn finner du her.


Jeg er underveis :-) Det ble mer og mer spennende å se om
fargeskiftene ville vare gjennom hele nøstet som var hele 200g.

Ferdigstrikket! Nå skal det bare festes tråder.

Der du ser den brune tråden på det nederste bildet, var det et brudd i tråden slik at radene ble byttet litt om. En enkelt rad bestod plutselig av to røde og to brune ruter og om du gransker bildet nøye kan du se at selv om rekkefølgen på fargene er den samme så er plasseringen av radene ulik. I den ene enden av skjerfet er rødt bestående av 4 hele ruter, mens rødt i den andre enden består av 2 halve ruter og 3 hele ruter ;-) Ikke noe som spiller noen rolle til et skjerf, men det er alltids noen som oppdager det!
Siden dette garnet har ulike fargeskift bruker jeg ikke sikker skjøting av garn metoden, men syr inn trådendene til slutt.
Deilig og varmt skal det bli til vinteren uansett!!!

Når det gjelder kontestrikk og baklengsstrikking kan jeg bare si en ting:

Øvelse gjør mester!

mandag 14. oktober 2013

Formingstuppa's favorittgenser

Jeg var innom hos den lokale garnpusheren på vei hjem fra jobb... Oppdaget til min store fortvilelse at det var opphørssalg. Jeg benyttet i hvert fall anledningen til å kjøpe "litt" (les: ganske mye) av mitt favorittgarn som er dale påfugl. Herlig, myk og pusete mohair som gir fantastisk myke og deilige plagg. Har lenge hatt lyst til å strikke en ny favorittgenser i dette garnet og valget falt denne gangen på lys turkis.

Deilig vintergenser! Nå mangler kun skjørtet som jeg skal sy så har jeg et pent vinterantrekk.

Genseren strikkes med lange ermer,  raglanfelling og lav hals.
Størrelse: Overvidde ca 105 -115cm. Strikkefasthet er 15 masker i glattstrikk på pinner nr 5.

Du trenger:
Pinner nr 4,5 (80cm + settpinner) og 5 (80 cm + settpinner) evt en kort rundpinne nr 4,5 til halsen
Garn: Dale påfugl farge 6815, 450 gram = 9 nøster.

Bolen:
Legg opp 170 masker på p nr 4,5 og strikk 1 rett og 1 vrang til vrangborden er ca 5-6 cm høy. Jo lengre vrangbord dess mer sitter den over hoftene.

Vrangborden kan du strikke 1 rett og 1 vrang eller 2 rett og 2 vrang. Bruk det du synes er penest.

Når vrangborden er ferdig skifter du til glattstrikk på pinner nr 5 mens du samtidig øker 5 masker på første omgang =175 masker.
Strikk glattstrikk rett opp til bolen måler ca 46 cm, fell 5 masker i hver side til ermeåpningene, legg arbeidet til side.

Jippi!! Bolen er ferdig... Legges vekk!

Ermer:
Legg opp 36 masker på pinner nr 4,5 og strikk 5 cm vrangbord. Skift til pinner nr 5 og øk til 4 masker jevnt fordelt på første omgang. Fortsett i glattstrikk samtidig som du øker til 64 masker slik: Øk 2 masker midt under ermet hver 7 eller 8. omgang inntil du har i alt 64 masker. Vil du ha et litt videre erme øker du hver 7. omgang, til et smalt erme økes hver 8.omgang. Strikk rett opp til ermet er 52 cm langt. Fell de midterste 5 maskene under ermet og legg det til side. Strikk ett erme til.

Raglanfellingen:
Sett bolen og ermene på en lang rundpinne (minst 80 cm lang). Ermene skal settes inn der det er  felt 5 masker i hver side på bolen.
Fellingene skal gjøres på hver andre omgang, mellom fellingsomgangene strikker du en omgang uten å felle.
Strikk 1 runde for å binde sammen de tre delene (dette vil være trangt de første omgangene, men det vil bli bedre etter ganske få omganger).
Fellingene: Omgangen starter bak, midt mellom ermet og bolen
Bolen: Sett en maskemarkør eller tråd av annen farge rundt pinnen slik at du ser hvor omgangen starter. Strikk 1 maske, strikk de neste to maskene rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på bolen. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje. Ermet: Strikk første maske på ermet, strikk de to neste rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på ermet. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje. Bolen: Strikk første maske på bolen, strikk de to neste rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på bolen. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje
Ermet: Strikk første maske på ermet, strikk de to neste rett sammen, strikk til det er 3 masker igjen på ermet. Ta den første løs av, strikk den neste og trekk den første over den andre, strikk den tredje.
I løpet av denne omgangen har du fått 8 masker mindre.

Fortsett med fellingene til du har 9 masker igjen på hvert erme (inklusive de 2 maskene på hver side som inngår i skråfellingen), det skal nå også være 34 masker igjen på bolen foran og bak (= totalt ca 86 masker). Arbeidet er nå ca 67 cm høyt.

Halsen:
Skift til rundpinne  nr 4,5 og strikk rett opp med 1 rett og 1 vrang ca 8 -10 cm høyt. Fell av løst. Brett kanten dobbelt mot vrangen og sy den fast for hånd.
Fest alle tråder og sy sammen under armene for hånd.


Nesten ferdig! Halsen skal ha noen få omganger til...
Her ser du tydelig raglanfellingens karakteristiske skrå skulderfelling.

Når nettene blir lange og kulda setter inn...
da holder jeg meg god og varm ;-)

søndag 13. oktober 2013

Hundegenser med fire lange bein

Til min kinesiske nakenhund strikker jeg  mange gensere, gjerne med fire lange bein for å beskytte henne mot kulde og sur vind. Jeg liker godt at beina på hundegenserne går litt nedover slik at leddene hennes også beskyttes. Det er veldig mange som har spurt meg om å strikke til deres hunder, eller om jeg har en oppskrift på genseren... Det har jeg nå...


Genseren sitter som støpt på vesla.
Beklager dårlig bilde men blitzen ville ikke slå seg på.


Genseren er strikket i strømpegarnet fra Nille, dette garnet har ca 60% ull og 40% nylon/akryl i seg og gir derfor god varme og samtidig fin holdbarhet til en hundegenser slik at den både tåler hard bruk og en del omganger i vaskemaskinen.

Oppskriften passer til en hund med
  • Rygglengde ca 30 cm
  • Halsvidde ca 22 cm (hodevidde 26 cm)
  • Brystvidde ca 37 cm
  • "Overarmsvidde" ca 14 cm
Materialer
  • 150g strømpegarn  (50g = 100m, 23m/10cm)
  • Pinner nr 3 og 3,5
Legg opp 56 masker med pinne nr 3 og strikk 7 cm vrangbord 1r, 1vr.


Såpass lang lager jeg vrangborden når jeg skal brette den.
 Øk 12 masker på neste omgang mens du skifter til glattstrikk og pinner nr 3,5. *(Har hunden veldig bred brystkasse kan du med fordel øke 16 masker her, men det må du huske å ta hensyn til når du går løs på neste punkt, du vil få en genser som er dypere i brystet også da det blir fler omganger før du "kommer helt rundt").

Økning for vidde og dybde i brystet:
  • Strikk 8 masker rett
  • Snu og strikk 16 masker vrang tilbake
  • Snu og strikk 20 masker rett
  • Snu og strikk 11 masker vrang i den 12 OG  de 13 masken øker du 1 maske strikk 11 masker vrang (i alt 26 masker vrang).
  • Snu og strikk 30 masker rett
  • Snu og strikk 34 masker vrang
  • Snu og strikk 38 masker rett
  • Snu og strikk 20 masker vrang i de to neste maskene øker du 1 maske, strikk 20 masker vran (i alt 44 masker vrang)
  • Snu og strikk48 masker rett
  • Snu og strikk 52 masker vrang
  • Snu og strikk 56 masker rett
  • Snu og strikk 29 masker vrang, i de to neste maskene øker du 1 maske, strikk29  masker vrang (i alt 62 masker vrangt).
  •  Snu og strikk 66 masker rett
  • Snu og strikk 70 masker vrangt
  • Snu og strikk 72 masker rett
  • Snu og strikk 36 masker vrang, i de to neste øker du 1 maske, strikk 36 masker vrang ( i alt 76 masker vrangt)
*Om du har økt mer enn 12 masker fortsetter du på denne måten til du har med alle maskene på omgangen når du snur siste gangen.
Nå skal arbeidet ditt se omtrent slik ut. Denne skeivheten gir dybde og vidde i brystet.

  • Snu arbeidet, strikk glattstrikk mens du fortsetter å øke midt foran hver 4. omgang til du har i alt 5 økninger. Strikk i alt 4 runder, husk at omgangene starter under brystet.
  • På neste omgang strikker du til det er 17 masker igjen til midt foran. Sett 7 masker på en tråd, og legg opp 4 nye masker som du skal strikke vrangt hele tiden, strikk 20 masker rett, sett de neste 7 maskene på en tråd og legg opp 4 nye masker som skal strikkes vrangt hele tiden. Strikk 23 omganger.
Sett 7 masker på en tråd og legg opp 4 nye masker over disse....

Strikk de 4 maskene vrangt hele tiden og strikk 23 omganger...

Fell de 4 vrangmaskene og legg opp 7 nye masker.
  • Fell de 4 maskene som du har strikket vrang. Legg opp 7 nye masker over disse 4 maskene. De 7 nye maskene er erstatning for de maskene du tidligere satt på en tråd. 
  • Fortsett med 28 omganger glattstrikk.

Nå bør det se omtrent slik ut...
At arbeidet går inn på midten av bildet har ingen betydning når du er ferdig :-)
  • Nå skal du sette de 6 første og 6 siste maskene på omgangen på en tråd. 
  • Strikk fram og tilbake. Fell 1 maske i hver side hver 3. omgang 2 ganger.
  • Strikk 2 omganger så feller du 1 maske i hver side **(pluss en maske midt på omgangen (midt på ryggen) 9 ganger). **Min hund er smal over rumpen derfor har jeg fellingene midt oppe på rumpen. Dersom hunden du strikker til er like bred over rumpen som over skuldrene kan du droppe fellingene midt oppe på ryggen.

Slik skal det se ut under buken når du er kommet så langt.
Samme sted i arbeidet men brettet slik at du ser det fra siden.
  • Nå deler du arbeidet i høyre og venstre halvdel og strikker ferdig hver side for seg slik: Venstre side (sett ovenfra): Strikk fra ytterkanten til det gjenstår 1 maske til midten snu og strikk tilbake.  Snu og strikk til det gjenstår 3 masker til midten, snu og strikk tilbake. Snu og strikk til det gjenstår 5 masker til midten, snu og strikk tilbake...  Fortsett til det kun er to masker å strikke tilbake. Bryt av garnet og strikk høyre side likt men motsatt vei.
Både høyre og venstre side er ferdigstrikket.

  • Skift til pinner nr 3 og strikk 3 omganger vrangbord, 1r, 1vr over alle maskene. Fell av slik at det ikke blir stramt.
Slik blir avslutningen på "bolen"

  •  Finn fram symaskinen og sy trestings-sikksakk langs begge sider av vrangmaskefeltene der forlabbene skal komme ut. Klipp opp mellom sømmene slik at det blir åpninger som forlabbene kan tres ut gjennom.
  • Plukk opp masker slik: De 7 som du har satt på en tråd + langs sømmene (plukk opp 5, hopp over 1 maske, plukk opp 5, hopp over 1 osv til du er ferdig med den siden) + plukk opp 7 masker der du la opp 7 nye masker + plukk opp tilsvarende langs den siste siden som du gjorde på motsatt side (plukk opp 5 hopp over1 osv) og strikk glattstrikk til "ermer". Strikk 2 omganger glattstrikk, Fell så i hvert "hjørne" (skjøten mellom hver av de 4 pinnene) 2 masker slik: Løft en løs av, strikk de to neste rett sammen, hekt den første over de to som ble strikket sammen. Strikk 2 omganger glattstrikk deretter feller du 2 masker midt på pinnen "under ermet" hver 4 omgang. Strikk til det er passelig langt til din hund. Skift til pinner nr 3 og strikk 10 -14 omganger vrangbord som avslutning på beinet. Strikk det andre forbeinet likt.
Her ser du hvordan det er plukket opp masker langs klippekanten
og i de maskene som ble lagt opp etter klippekanten var felt av.

Litt vanskelig å se pga garnet, men dette viser de maskene som ble
plukket opp der de ble satt på tråd før klippekanten ble laget.
  • Plukk opp 23 masker langs skråkanten, start bak ved vrangborden + legg opp 21 masker til innsiden av bakbeinet. Strikk rundt, 5 omganger med glattstrikk på forsiden og 1r, 1vr på innsiden av beinet. Strikk deretter glattstrikk mens du feller de to midterste maskene på innsiden av beinet hver 4. omgang til du har 8 fellinger. Skift til pinner nr 3 og strikk 1r, 1vr i ca 14 omganger. fell løst av. Strikk det andre bakbeinet likt.

Dette er bakbenet, men det skal se akkurat likt ut på innsiden av alle beina.
  • Plukk opp maskene under buken og strikk 3-4 omganger vrangbord, fell løst av.
  • Fest alle tråder, Sidene på vrangborden under buken skal sys fast til sidene av det glattstrikkede partiet over ryggen.
  • Brett halskanten dobbelt og sy den fast på rettsiden i overgangen til glattstrikken. Pass på at du ikke lager halsåpningen for trang nå!
Slik ser den ut når den er ferdig. Nå kan vinteren bare komme.
 
PRØVING:
Prøv genseren forsiktig på hunden din, spesielt om den ikke er vant til å ha genser på seg! Krøll den godt sammen i lengden og vide ut halsåpningen slik at hodet går lett gjennom åpningen. Tre så forsiktig den ene forlabben inn i det ene benet og så den andre forlabben i det andre benet. Strekk/rull genseren godt bakover ryggen på hunden. Bøy bakbenet godt opp mot buken, strekk så genserbeinet ned slik at du får bakbeinet inn i benet på genseren. Gjør det samme på den andre siden. Sjekk at det ikke gnager noen steder. Dersom det ser ut til å gnage må du justere oppskriften slik at den passer til akkurat din hund. Når du skal ha genseren av igjen starter du med å dra i genserbakbeinet og får ett og ett bein ut av genseren før du tar framlabbene og hodet :-)

Modellen er trøtt!
Varm hund fryser ikke!

onsdag 9. oktober 2013

Å dekorere lys er gøy!

Vi ble litt lei av strikkingen i dag, nabojentene og jeg, så da var det greit å finne på noe annerledes.
Resultatet ble tre lekre, dekorerte kubbelys som er kjempeflotte gaver.

Skjønne ugler i en ring rundt kubbelyset.

Jeg fant fram noen 15 cm høye kubbelys jeg tilfeldigvis hadde kjøpt tidligere i uken. Deretter startet jakten på noen søte servietter og resten av utstyret vi trengte.

Dette er en veldig enkel teknikk for å dekorere lys som både små og store kan klare, men barn må ha en voksen med seg som passer på!

Trinn for trinn er dette ganske enkelt...
  • Finn fram det du trenger og legg gjerne en dekkebrikke under der du skal arbeide i tilfelle det blir noe søl (sjelden, men!).
Her arbeides det konsentrert....
  • Du trenger kubbelys i passelig størrelse, telys, fyrstikker, saks, servietter med motiver du vil bruke og en metallskje som tåler varme.
  • Klipp ut motivet du vil bruke av servietten og fjern alt papiret bortsett fra det aller ytterste laget. Servietter er ofte 2-3 eller 4 lags, du skal kun ha det ytterste med motivet.
  • Plasser motivet der du vil ha det på lyset. Lurt å ikke plassere det for langt opp siden lyset brenner nedover.
8-åringens farge og motivvalg ble riktig fint
  • Tenn te-lyset (sørg for at det står i en holder eller på brannsikkert underlag) og varm INNSIDEN på skjeen over lyset.
  • Gni forsiktig BAKSIDEN på skjeen mot serivettpapiret og lyset slik at stearinen smelter litt og litt. Innsiden av skjeen blir etter hvert dekket av sot som du IKKE skal røre...
  • Gjenta de to siste punktene til hele motivet ditt er smeltet inn i stearinlyset og det er pent dekket av et tynt lag stearin.
Serviett med mange små motiver var ideelt til en ung jente :-)
  • Når du er ferdig kan du pakke lyset pent inn og gi det til noen du er glad i...
Det er snart jul, så nissefar fikk bli med på det ene lyset som 8-åringen dekorerte.
Trikset er at da kan du snu den siden som passer best fram...
 


Uglelyset mitt står akkurat nå og lyser opp i kveldsmørket her.
God brenntid, (ca 45 timer) sikrer at det varer en stund også ;-) 
Tenn lys, og mørket vil forsvinne av seg selv.
Sa Desiderius Erasmus

tirsdag 8. oktober 2013

Poppy's favorittgenser

Fanajenter skal ha fanagenser!
Dette var den første genseren jeg strikket til min lille kinesiske nakenhund, og den er fortsatt en absolutt favoritt når det er litt kjølig ute (les under 10 grader pluss).
Genseren har god vidde til forlabbene og går lenger ned over baken og siden på lårene enn de fleste hundegenserne  jeg har sett. Vesla mi fryser og trenger varmen også over lenden og lårene.



Som du ser går denne godt over baken og ned på sidene uten at den strammer rundt beina.
Denne har korte "ermer" men kan lages med den lengden du vil ha.
Her er vesla kun 5-6 måneder gammel og har ikke helt vokst inn i genseren ennå...


Størrelse:
I utgangspunktet passer oppskriften til en hund med
  • Rygglengde ca 30 cm
  • Halsvidde ca 22 cm (hodevidde 26 cm)
  • Brystvidde ca 37 cm
  • "Overarmsvidde" ca 14 cm
  • Modellen er laget til en tispe og går lenger ned under buken enn de fleste kjøpegensere som skal passe både tisper og hanhunder.
Viktig: Les gjennom hele oppskriften før du starter. Denne genseren har noen variasjoner som du må velge mellom. Skal du ha mønsterstrikk må du kunne strikke mønsterstrikk på vrangen (Jeg anbefaler å strikke den første genseren ensfarget - du kan jo for eksempel prøve et flammegarn som gir et mønster i seg selv).
Denne genseren strikkes ovenfra og ned dvs fra hals til hale :-)

Materialer:
100 -150g Babyull, eller tilsvarende kvalitet. To nøster til ensfarget om du vil ha korte frambein. Det går litt mer garn om du skal strikke lange bein, eller hele genseren i  mønster.
Strømpepinner nr 2,5 og 3 (3,5) evt en liten rundpinne nr 2,5 og 3 (3,5).
Maskemarkører eller sikkerhetsnåler til å sette vekk masker på.
Symaskin for å sy sømmer der du skal klippe opp beleggene.

Strikkefasthet: 26m pr 10 cm på pinner 3-3,5 (velg pinner nr 3,5 om du strikker fast).


Halsen: Legg opp 68m på p nr 2,5 (60 m til enkel hals). Legg opp på doble pinner og fordel maskene på 4 pinner. Strikk rundt 1r, 1vr til arbeidet måler ca 7-8 cm. Eller strikk til ønsket lengde om du vil ha hals som ikke skal brettes. Her bør du uansett tilpasse lengden til hundens hals.
På siste omgang øker du til 82 masker jevnt fordelt.



Mønster: Du velger selv om du skal ha mønster på genseren eller ikke. Her kan du velge akkurat det mønsteret du liker. Velg helst et mønster uten lange sprang i fargeskiftene, da unngår du lange løkker på baksiden av arbeidet som vofsen kan stikke tær og labber inn i.
  • Det går med ca 14 -16 mønsteromganger for å få dybden i brystet før du begynner å strikke rundt på selve kroppen. Dette må du telle ut i mønsteret ditt slik at du får et eventuelt hovedmønster omtrent der hvor labbene kommer ut.
  • Sett et merke midt på omgangen= midt oppå ryggen. Når du strikker brystet må du huske på at du strikker mønsteret fra starten og slutten av omgangen samtidig!! I tillegg øker du på hver side av midten i brystet, så det er lett å komme skeivt ut. Derfor anbefalingen om å strikke genseren uten mønster første gangen :-)

Brystet: Skift til p 3 (3,5) og glattstrikk. Der omgangen starter vil bli midt foran på genseren.
  • For å få dybde i brystkassen på genseren skal du nå øke 1m på hver side av midt foran hver 4 omgang til du har 94 masker totalt. SAMTIDIG strikker du dybde slik: Strikk 12 masker snu og strikk 24 masker vrang tilbake. Fortsett å strikke frem og tilbake mens du strikker 4 masker mer på hver side av midten for hver gang du snur, til du til slutt har fått med deg alle maskene på omgangen.
  • Pass på at du avslutter slik at du kan fortsette i glattstrikk fra retten. Nå strikker du til ryggen måler ca 2,5 cm fra vrangborden.
 
Åpning til forlabber: Du skal nå lage åpninger for labbene, og du vil "mangle" noen masker om du strikker mønster. Du må telle ut mønsteret og justere for de manglende maskene, for disse kommer tilbake etter at åpningene er ferdigstrikket.
  • Start midt foran på brystet, strikk 12m, sett de neste 8m på en tråd (det er viktig at du ikke feller disse maskene da det vil bli for stramt og gnage mot huden). Strikk til det er 20m igjen på omgangen, sett de neste 8m på en tråd, og strikk de siste 12m på omgangen.
  • Neste omgang: Strikk de 12 m fram til åpningen, legg opp 4m (over de 8m), strikk til du kommer til neste åpning og legg opp 4 nye masker og strikk ut omgangen. Fortsett i glattstrikk mens du strikker de 4 (nye) maskene på hver side vrangt til belegg.
  • Etter 23 omganger feller du de 4 maskene slik: Strikk 2 masker, trekk den første over den andre, strikk en maske til, trekk den andre over den tredje osv til du har felt alle 4 maskene, gjenta når du kommer til det andre settet med 4 vrangmasker. På neste omgang strikker du 12 masker, legger opp 8 nye masker i åpningen, strikker til neste åpning og legger opp 8 masker og strikker ut omgangen. Fortsett i glattstrikk over alle maskene til arbeidet måler ca 20cm fra nakken (midt på arbeidet der du satt en tråd i starten).
  • !!! Om du strikker til en hanhund bør du strikke til arbeidet måler ca17 cm fra nakken.
Stykket over rumpen: Fell/sett på en tråd de midterste 10 maskene (= 5 første + 5 siste maskene på omgangen) under buken. På neste omgang legger du opp 4 nye masker (som strikkes vrangt) til belegg. Fortsett i glattstrikk og evt mønster til  splitten under buken er ca 10 cm (13 cm til hanhund), sett maskene på en tråd.
Montering og ferdigstilling:
  • å må du sy to sømmer på hver side av alle tre beleggene (åpningene til labbene og splitten under buken = der du har strikket 4 masker vrangt). Bruk helst en tresting-sikksakk, alternativt to parallelle rettsømmer på hver side av belegget. Klipp opp mellom sømmene og du er klar til å gå videre.
"Ermer":
  • Plukk opp med strømpepinner nr 2,5 de 8 maskene du satt på en tråd. Plukk videre opp 5, hopp over 1m langs hele kanten av belegget (i den første masken ved siden av belegget),  plukk opp 8 m i bakkant av åpningen og plukk opp 5, hopp over1 langs hele kanten av belegget framover til der du startet.
  • Strikk 4 omganger 1r, 1vr.
  • Fortsett med vrangbordstrikk mens du  på neste omgang feller 2 masker i hvert "hjørne" (åpningen er firkantet) slik: Ta den første løs av, strikk de neste to sammen og trekk den løse masken over.
  • Fortsett med 1r, 1vr til beinet er ca 5 - 6cm langt (jeg liker at beinet går ned over leddet). Tilpass etter hvor langbeint vofsen er. Strikk det andre beinet likt.
Avslutningskant bak:
  • Plukk opp alle maskene langs kanten bak (fra tråden) på en liten rundpinne 2,5 eller 3.
  • Plukk opp langs splitten på samme måte som rundt beina (plukk opp 5 hopp over 1), plukk opp de 10, som ble felt under buken og plukk opp langs den andre siden av splitten (plukk opp 5, hopp over1).
  • Strikk 7 omganger 1r, 1vr mens du passe på å øke masker på hver side av en midtmaske i hjørnene og feller tilsvarende under buken slik at vrangborden ligger flatt og ikke vrir seg inn ytterst i kantene. Fell av løst i vrangbordstrikk.
 
Fest alle løse tråder godt med en butt nål. Om du har strikket dobbel hals bretter du denne mot retten og syr den fast med små kastesting (se figur) langs halskanten (der du skiftet til glattstrikk) fra retten.
For å forsterke beleggene rundt beinåpningene kan du ta en nål og sytråd i passende farge og kaste beleggene ved beina og splitten under buken fast til genseren med heksesting (kryssesting) se figur under.
 
 
Halestropp: Noen hunder trenger en halestropp for å holde genseren skikkelig på plass. Legg opp 20m på p nr 2,5 med doble pinner. Strikk 3-4 omganger med 1r, 1vr og fell løst av. Fest stroppen på hver side av midten på kanten bak på genseren.
 
Da håper jeg du ble ferdig med genseren og at du har en deilig vinter sammen med din firbente venn!Livet er fullt av overraskelser og gode venner, deriblant min hund! Jeg vil ikke skuffe noen av mine venner, men jeg falt likevel for dette arabiske ordtaket:
En hund ved din side er bedre enn en venn langt borte.