fredag 17. mai 2013

Tenn et lys midt på lyse sommerkvelden

Tenn et lys isteden for å forbanne mørket, sa min mormor ofte.... Hjemme hos oss hadde vi alltid masse stearinlys på bordet -hele året rundt! I alle år har jeg hatt stor hund, noe som innebar høy grad av risikosport når det kom til logrende haler og åpen ild. Nå har jeg liten hund! Så nå kan jeg ha lyslykter på bordet!

Disse lyktene er en kjekk liten sak å lage, og du trenger ikke være verdens dyktigste til å hekle for å få et fint og spennende resultat. Det er heller ikke så tidkrevende, du lager fint en i løpet av noen kveldstimer.

Disse lyktene er geniale til å ha for eksempel små citronellalys i for å holde myggen vekk i sommerkvelden.

Nå har jeg et større hekleprosjekt på trappene og driver og tester ut ulike mønster til dette... De "prøvelappene passer fint som lyslykter... To fluer i en smekk!


To mønstre jeg tester ut til et større prosjekt. Jeg fant noen gamle mellomverk som var morkne og ødelagte. Røde bånd ble det fordi det var det eneste tynne silkebåndet jeg hadde for tiden. Skal skiftes ut så fort butikkene åpner igjen etter pinse.
Lykten til høyre kommer det oppskrift på litt senere.
Det vakre blondemønsteret kommer til sin rett nå det tennes lys i glasset.Dette er samme lykten uten lys i, denne får du oppskriften til nedenfor.For å lage en slik lykt renger du:


 • Ett lite/middels stort syltetøyglass (fetaost-glass størrelse)
 • Babygarn i bomull.
 • Jeg har brukt heklenål nr 2,5. (Nålen må passe til garnet du bruker).

 • Garnet kan i grunnen være hva som helst, men jo smalere glass, dess viktigere er det å ha garn som ikke brenner eller smelter når glasset blir varmt. Derfor foretrekker jeg å bruke tynt, mercericert bomullsgarn uavhengig av merke. Akrylgarn smelter når det blir varmt så det vil jeg absolutt ikke anbefale med mindre det er et stort og vidt glass.

  Bunnen: Jeg har gjennom erfaring funnet min oppskrift til bunnen, som passer meg og min hekling veldig bra. Her får du den...
  1. Omg: Lag en magisk ring, og hekle 12 fm rundt denne. Stram til ringen og avslutt med 1 sm i den første fm.
  Hullene i fastmaskene blir ikke så store som det ser ut til her...
  Hullene skyldes at jeg glemte å ta bilde og rakk opp igjen neste omgang for å få tatt bildet.

  2. Omg: 3 lm (=1 st) + 1 st i første maske. * 2 fm i neste fm* Gjenta *-* ut omgangen og avslutt med 1 sm i den øverste av de 3 lm. (= 24 st)

  3. Omg: 3 lm (=1 st), *2 st i neste fm, 1 st i neste st*. Gjenta *-* ut omgangen og slutt med 2 st i siste st. Fest med 1 sm i den øverste av de 3. lm (= 36 st)

  Så flatt skal bunnen ligge mot bordet.
  4. Omg: På denne omgangen skal du øke til ca 60 -64 masker, avhengig av mønsteret du vil hekle oppover. Jeg går denne gangen for et mønster som går opp i 64 m.  *(Hekle 2 st i hver st ) x 4, hekle 1 st i neste st*. Gjenta fra *-* ut omg. Tell etter hvor mange staver du har. Er det en for lite kan du øke en ekstra og er det en for mye skipper du en dobling i en maske på slutten. Her er det altså ingen fasit på økningene. Tell over maskene dine før du går videre!!

  Her har jeg laget 4 omganger og begynt på den femte.
  Den siste rakk jeg opp igjen for jeg så den ble for vid.

  Nå må du velge hva slags mønster du vil ha. Jeg har funnet noen riktig gamle heklearbeider som jeg forsøker å telle ut mønstrene på, og jeg skriver dem her... Jeg tar forbehold om at det kan være små feil i mønsteret.

  Mønster1:

  1.Omg. 1 fm, *4 lm , hopp over 3fm og hekle 1 fm i neste fm*. Gjenta *-* ut omg. Pass på at antall buer går opp i et partall. Fest siste bue med 1 sm til fm til den første buen.


  Første mønsteromgang.


  2. Omg: 2sm til du er kommet midt på den første buen, 1 lm + 1 fm rundt buen. Hekle rundt neste bue *(1 st, 1 lm) x 6, avslutt med 1 st rundt buen. Du har nå 7 st og 6 mellomrom i buen. 1 fm i neste bue*. Gjenta *_* til du kommer rundt, avslutt med 1 sm i første fm.

  
  Andre omgang. Når du er kommet rundt vil kanten allerede begynne å brette seg litt opp. Legg merke til at det kun er en fm rundt hver annen bue.

  3. Omg:  2 sm i de to første st i buen. 3 lm (= 1 st)  (1 lm + 1 st) rundt hvert av de neste 5 mellomrommene mellom stavene i buen. *Hekle 1 lm, kast, stikk gjennom neste mellomrom og hent tråden, kast og trekk gjennom 2 løkker (= 2 løkker igjen på nålen), kast stikk gjennom i første mellomrom på neste bue og hent tråden, kast og trekk igjennom 2 løkker (= 3 løkker igjen på nålen), kast og trekk igjennom de siste 3 løkkene*. Gjenta fra *-* til du kommer rundt, avslutt med 1 st i siste mellomrommet men hekt siste gjennomtrekk på staven  med 1 sm til den øverste av de 3 lm. (= siste sammenheklede stavpar).

  
  Her ser du tydelig de sammenheklede stavene mellom hver bue.
  4. Omg: Hekle 1 sm i hver m til du er i det 2. mellomrommet (av 6) på buen. * 3 lm, 1 fm i neste bue, 3 lm, 1 fm i neste bue, 3 lm, 1 fm i neste bue. Hekle 3 lm, 1 fm i 2. mellomrom på neste bue*. Gjenta *-* til du kommer rundt, avslutt med 1 sm i den siste sm på buen du startet i (rett før 3 lm).

  5.Omg: 1 sm i hver maske til du kommer til toppen av første bue fra 4. omg.  *4 lm , hopp over en 3 lm bue, og hekle 1 fm i neste bue. I neste 3 lm-bue (mellom to skjell) hekles (1 st + 2 lm + 1 st), 1 fm i neste 3-lm-bue.*. Gjenta *-* ut omg

  Gjenta omgang 2 til og med 5 til ønsket høyde på arbeidet. Jeg pleier å ta trekket på glassen og sjekke at jeg kommer akkurat over skrukanten på glasset slik at den blir skjult når jeg knyter fast med silkebåndet.
  Til dette glasset som var et Nora-syltetøyglass heklet jeg 4 fulle rapporter, og  tredde silkebåndet gjennom 5. omg på  den tredje rapporten. Du kan også pynte med perler og charms om du liker det på båndet.

  Lykke til og jeg håper på mange lyse, myggfrie sommerkvelder ;-)  2 kommentarer:

  1. Hei!
   Prøvde å hekle lykten, men den "bretter" seg ikke opp. Blir helt flat. Kanskje forde det er noe som skal gjøres i 4. omg (på mønsteret)? Den mangler jo her😔.
   Fint om du kunne rette på det👍

   SvarSlett
   Svar
   1. Hei Bente :-) Det stemmer at det tar litt tid før denne bretter seg opp når du hekler. Men du har helt rett i at det manglet en omgang, nemlig omgang 5... (Omgang 4 var blitt til omgang 5) Det er nå rettet opp! Takk for tilbakemelding!

    Slett

  Hei!
  Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)