mandag 6. mai 2013

Bursdagsesken

Til min bursdag sist sommer fikk jeg masse fint, deriblant annet en nydelig, dekorert eske. Esken var laget av ett eneste stykke kvadratisk tykt papir som var finurlig brettet. Dette minnet meg på gamle kunster i origami.

Okay, så avslører bildet alderen min, men dessverre ikke hvor vakkert papir esken var laget av.

Her er esken dekorert med ulike elementer, pålimte figurer, små vers som er skrevet rundt kanten og med gjenstander med "splittbindersfesting" som stikkes gjennom papiret. Her kan man bruke alt mulig av scrapbooking utstyr hvis man har det.

Disse små eskene er hendige til mye rart, som gaveinnpakning, dekor i seg selv, til oppbevaring av dingser -mulighetene er mange. Det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan bruke dem til.

Når du først er fortrolig med hvordan du lager dem kan du lett forandre størrelsen på dem til å passe ditt behov. Boksene blir alltid kvadratiske og du kan lage dem med eller uten lokk.

I høst en gang skulle jeg  i middagsbesøk og ville ha med meg en liten vertinnegave, og ikke den tradisjonelle vinflasken.
Gaven var et lite gjestehåndkle med egenprodusert nupereller påsydd. Men jeg hadde ingenting å pakke den inn i.... en plastpose ville liksom drepe hele greia :-( Da tenkte jeg hvorfor ikke lage en slik eske til å ha den i?

Gaven var et lite gjestehåndkle med egenprodusert nupereller påsydd


Problemet mitt var at uansett hvordan jeg brettet og føyet dette bittelille håndkleet fikk jeg bare ikke plass oppi esken. De ferdige kvadratiske arkene som jeg får kjøpt i hendige blokker der de fører hobbyartikler var bare ikke store nok.
Problemer er til for å løses! det var bare å bruke hue litt og sette matematikken i sving så skulle det da bli eske. Kartong hadde jeg heldigvis stående fra et tidligere prosjekt.

Trinn for trinn beskrivelse av hvordan du lager eskene:

Jeg bruker vanlig A4 papir her, for å vise framgangsmåten, og trekker opp linjene med en tusj slik at du ser linjene som skal brettes. Om du vil trekke opp linjene selv er det greit å vite at den siden av papiret som jeg tegner på ikke vil vises!!

Bruker du papir med mønster på begge sidene, må du velge hvilken side du vil skal vises.


Du trenger et stykke kvadratisk kartong i passelig størrelse enten fra en ferdig blokk, eller du kan klippe det til selv. (Når jeg skal lære elevene mine (8. -10. klasse) dette starter vi alltid med å lage boksene av rimelig A4 papir som vi klipper til).
Brett en diagonal, fra hjørne til hjørne. Ikke press bretten så veldig hardt ned, da denne bretten skal vises minst mulig. Brett på samme måte den motsatte diagonalen
Brett arket tvers over -i to til et rektangel, brett ut igjen. Drei arket 90 grader og lag en tilsvarende brett som den forrige.
 

Brett inn alle hjørnene inn til midten, som til en "spå".

Den spissen du nettopp brettet inn skal nå brettes tilbake til den forrige brettekanten  du laget. Gjenta for alle fire hjørnene. *Her kan det se ut som spissene går utenfor kvadratet, men det er kun fordi papiret reiser seg når jeg slipper det. Hadde jeg holdt på det ville spissene gått akkurat til kanten av kvadratet.
1. Brett arket ut igjen!
2. Brett hvert hjørne inn igjen men nå helt tilbake til den store skråbretten du laget i forrige punkt  Gjenta for alle fire hjørnene. Det kvadratet du får i midten når du er ferdig til hit er bunnen av esken.
Her endrer du størrelsen på lokket. Se kommentar på aller siste bildet!
Brett arket helt ut igjen.
Nå skal du klippe 4 snitt i papiret der jeg har markert med heltrukket linje på bildet over.
(To og to klipp skal være parallelle og gå mot hverandre som = og =).

Har du klippet riktig skal det se omtrent slik ut :-)

Fold de største trekantene inn og bøy flippene på hver side inn 90 grader på begge sider. av trekanten. Gjør dette på begge sider av esken før du kan gå videre. .

Samle en flipp fra hver sin side av esken og bøy flippene som stikker ut, over de to skjøtestykkene. Vær nøye med brettene her! Gjenta på den andre siden.
Da var du ferdig!

Slik ser esken ut fra undersiden, og slik vil også lokket se ut.

Her har jeg laget to esker, dvs en eske og ett lokk. når jeg lager lokket passer jeg på når jeg gjør brettene til bunnen slik at bunnen i lokket blir akkurat et par millimeter større enn bunnen av esken. dette gjør jeg ved å ikke brette fullt så langt (1-2 mm kortere) over der jeg har skrevet "her endrer du størrelsen til lokket".
Det hender at lokket er litt vanskelig å få satt på, men da  bare trykker du forsiktig midt på sidene i esken slik at de bøyer seg lett innover og setter lokket på plass.


 2 kommentarer:

  1. Takk for en lett forståelig oppskrift på esken jeg var så heldig å få :-)
    Hilsen Karen

    SvarSlett
  2. Det er det som er litt gøy, når man kan lage noe etter en oppskrift uten at det skal bli så komplisert ;-)

    SvarSlett

Hei!
Du må gjerne skrive en melding eller kommentar her slik at jeg vet du har vært innom :-)