fredag 10. mai 2013

African Flower Teppe

Det har blitt innmari mye strikking siden jul, så jeg var på jakt etter et heklearbeid som jeg kunne bryte med. Hekling har jeg drevet med så lenge jeg kan huske, så jeg er ikke redd for å gå på noe nytt.

Igjen hadde jeg myst litt rundt på youtube og fant en video av girlybunches13 som viste en African Flower. Jeg har sett dette motivet i forskjellige arbeider og synes de er kjempelekre!
SÅ, hekleteppe av sekskanter? JA!!! Dro i butikken og shoppet garn, og fant fram en passende heklenål. Garnet er Sparkjøp sitt ullteppegarn som jeg ikke har brukt tidligere. Jeg synes det så utrolig tynt ut og var redd det ikke ville fylle ut motivene, spesielt når det skulle hekles med nål nr 5... Men, der tok jeg feil :-) Det kommer til å bli et tynt, varmt og lekkert teppe.Dette er den aller første african flower jeg har heklet.
Ullteppegarnet synes jeg fungerer greit, det blir et lett men varmt teppe.
Eneste jeg skulle ønske var annerledes er at den grønne fargen var en tanke dypere, den er litt for vårgrønn.

Så, nå har jeg gigantprosjekt på gang! Lappeteppe der lappene er 9 cm fra sidekant til sidekant (tvers over)   eller 10 cm om du måler mellom spissene. Når teppet skal være ca 140 x 200 cm blir det et par ruter å hekle...sånn omtrent 330 om overslaget mitt er riktig (Jeg håper det er feil!).
Men disse er heldigvis kjappe å hekle, og jeg lager dem i serie slik at jeg hekler f.eks 10 senterbiter  og fester alle tråder, hekler de to neste omgangene på alle, fester tråder osv. Da vokser haugen med ferdige lapper plutselig. Dette er et så lite og hendig arbeid at jeg gjerne tar det med meg på bussen, når jeg skal på besøk til venner osv. Når jeg får heklet litt innimellom blir det i grunnen ikke så uoverkommelig.


Her kommer en trinn for trinn forklaring på hvordan du hekler disse motivene:


Første omgang:
Jeg bruker en magisk ring når jeg starter slik at jeg kan trekke sammen når jeg er ferdig. I videoen brukes det fastmasker, men her bruker jeg staver.  (Du kan også lage 6 lm og sette sammen til en ring med 1 sm.) Hekle rundt ringen: 2 lm +1 st, (1 lm + 2 st) gjenta () 5 ganger, 1 lm fest med 1 sm i toppen av de første 2 lm. Du skal nå ha 6 st-grupper i ringen. Bryt av garnet og fest trådene etter at du har strammet den innerste tråden.

Andre omgang:
Fest ny farge i en av lm-buene med en sm oghekle rundt samme buen 2 lm (=1 st) + 1 st + 2 lm + 2 st, 1 lm, i alle påfølgende lm-buer hekles 2 st + 2 lm + 2 st + 1 lm. Fest den siste lm med en sm i den øverste av de  første 2 lm.

Tredje omgang:
Denne hekles i samme farge som 2. omg.  1 sm i neste st, + 1 sm rundt første 2 lm-bue. Hekle nå 2 lm (= 1. st) + 6 st i samme 2 lm-bue, 1fm. I alle påfølgende 2 lm-buer hekler 7 st + 1 lm. Fest den siste lm med 1 sm i den øverste av de første 2 lm. Bryt av garnet og fest trådene.

Fjerde omgang:
Fest ny farge i nest siste st før 1 lm-buen, hekle 1lm +1fm i denne masken. Hekle 1 fm i hver stav til 1 lm-buen, nå skal du hekle en lang fastmaske ned rundt lm-buen fra 2. og 3. omg. Denne må du ikke stramme for mye. Hekle videre (1 fm i hver av de 7 stavene + 1 lang fm). Gjenta ( ) rundt og fest den siste fm med en sm til den første lm. Brut av garnet og fest trådene. Denne omgangen vil gjøre at arbeidet bukler seg litt innover, men det retter seg ut igjen i neste omgang.

Femte omgang:
Fest ny farge med 1 sm i 2. fm til høyre for en lang-fm. Hekle 2 lm, 1 st i neste st, hopp over den lange fm, * hekle 3 st. I neste st hekles 1 st + 2 lm + 1 st. Hekle videre 3 st, hopp over den lange fm* Gjenta fra * til * til du er kommet rundt. Fest  den siste st til toppen av de 2 lm med en sm. Bryt garnet og fest trådene.

Opprinnelig hadde jeg tenkt å ha 4 mønsterfarger, men den ene brune ble så veldig dominant i forhold til  de andre lyse fargene så jeg kuttet den ut.

Her ser du hvordan motivene blir når de er sydd sammen, de glatter seg fint ut. Dette er de motivene jeg kuttet ut fra teppet mitt.

Så, teppet mitt blir nå i to nyanser av rosa samt en grålilla. Rundt hver blomst hekler jeg med lys grønn og avslutter hvert motiv med halvbleket hvitt. Fargene på bildet over er mer riktige enn på bildet under...
Starten på teppet... Ennå er det langt igjen :-)

1 kommentar:

  1. Koselig å sitte å følge med at det ble til :-) Nå når jeg ser det ferdig er jeg glad du ikke valgte rosa til sammenhekling :-) Slik det er nå er det utrolig flott. :-) :-)

    SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)