onsdag 1. mai 2013

Re-in-garn-asjon

GRATULERER MED DAGEN, det er 1 MAI :-)


For mange mennesker er første mai tradisjonelt dagen for hagearbeid, eller for å gå i tog om man er politisk interessert... Det er sur vind og overskyet med litt regn utenfor stuevinduet mitt, men inne er det godt og varmt. Spesielt når jeg får en varm liten vofsejente som kommer og legger seg godt inntil for litt ekstra kos på formiddagen <3
Her i huset er det dagen for rein-garn-asjon.
Jeg fikk masse deilig bomullsgarn av min mor for mange år siden. Dette garnet skulle jeg da hekle meg en genser av. Jeg var ferdig med forstykket og hadde så vidt begynt på bakstykket da arbeidet ble liggende.
HJELP!!! Jeg hadde en UFO (UFerdig Objekt).. .Mitt rykte og min stolthet sto på spill.

Hadde bestemt en ide å jobbe etter her, men den ble altså for trang etter en stund... :-(


Den ble liggende i mange år som en grønn haug med fryktelig dårlig samvittighet. Første mai -nye muligheter, jeg øyner håp!
Genseren var i årenes løp krympet kraftig der den lå i skapet..så jeg grep den grønne ufoen og hespetreet og satt i gang med å rekke opp hele stasen.
Det ble nok både en og to knuter på tråden underveis, men til slutt hadde jeg fire pene hesper liggende klare til å jobbes videre med.

Knute på tråden blir det når du gjør stikk motsatt av det du vet du skal gjøre .... Note to self - IKKE tre garnet neste gang, ikke tre garnet ;-)

Som du kan se oppe og nede på hespen har jeg bundet en tråd løst rundt for at ikke garnet skal bli en eneste stor vase igjen.

Det ble litt ulik størrelse på hespene men det gjøre ikke noe. Den nest ytterst til høyre tilsvarer et 50 grams nøste.


 Nå kommer den skumleste og samtidig morsomste delen av jobben. Nå skal hespene legges i vann. Noen sier kaldt andre sier varmt vann. Jeg bruker en stor bolle og håndlunkent vann. Legger hele hespen oppi slik at den har plass til å bevege seg litt. Ullgarn sier på en måte bare svupp og så er det rett igjen, mens i bomullsgarn trenger vannet litt mer tid på å trenge inn i fibrene skikkelig.  Jeg rører forsiktig på det slik at jeg kan se om det retter seg ut.

Nå til det som alltid føles litt skummelt.... Legg hele hespen i vann.

Når garnet har rettet seg ut løfter jeg hespen opp av vannet etter ett av de knutepunktene jeg har laget og vrir forsiktig en del av vannet ut av hespen. Så henger jeg hele hespen opp til tørk over en klesklype satt fast på tørkestativet. Stativet står rett under varmepumpen så selv den tykkeste hespen er nok tørr i morgen. I løpet av dagen er jeg bortom og sjekker tørkingen og snur litt på hespene slik at ikke alt vannet må renne nederst i hespen...Fire hesper pent hengt til tørk
Nå er det bare å vente på at garnet skal tørke og på at inspirasjonen til det grønne prosjektet skal komme tilbake.4 kommentarer:

 1. Litt av en jobb du har hatt.
  Blir spennende å se hva det blir av dette garnet. En nydelig grønnfarge er det.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar!
   Jeg elsker denne grønnfargen, selv om den ikke akkurat er mest in for tiden. Det blir nok en sommertopp av ett eller annet slag tenker jeg, helst til denne sommeren :-)
   Kan ikke ta sjansen på at den krymper i skapet igjen!

   Slett
 2. Smart måte å bli kvitt en UFO på!
  Spent på å se hva du lager av det "nye" garnet...
  Ha ei flott uke videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar!
   Ufoer skal helst ikke bli liggende for lenge her i huset ;-) Sommertopp var intensjonen fra starten, og det skal det nok bli igjen må bare bli ferdig med et større prosjekt først.

   Slett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)